A következő két függvény, amit szeretnék megmutatni, a rendkívül egyszerű, mégis hasznos BAL és JOBB függvény (angolul LEFT and RIGHT). Lényege, hogy egy adott cellában lévő szöveg elején, illetve végén csupán annyi karaktert hagysz meg, amennyire szükséged van.

A képlet cellaformátumtól függetlenül működik.

A bejegyzéshez tartozó Excel file-t innen letöltheted.

BAL függvény (LEFT)

Az összes függvényt a szerkesztőléc bal oldalán megjelenő „fx”-re kattintással hozhatod elő. (A függvények használatának alapjait olvasd el itt). Ezután felugrik majd egy panel, ahol rákereshetsz név szerint az általad használni kívánt függvényre, jelen esetben a BAL-ra.

BAL függvény

BAL függvény (LEFT) – példában

Ha kiválasztottad, megjelenik majd egy másik panel „Függvényargumentumok” névvel, ahol már a képlet végeredményéhez szükséges adatokat írhatod be.
A következő példában cikkszámokkal dolgozunk majd. Tegyük fel, hogy a cikkszámban megjelenő számok munkánk során nem relevánsak, csak a betűk ismeretére van szükségünk. Ebben az esetben érdemes a BAL függvényt választanod, mivel csak az első három karakterre van szükséged balról jobbra olvasva.

BAL függvény argumentumok

Nincs más dolgod, mint a „Szöveg” mezőbe beírni azt a cellát, amelyiknek a szövegéből levágnád a karaktereket (A15), majd a „Hány_karakter” mezőbe bepötyögni azt a karakterszámot, amennyit szeretnél megtartani a szöveg elejéből (vagyis jelen esetben 3). A „Függvényargumentumok” panel meg is jeleníti előre, hogy mi az a szövegrészlet, amit majd láthatunk végeredményként.

Ha a képlet elvégzéséhez nem szeretnéd a „Függvény beszúrása” („fx”) menüpontot használni, esetleg már magabiztosan használod a függvényt nélküle is, akkor a cellába is beírhatod a képletet a képen látható módon (B15).

BAL függvény argumentumok

Egy másik példában ugyanezt megcsináljuk címlistával. Tegyük fel, hogy az adatbázisunkba csak irányítószámokat kell regisztrálnunk, ebből kifolyólag az város-utca-házszám számunkra lényegtelen információvá válik. Ebben az esetben mivel az irányítószámok négy számból állnak, a szöveg első négy karaktere, amire szükségünk van. Így az eredeti szöveget tartalmazó cella kiválasztása után a karakterszám, amit beviszünk a képletbe, a 4 lesz.

BAL függvény argumentumok

JOBB függvény (RIGHT)

A JOBB függvény működése annyiban tér el a BAL-tól, hogy ebben az esetben a szöveg végétől számítja a meghagyni kívánt karaktereket. Ilyenkor a szöveg bal oldalán lévő karakterek tűnnek el és a jobb oldalán maradnak meg.

A függvényt a „BAL”-hoz hasonlóan a szerkesztőléc mellett található „fx” gombbal hozhatod elő. Szintén megjelenik a „Függvényargumentumok” panel, ahová beírhatod a képlethez szükséges információkat.

A „Szöveg” mezőbe beírod azt a cellát, amelyiknek szövegéből szeretnél egy részletet meghagyni (A39). Jelen esetben telefonszámokkal dolgozunk. Mivel mindegyik magyar előhívóval kezdődik, ezért a „36”-ra nincs szükségünk, nélküle is pontosan tudjuk, milyen számot kell tárcsáznunk.

A „Hány_karakter” mezőbe itt 9-et írunk, mivel a telefonszámok 11 számjegyből állnak és csupán az első 2-t szeretnénk eltűntetni a szövegből. A BAL függvénytől eltérően tehát itt jobbról balra kell számolnunk a meghagyni kívánt karaktereket. A „Függvényargumentumok” panel ebben az esetben is mutatja, mi az eredménye a függvényünknek.

JOBB függvény

Kérlek, ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is, hogy nekik se kelljen enélkül az egyszerű, ámde hasznos függvények nélkül élniük.
Kommentben várom a kérdéseidet, észrevételeidet!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂