A HA függvény az egyik leggyakrabban használt függvények közé tartozik. HA (angolul IF) függvény megvizsgál egy logikai feltételt és annak megfelelően ad vissza értéket, hogy a feltétel IGAZ vagy HAMIS. Nézzünk meg egy-két alappéldát, hogy megismerkedj vele!

HA függvény argumentumai

HA(logikai_vizsgalat; [érték_ha_igaz]; [érték_ha_hamis])

logikai_vizsgálat: itt kell megadnod a feltételt, amelyben lényegéven összehasonlítást végzel, megvizsgálod, hogy két érték egyenlő, nem egyenlő, kisebb, nagyobb stb. Itt mindig használnod kell valamelyik matematikai operátort:

JelölésJelentése
=egyenlő
<kisebb
>nagyobb
<=kisebb vagy egyenlő
>=nagyobb vagy egyenlő
<>nem egyenlő

érték_ha_igaz: itt meg kell adnod, mi történjen, ha a megvizsgált feltétel IGAZ

érték_ha_hamis: itt kell megadnod, mi történjen, ha HAMIS.

A feladathoz szükséges fájlt innen tudod letölteni.

HA függvény számok vizsgálatára

Az alábbi példában értékelni szeretném az elért pontszámokat. Maximum 50 pont szerezhető, legalább 26 pont elérése során írjuk ki, hogy „Nyertél”, kevesebb pontszám esetén „Dobj újra” felirat szerepeljen az Értékelés oszlopban.

Ha függvény

A D8-as cellába kezd el beírni egy = után a HA függvényt, majd a megjelenő listából vagy tabulátor billentyűvel, vagy a HA függvény nevén duplakattintással tudod kiválasztani. Ha eddig nem igazán írtál még függvényeket, ajánlom a Excel függvények használata, hol kezdjem korábbi bejegyzésünket.

HA függvény

Ezek után menjünk be a függvényargumentumok ablakba, a szerkesztőléc melletti fx gombra kattintva.

Excel ha függvény

A logikai vizsgálatnál hivatkozz a C8-as cellára, ennek a tartalmát vizsgáljuk, hogy >=25 teljesül-e.

Az igaz és hamis argumentumokhoz a szöveges tartalmat idézőjelben tudjuk megadni.

(Lehet, hogy felfigyeltél rá, hogy ha nem teszel idézőjelet, csak átlépsz a következő mezőbe, elhelyezi az Excel az idézőjeleket. Szuper, de mi van akkor, ha már magabiztosan használod és a cellán belül írod meg a függvényt? Ott sajnos nem fogja kijavítani, csak a #Név? hiba fog éktelenkedni a cellában, szóval érdemes megtanulni és nem spórolni az idézőjelekkel! :) )

Excel HA függvény

Majd kattints rá, hogy kész és másold le a függvényt.

TIPP: Ha még nem ismered, a cella jobb alsó sarkában megjelenő fekete plusz jelen ha duplán kattintasz, egészen addig másolja a függvényt, amíg tőle balra adatot érzékel.

Már fel is töltötte a cellákat az eredménnyel:

Excel HA függvény

HA függvény szöveges tartalom vizsgálatára

Szöveges tartalom esetében is használhatjuk a HA függvényt, arra kell figyelni, hogy itt idézőjelek közé kell tenni a feltételt is.

A lenti példában, ha valaki részt vett a rendezvényen, akkor Tovább mehet feliratot szeretnénk látni az Értékelés oszlopban, míg ha nem vett részt, akkor a cella maradjon üresen.

Excel HA függvény

Az értékelés oszlopba hívd be a HA függvényt az előbbi módon, majd adjuk meg az argumentumokat!

Excel HA függvény

A logikai vizsgálatnál idézőjelek közé kell tenni az igen szöveget, de a kis- és nagybetű nem számít.

Megadjuk a „Tovább mehet” szöveget az igaz résznél, majd még egy trükk van a végén, hogy üresen maradjon, ha hamis. Ebben az esetben két idézőjelet teszek és közé nem írok semmit (””).

Ugyanúgy másold le és ellenőrizd az eredményt!

Excel HA függvény

HA függvények egymásba ágyazása

A HA függvények többszörös egybeágyazását nem feltétlenül ajánlom, mert azt egyetlen függvénnyel is meg lehet oldani egyszerűen, mégpedig az FKERES függvénnyel közelítőleges egyezés használatával.

A HA függvénybe gyakran ágyazzák bele az ÉS és a VAGY függvényeket is, melyekről egy későbbi bejegyzésben olvashatsz hamarosan. Nézzük az alábbi példát:

Ugyanúgy 50 pontot lehet elérni, 0 és 9 pont között: Lesz ez még jobb, 10 és 29 pont között Egész jó és 30 ponttól Megy ez feliratokat szeretnénk az Értékelés oszlopban látni.

Kezdd el a szokásos módon, hívd be a HA függvényt, a logikai vizsgálat a C28<=9, ekkor az érték ha igaz „Lesz ez még jobb is”.

Majd az érték ha hamis résznél még nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik értékelés következik, meg kell vizsgálni, hogy a 30-hoz képest hol vagyunk. Ehhez írd be a az argumentumhoz: ha(

Nem kell egyenlőségjel és a kis- és nagybetűk sem számítanak.

HA függvények egymásba ágyazása

Ha ez megvan, kattints a szerkesztőlécen a második ha feliratra bárhova, ekkor ugyanis már a második HA függvénynek fogjuk látni az argumentumait:

HA függvények egymásba ágyazása

Töltsük ki ezt is, ott tartottunk, hogy ha kisebb vagy egyenlő mint 9 a pontszám, akkor lesz ez még jobb. Ha hamis, akkor tuti, hogy legalább 10 pontunk van, de meg kell vizsgálni a 30-hoz is. Azt szoktam javasolni amiatt, hogy ne kavarodj bele, használd ugyanazt a relációs jelet, mint az elején, tehát most azt vizsgáljuk, hogy C28<=29.

HA függvények egymásba ágyazva

Kitöltés után NE kattints a Kész gombra, mert szabály, hogy belső függvényből sosem zárjuk be a varázslót. Mindig vissza kell menni a külső függvénybe, megnézzük, hogy minden ki van-e töltve és onnan zárhatod be. Vissza úgy tudsz menni, ahogy korában is váltottunk az argumentumok ablakok között, kattints az első HA függvényre a szerkesztőlécen. Láthatod, hogy ki van töltve, kattints a Kész gombra, majd másold le.

Excel HA függvény

HA függvény cellahivatkozással

A fenti HA függvényekbe mind beírtuk a feltételeket és a szövegeket. Ezeket viszont nem muszáj „beégetni” a függvényekbe, használhatod külső hivatkozásként is. Ennek előnye, hogy így kívülről is könnyen módosítható a függvény.

Ehhez a példához készítettem egy kis táblázatot a paraméterekkel:

Excel HA függvény

Ezeket fogjuk behivatkozni. A D40-es cellába hívd be a HA függvényt a szokásos módon, majd töltsük ki!

Excel HA függvény

Ebben az esetben, mivel kikattintottunk egy cellára, a másolás hatására ezek el fognak csúszni. Ezt a dollárjelekkel tudjuk megakadályozni. (ha még nem ismered a dollárjeleket, olvasd el ezt a bejegyzést!). A dollárjeleket az F4 vagy fn + F4 billentyűvel tudod elhelyezni.

Ha kész, okézd le, másold és nézd meg az eredményt!

Ha átírod a ponthatárt a G44-es cellában, automatikusan megváltozik a függvény.

HA függvény további példák

HA függvény más függvényekkel

A HA függvényt sokszor használjuk ÉS és VAGY függvénnyel, olvasd el az exceltanfolyam.info és az excellence.hu oldalainkon a bejegyzéseket:

Excel VAGY függvény – leírással, példákkal

Excel ÉS függvény – leírással, példákkal

Excel ÉS függvény

Bízom benne, hogy elég ismeretet szereztél a HA függvényről ahhoz, hogy már önállóan is tudd gyakorolni! :)

Ha tetszett és hasznosnak találod, kérlek oszd meg másokkal is a lenti gombok valamelyikével!

Excel HA függvény

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂