Összegzés egy vagy több feltétel szerint

A SZUMHA függvény és SZUMHATÖBB függvény lehetővé teszik, hogy egy vagy több feltétel szerint összegezd az adataidat. Az egyik függvényt kevésbé ajánlom, inkább a másikat tanuld meg! Nézzük is sorban!

A feladatban használt fájlt innen letöltheted: SZUMHA függvény feladat

SZUMHA függvény vagy SZUMHATÖBB függvény?

A SZUMHA függvény (angolul SUMIF függvény) egy adott tartomány azon értékeit adja össze, amelyek megfelelnek egy feltételnek. A SZUMHA függvényben tehát meg kell adnunk egy feltételt, de csak egyet tudunk megadni. A SZUMHATÖBB függvény (angolul SUMIFS), ahogy nevéből is következtethetsz rá, több feltétel megadására alkalmas.

Javaslatom: Én viszont azt ajánlom, hogy minden esetben inkább a SZUMHATÖBB függvényt használd, mert ahogy látni fogjuk, sokkal logikusabb a felépítése és az argumentumok elnevezése. Így ráadásul csak egy függvényt szükséges begyakorolnod.

SZUMHA függvény és SZUMHATÖBB függvény

SZUMHA függvény

Megmutatom a SZUMHA függvényt, hogy össze tudjuk hasonlítani a két függvényt. Adott az alábbi példa, ahol először a budapesti bevételeket szeretném összegezni.

SZUMHA függvény

A D5-ös cellába hívjuk be a SZUMHA függvényt: =SZUMHA(

SZUMHA függvény argumentumok

Láthatod, hogy az argumentumai: tartomány, kritérium, összegtartomány. Az a probléma, hogy az, hogy tartomány, nem egyértelmű, főleg így a függvény elején. A tartomány KRITÉRIUMtartomány, csakhogy nincs kiírva. Itt meg kell adnunk azt a tartományt, amelyikben meg fogja tudni vizsgálni a függvény, hogy budapesti értékesítésről van-e szó, tehát a táblázat H oszlopát. A kritérium a Budapest, ez az A5-ös cella, végül az összegtartomány a bevételek a J oszlopban:

=SZUMHA(H4:H23;A5;J4:J23)

SZUMHA függvény példa

SZUMHATÖBB függvény egy feltétellel

Nézzük meg ugyanezt a példát a SZUMHATÖBB függvénnyel, egyértelműbb lesz.

A SZUMHATÖBB függvény argumentumai: Összegtartomány; Kritériumtartomány1; Kritérium1 …

Itt lehet folytatni több kritériumtartománnyal és kritériummal, de egy feltétellel is használható, tehát SZUMHA helyett is.

Szumhatöbb függvény argumentumai

Összegtartományt kell először megadni (logikusabb), ráadásul a neve is szépen ki van írva, nem fogod eltéveszteni. Ez tehát a J oszlop, majd jönnek sorban a kritériumtartományok és a hozzájuk tartozó kritériumok, ez is egyértelműbben van elnevezve. Kritériumtartomány a H oszlop adatai, kritérium az A5.

=SZUMHATÖBB(J4:J23;H4:H23;A5)

Szumhatöbb függvény példa

Az eredmény ugyanaz, 14 379

SZUMHATÖBB függvény több feltétellel

Láttuk tehát, hogy egy feltétel esetén ki tudod váltani a SZUMHA függvényt a SZUMHATÖBB függvénnyel, most nézzük meg utóbbi függvény azon tulajdonságát, hogy több feltétel esetén is használhatod.

SZUMHATÖBB függvény több feltétel

SZUMHATÖBB példa1

Két példát fogunk megnézni, az első, amikor budapesti értékesítések bevételét szeretném összegezni, de csak a női kalapok esetében. Tehát Kritérium1: Budapest, Kritérium2: női kalap

D6-os cellába írjuk be a SZUMHATÖBB függvényt és hivatkozzuk be az argumentumokat:

SZUMHATÖBB függvény példa

=SZUMHATÖBB(J4:J23;H4:H23;A6;G4:G23;B6)

Eredmény: 2177

SZUMHATÖBB példa2

A másik példa, amiben már pár trükköt is láthatsz, amikor budapesti értékesítéseket összesítek, mindenféle kalapra és azokat az értékesítéseket veszem csak bele, amik 2019. február 15-ig történtek. Ha bármilyen kalapot szeretnék megadni kritériumnak, akkor a *kalap szerepeljen a kritériumnál. A * jelenti azt, hogy bármennyi karakter állhat a cellában a kalap előtt, tehát megfelel neki a férfi kalap és a női kalap is.

A dátumra (számokra) alkalmazhatók a relációs jelek, tehát ha 2019.02.15 előtti értékesítésekről van szó, akkor így írom a feltételt: <2019.02.15
Ha más dátumformád van (amelyet a Windows területi beállításainál tudsz megváltoztatni és a tálcán láthatod az óra mellett a jelenlegit), akkor olyan formán írd be, ahogy nálad be van állítva: pl: 15/02/2019

D7-es cellába tehát az alábbi függvény kerül:

=SZUMHATÖBB(J4:J23;H4:H23;A7;G4:G23;B7;F4:F23;C7)

SZUMHATÖBB függvény példa2

Érdekesség

Kitalálod, melyik az az Excel funkció, amivel pontosan ugyanezt az eredménytáblát el tudod érni?

Ez a Kimutatások (Pivot táblák), amellyel pontosan ugyanilyen feltételenként/csoportonként tudsz összegezni, átlagot számolni vagy cellák darabszámát megadni.

Összegzés

Én javaslom tehát, hogyha egy feltételed van, akkor a SZUMHATÖBB függvényt használd inkább a SZUMHA helyett. Ha pedig több feltételed van, akkor nincs kérdés, csak a SZUMHATÖBB-öt tudod használni, ahol a kritériumoknál sok lehetőséged van annak megadására. Használhatsz * karaktert a szövegeknél és relációjeleket a számoknál. Jó gyakorlást kívánok! :)

Tovább olvashatsz a témában a SZUMHATÖBB függvény a SZUMHA helyett vagy a SZUMHA függvény (SUMIF függvény) bejegyzésünkben az excellence.hu oldalunkon, valamint a SZUMHA függvény vagy SZUMHATÖBB függvény? bejegyzésünkben az exceltanfolyam.info oldalunkon.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!