Szükséged lenne egy kis gyakorlásra? Összeállítottam neked egy ingyenesen letölthető gyakorlófájlt, amely tartalmazza azok megoldásait is. Részletes leírás lépésről lépésre elérhető mindegyikhez.

A fájlban hat feladatot fogsz találni, olyanokat gyűjtöttem össze, amelyekről úgy gondolom, hogy elengedhetetlen az ismeretük, akármilyen munkakörben is dolgozol. Melyek ezek?

Frissítve: 2023.03.24

  • SZUMHA, SZUMHATÖBB függvények
  • ÁTLAGHA, ÁTLAGHATÖBB függvények
  • DARABTELI (DARABHA a Microsoft365 előfizetésekben), DARABHATÖBB függvények
  • FKERES függvény
  • Kimutatás készítése
  • BAL és JOBB függvények
  • Feltételes formázás
  • HA függvény

Letöltési link a bejegyzés végén!

Excel gyakorlófeladatok megoldással

Excel feladatok gyakorlásra

Mielőtt letöltöd, mutatok egy kis ízelítőt. A fájlban megtalálod a leírásokat a feladatokhoz, illetve minden munkalap mögött ott van a megoldás is. Ha elakadsz, bármikor megnézheted, de javaslom, hogy próbáld meg először önállóan megoldani, gondolkozz el rajta, próbáld meg, nem gond ha nem sikerül. Ezáltal jobban fog rögzülni.

Excel feladatok

Letölthető Excel feladatok

A részletes leírást minden feladathoz megtalálod, a munkalap tetején rögzítettem, a zöld gombra kattintva át is navigál a részletesen bemutatott leíráshoz. Próbáld ki!

Excel függvények feladatok

Ugorhatsz rögtön a leírásokhoz is, melyekhez külön-külön tartoznak letölthető fájlok a gyakorláshoz, ezek:

SZUMHA, SZUMHATÖBB függvények

Gyakori függvények, így érdemes ismerned őket. A leírásban megmutatom azt is, miért ajánlom a SZUMHATÖBB függvényt minden esetben.

ÁTLAGHA, ÁTLAGHATÖBB függvények

Ez a két páros is megjelenhet a munkádban, hasonlóképpen működnek, mint a SZUMHA és SZUMHATÖBB, így kevés gyakorlással ezeket is el tudod sajátítani.

DARABTELI (DARABHA a Microsoft 365-ben), DARABHATÖBB függvények

Harmadik tagja a feltételes függvényeknek, egyszerűbbek is, így nem javaslom, hogy kihagyd ezeket.

Pivot tábla készítése 3 perc alatt

Elengedhetetlen a magabiztos ismeretük, ha Excel-ben dolgozol! Mindössze pár perc alatt megértheted a működését, utána már csak gyakorlás kérdése. Ráadásul mélységeiben is érdemes elmerülnöd, ha gyakran találkozol velük.

FKERES függvény

Ki ne hallott volna már az FKERES függvényről (VLOOKUP). Vagy használod, vagy láttál már ilyet, de biztosan szembejött már a munkádban. Érdemes begyakorolni, vagy ha nem riadsz meg egy kicsit nagyobb energiabefektetéstől és szánsz rá időt, akkor nagyobb hatékonysággal használhatod az INDEX és HOL.VAN függvényeket az FKERES helyett.

Mire jó a BAL és JOBB függvény:

Szövegfüggvények, melyek segítségedre lehetnek a szövegek darabolásában.

Hétvégi dátumok jelölése színnel

Feltételes formázással elérheted, hogy csak bizonyos feltételek teljesülése esetén formázza az Excel a celláidat. Rögtön egy kicsit haladóbb példát hoztam neked.

HA függvény: Lényegretörő ismertető

Újabb gyakori függvény, amelyet muszáj ismerned. Ne habozz hát megnézni a lehetőségeket!

Excel feladatok letöltése

Töltsd le a fájlt innen: Excel gyakorlófeladatok letöltése