A HA függvény az egyik leggyakrabban használt függvények közé tartozik. HA (angolul IF) függvény megvizsgál egy logikai feltételt és annak megfelelően ad vissza értéket, hogy a feltétel IGAZ vagy HAMIS. Nézzünk meg egy-két alappéldát, hogy megismerkedj vele!

HA függvény argumentumai

A függvény így néz ki:

=HA(logikai_vizsgalat; [érték_ha_igaz]; [érték_ha_hamis])

Az argumentumok:

logikai_vizsgálat: itt kell megadnod a feltételt, amelyben lényegében összehasonlítást végzel, megvizsgálod, hogy két érték egyenlő, nem egyenlő, kisebb, nagyobb stb. Itt mindig használnod kell valamelyik matematikai operátort:

JelölésJelentése
=egyenlő
<kisebb
>nagyobb
<=kisebb vagy egyenlő
>=nagyobb vagy egyenlő
<>nem egyenlő

érték_ha_igaz: itt meg kell adnod, mi történjen, ha a megvizsgált feltétel IGAZ

érték_ha_hamis: itt kell megadnod, mi történjen, ha HAMIS.

A feladathoz szükséges fájlt innen tudod letölteni: HA függvény feladat

HA függvény számok vizsgálatára

Az első példában nézzük meg a függvényt úgy, hogy számokra adok meg feltételt. Értékelni szeretném az elért pontszámokat. Maximum 50 pont szerezhető, 25 pont felett (vagyis legalább 26 pont elérése során) írjuk ki, hogy „Nyertél”, kevesebb pontszám esetén „Dobj újra” felirat szerepeljen az Értékelés oszlopban.

HA függvény számokkal

A D8-as cellába kezdd el beírni egy = után a HA függvényt, majd a megjelenő listából tabulátor billentyűvel, vagy a HA függvény nevén duplakattintással tudod kiválasztani. Ha eddig nem igazán írtál még függvényeket, ajánlom a Excel függvények használata, hol kezdjem korábbi bejegyzésünket.

HA függvény lista

A függvényt úgy mutatom be, hogy rögtön cellán belül írjom meg. Természetesen használhatod a függvényargumentumok ablakot is, de bátran gyakorold cellán belül megírva, gyorsítja a munkádat!

A logikai vizsgálatnál hivatkozz a C8-as cellára, ennek a tartalmát vizsgáljuk, hogy >=25 teljesül-e.

Az igaz és hamis argumentumokhoz a szöveges tartalmat idézőjelben tudjuk megadni.

HA függvény példa

Enterrel zárd és másold le!

Már fel is töltötte a cellákat az eredménnyel:

HA függvény eredmény

HA függvény szöveges tartalom vizsgálatára

Szöveges tartalom esetében is használhatjuk a HA függvényt, arra kell figyelni, hogy itt idézőjelek közé kell tenni a feltételt is.

A lenti példában, ha valaki részt vett a rendezvényen, akkor Tovább mehet feliratot szeretnénk látni az Értékelés oszlopban, míg ha nem vett részt, akkor a cella maradjon üresen.

HA függvény szöveges példa

Az értékelés oszlopba hívd be a HA függvényt az előbbi módon, majd adjuk meg az argumentumokat!

HA függvény szöveges példa

A logikai vizsgálatnál idézőjelek közé kell tenni az igen szöveget, de a kis- és nagybetű nem számít.

Megadjuk a „Továbbmehet” szöveget az igaz résznél, majd még egy trükk van a végén, hogy üresen maradjon, ha hamis. Ebben az esetben két idézőjelet teszek és közé nem írok semmit (””).

Ugyanúgy másold le és ellenőrizd az eredményt!

HA függvény szöveges példa

HA függvények egymásba ágyazása

A HA függvények többszörös egybeágyazását nem feltétlenül ajánlom, mert azt egyetlen függvénnyel is meg lehet oldani egyszerűen, mégpedig az FKERES függvénnyel közelítőleges egyezés használatával.

A HA függvénybe gyakran ágyazzák bele az ÉS és a VAGY függvényeket is, melyekről egy későbbi bejegyzésben olvashatsz hamarosan. Nézzük az alábbi példát:

Ugyanúgy 50 pontot lehet elérni, 0 és 9 pont között: Lesz ez még jobb, 10 és 29 pont között Egész jó és 30 ponttól Megy ez feliratokat szeretnénk az Értékelés oszlopban látni.

HA függvények egymásba ágyazása

Kezdd el a szokásos módon, hívd be a HA függvényt, a logikai vizsgálat a C28<=9, ekkor az érték ha igaz „Lesz ez még jobb is”.

A HA függvény harmadik argumentuma lesz egy újabb ha függvény. Ide írd be és nyiss egy zárójelet: ha(

HA függvények egymásba ágyazása

Töltsük ki ezt is, ott tartottunk, hogy ha kisebb vagy egyenlő mint 9 a pontszám, akkor lesz ez még jobb. Ha hamis, akkor tuti, hogy legalább 10 pontunk van, de meg kell vizsgálni a 30-hoz is. Azt szoktam javasolni amiatt, hogy ne kavarodj bele, használd ugyanazt a relációs jelet, mint az elején, tehát most azt vizsgáljuk, hogy C28<=29.

HA függvények egymásba ágyazása példa

Ha ez is megvan, zárd be a zárójeleket! Színekkel is segít neked, hogy ne maradjon ki egy sem. Majd Enter, és másold le az eredményt!

ha függvények egymásba ágyazása

HA függvény cellahivatkozással

A fenti HA függvényekbe mind beírtuk a feltételeket és a szövegeket. Ezeket viszont nem muszáj „beégetni” a függvényekbe, használhatod külső hivatkozásként is. Ennek előnye, hogy így kívülről is könnyen módosítható a függvény.

Ehhez a példához készítettem egy kis táblázatot a paraméterekkel:

ha függvény cellahivatkozással

Ezeket fogjuk behivatkozni. A D40-es cellába írd be a HA függvényt, majd töltsük ki!

HA függvény cellahivatkozással

Ebben az esetben, mivel kikattintottunk egy cellára, a másolás hatására ezek el fognak csúszni. Ezt a dollárjelekkel tudjuk megakadályozni. (ha még nem ismered a dollárjeleket, olvasd el a Hogyan használjam a dollárjeleket a képletekben bejegyzést). A dollárjeleket az F4 vagy fn + F4 billentyűvel tudod elhelyezni.

Ha kész, okézd le, másold és nézd meg az eredményt!

Ha átírod a ponthatárt a G44-es cellában, automatikusan megváltozik a függvény.

HA függvény további példák

HA függvény más függvényekkel

A HA függvényt sokszor használjuk ÉS és VAGY függvénnyel, olvasd el az exceltanfolyam.info és az excellence.hu oldalainkon a bejegyzéseket:

Excel VAGY függvény – leírással, példákkal

Excel ÉS függvény – leírással, példákkal

Excel ÉS függvény

Bízom benne, hogy elég ismeretet szereztél a HA függvényről ahhoz, hogy már önállóan is tudd gyakorolni! :)

Ha tetszett és hasznosnak találod, kérlek oszd meg másokkal is a lenti gombok valamelyikével!

Excel HA függvény

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂