Excel FKERES függvény (VLOOKUP) alternatívája az INDEX függvény és HOL.VAN függvény (MATCH) kombinációja. A legtöbb esetben mindegy, hogy melyiket használod, de az INDEX és HOL.VAN kombináció gyorsabb lehet, ha sok oszlopba kell keresned. Más előnyökkel is jár ennek a kombinációnak a használata, nézzük meg ezeket!

A leírásban használt fájlt innen tudod letölteni.

INDEX függvény

Az INDEX függvény (angolul is INDEX :) ) értéket ad vissza egy adott tartomány bizonyos sorának és oszlopának metszéspontjában lévő cellából. Magyarul megadom neki, hogy melyik tartományból szeretnék visszakapni értéket és meg kell adnom azt is, hogy melyik sorából és melyik oszlopából. Végeredményben ezeknek a koordinátáknak egy cellára kell mutatniuk.

Argumentumok:

=INDEX(tömb; sor_szám; [oszlop_szám])
Tömb: Itt kell megadni, hogy melyik tartományból szeretnéd látni az eredményt. Ez lehet egyetlen sor, egyetlen oszlop vagy tartomány (sorok és oszlopok). Az Index függvényről bővebben olvashatsz: INDEX függvény magyarázata az excellence oldalunkon.
sor_szám: a táblázat, amelyben szeretném megkeresni és megtalálni
oszlop_szám: annak az oszlopnak a száma, amelyből az értéket szeretném kiíratni

INDEX és HOL.VAN függvények az FKERES helyett

HOL.VAN függvény (MATCH) függvény

A HOL.VAN függvény egy adott értéknek megfelelő tömbelem viszonylagos helyét adja meg adott sorrendben (eredménye egy szám, ami azt jelenti, hogy hanyadik helyen található ez az elem). Vagyis, ha kijelölök egy oszlopot, akkor abban a kijelölésben megadja, hogy hanyadik helyen szerepel a keresett érték. Végeredménye egy szám.

Argumentumai: =HOL.VAN(keresési_érték; tábla; [egyezés_típus])

keresési_érték: az az érték, amelyet a táblázatban szeretnék megkeresni
tábla: a táblázat, amelyben szeretném megkeresni és megtalálni
egyezés_típus: annak az oszlopnak a száma, amelyből az értéket szeretném kiíratni

INDEX és HOL.VAN példa

Adott az alábbi tábla, ahova először keressük ki, hogy melyik érték hol található:

index és hol.van függvények

Mivel több oszlopba is szeretnék eredményt meghatározni, így nem érdemes egybeágyazni a két függvényt, külön fogjuk szedni, mert így gyorsabb lesz a működése. A HOL.VAN függvény (MATCH) ugyanis megmondja a keresett érték helyét, amelyet utána felesleges megkeresni minden más oszlopban.

HOL.VAN függvény (MATCH)

Írjuk be a HOL.VAN függvényt (MATCH) a C23-as cellába, majd a listából dupla kattintással, vagy tabulátor billentyűvel válaszd ki.

index és hol.van függvények

Ha a nyitó zárójellel együtt látod a függvényt a cellában, akkor kattints a szerkesztőlécen lévő fx gombra, vagy a Ctrl + A billentyűkombinációval be tudod hozni a függvényargumentumok ablakot.

Az első argumentum a B23-as cella, ezt keresem (abc235 kód). A Tábla argumentumnál kell megadni azt az oszlopot, ahol ezt a kódot meg fogja találni. Mindegy, hogy az oszlopot fejléccel, vagy anélkül jelölöd ki, de fontos tudni, hogy a kijelöléstől kezdi a számolást. Arra figyelj majd, hogy ahogyan itt jelölöd az oszlopot, úgy kell majd az INDEX függvényben is kijelölnöd. Mivel másolni fogjuk, így a táblát rögzítjük F4 vagy fn + F4 billentyűvel (laptop beállításaitól függ). Az egyezés típusa 0, mert pontos egyezést szeretnénk, csakúgy, mint az Excel FKERES függvény esetében.

hol.van függvény

Az eredmény 114. Ezt nyugodtan másold lefelé. Az utolsónál hiányzik hibát fogsz kapni, ez a kód nem szerepel a táblában.

INDEX függvény példa

Most jönnek az INDEX függvények, először az egységárat kell meghatározni. Egyenlőségjel után írjuk be a függvény nevét, majd hívjuk be duplakattintással, vagy tabulátor billentyűvel a cellába.

INDEX függvény

Ha most megnyomod az fx gombot, vagy a Ctrl + A billentyűkombinációt, bejön egy ablak:

index függvény

Két argumentumlistája van a függvénynek, az elsőt használjuk.

index függvény argumentumok

Az első argumentumban (Tömb), meg kell adni, hogy melyik oszlopból szeretnék eredményt kapni. Ez a keresési táblának a C oszlopa, fejléccel együtt jelölöm ki, mert a hol.van függvényben is így jelöltem ki.

index függvény tábla

A sor_szám argumentumnál pedig az előző függvény eredményét adom meg, a hol.van függvény mondja meg ugyanis, hogy melyik sorából szükséges az eredményt venni. Az oszlop_számnál nem kell megadni semmit, mert csak egy oszlopot jelöltem ki. Az eredményt 638, ezt másolhatod is lefelé.

index függvény

Ugyanezt az INDEX függvényt kell beírni a többi oszlopba is, megmutatok még egyet, a valuta már menni fog :)

index function

Következő oszlopban is a tömb a másik táblából jön, ott a D oszlopban vannak az egységek. A sor_szám pedig ugyanúgy a C23-as cella, ahol a hol.van függvény eredménye található.

INDEX és HOL.VAN egybeágyazva

A két függvényt egybe is ágyazhatod, de ez akkor ajánlott, ha egy oszlopba kell meghatároznod csak eredményt, nem több oszlopban, mint a fenti példában. Tegyük fel, hogy csak az egységárat keresem. Hívjuk be az INDEX függvényt, ez a külső függvény.

index és hol.van

A Tömb argumentumban ugyanúgy megadom azt az oszlopot, amelyikből eredményt szeretnék kapni, ez a C oszlopa. Fejléccel együtt jelöltem ki és rögzítem dollárjelekkel. A sor_számnál kell behívni a HOL.VAN (MATCH) függvényt. Írd be a nevét, majd nyisd ki a zárójelet. Ha ez megvan, fent a szerkesztőlécen kattints bele bárhova a HOL.VAN feliratba. Ekkor meg fog jelenni a HOL.VAN függvény argumentumlistája. Töltsük ki ezt is:

index függvény

Majd ne kattintsunk Okét, mert belső függvényből sosem zárjuk be ezt az ablakot. Vissza kell menni a külső függvénybe, kattints a szerkesztőlécen az INDEX függvényre bárhova. Ellenőrizd le, hogy minden rendben van-e, majd most kattints okét.

index és hol.van

Ha ezt a hibaüzenetet dobná ki, csak kattints rá az Igenre, a zárójelet fogja javítani a végén.

hibaüzenet

Az eredményünk ugyanaz, mint az előbb.

index és hol.van eredmény

Előnyök az Excel FKERES függvényhez képest

Az egyik legszembetűnőbb előnye ennek a két függvénynek az, hogy szemben az FKERES-sel, nem táblákat adunk meg, hanem csak oszlopokat, tehát nem csak balról jobbra tud keresni. Mindegy, hogy milyen sorrendben helyezkednek el az oszlopok a táblában.

Pontosan emiatt nem kell átrendezni a táblát, nem kell számolgatni, hogy hanyadik oszlopból szeretnék eredményt.

Először az FKERES-t tanítjuk, mert egyszerűbb egy függvényt megtanulni, mint kettőt, ezért talán nehéz lehet fejben átállni az FKERES után erre a kombinációra. Én úgy gondolom, hogy két tábor van, van, aki az egyik, van, aki a másik verzióra esküszik. Én javaslom neked, hogy ismerd meg ezt a kombinációt is, és adott helyzetben döntsd belátásod szerint arról, hogy melyiket használod.

Mérettáblázat példa

Index és hol.van függvényre még egy példa, amikor sorban és oszlopban is keresek, ráadásul nem pontos egyezés alapján: Mérettáblázat – INDEX és HOL.VAN függvény

Excel FKERES függvény (VLOOKUP)

Ha még nem ismered az FKERES függvényt, ismerd meg ebben a bejegyzésünkben: FKERES függvény – Hogyan használjam?

Ha olvasnál még az FKERES függvényről, akkor olvasd el a DARAB függvény bejegyzésünket az excellence.hu oldalunkon, vagy az az FKERES függvény használata, valamint az FKERES függvény magyarázat és példák bejegyzésünket az exceltanfolyam.info oldalunkon.

XKERES (XLOOKUP) függvény

2019 végén kerül bevezetésre az XKERES függvény (XLOOKUP), amely nagy változást hozhat a keresésbe. Könnyen lehet, hogy felváltja az Excel FKERES függvény és INDEX (HOL.VAN) kombinációkat. Ha már elérhető nálad, próbáld ki. Írtam már róla az XLOOKUP függvény bejegyzésben, ahol videót is találsz hozzá!

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂