2020 év végén hatalmas meglepetés és megtiszteltetés ért, John Michaloudis (myexcelonline.com) felkért, hogy 30 nemzetközi Excel szakértő mellett én is osszam meg egy tippemet, trükkömet egy podcastjében.

Örömmel fogadtam el a felkérését. A felvételt meghallgathatod ezen a linken: The Best Microsoft Excel Tips & Tricks in 2020!

Ebben a bejegyzésben pedig szeretném neked magyarul összefoglalni, hogy milyen tippeket osztottak meg az Excel legnagyobb szakemberei :)

31 Excel tipp nemzetközi szakértőktől

1) Bill Jelen (MrExcel.com)
Bill a LAMBDA függvényről osztotta meg tippjeit.
A LAMBDA függvénnyel (angolul LAMBDA) egyéni, új függvényt hozhatsz létre VBA programozás nélkül az Excel névkezelőt használva. Felejtsd el a VBA-val megírt felhasználói függvényeket (UDF), és készítsd el Excelben a saját függvényed! Az így készített függvény az egész munkafüzetben érvényes. Ez a függvény kizárólag az Excel 365-ben érhető el.

2) Jeff Lenning (Excel-University.com)
Jeff a FILTER függvényt, vagyis a SZŰRŐ függvényt mutatta be.
A SZŰRŐ függvény egy olyan dinamikus tömbfüggvény, amellyel kiválthatod azokat a feladatokat, melyekre korábban az FKERES, INDEX/HOL.VAN, XKERES, vagy SZUMHATÖBB és egyéb függvényeket használtad. A FILTER függvényt egy tömb vagy tartomány szűrésére használhatjuk, az általunk megadott kritériumok alapján szűr és adja meg a rekordokat. Kiválasztja azokat az adatokat. amik megfelelnek a feltételnek és megadja az új adatsort. Szintén csak az Office 365 Excelben érhető el ez a függvény.
(Dinamikus tömbfüggvényekről hamarosan olvashatsz az Excelneked blogon)

3) Jon Peltier (PeltierTech.com)
Jon a diagramok forrásadataival kapcsolatosan adott ötletet nekünk
Diagramok használatánál bonyolult lehet az adatok módosítása, a módosítására hivatott párbeszédablakban nehézkes lehet eligazodni, de ha a diagramod ugyanazon a munkalapon van, ahonnan az adatokat veszi, vizuálisan könnyen szerkeszthetők az adatok. Ekkor ugyanis, ha a diagramon kijelölöd az adatsort, különböző színekkel határolja a forráscellákat. Ezeket a színekkel jelölt cellahatárokat könnyedén módosíthatod, csökkentheted, növelheted vagy áthúzhatod egy másik cellatartományra, vagy egyszerűen módosíthatod a benne lévő adatokat.

4) Leila Gharani (Xelplus.com)
PDF-ből adatok kinyerése Excelbe egyszerűen
Biztos sokszor kellett már adatokat kinyerned egy pdf-ből, hogy utána Excelben használd őket. Erre mutatott megoldást Leila az Excel Power Query használatával.
Elérhető a Microsoft 365 előfizetésekben. Válaszd az Adatok menüben a Fájlból, PDF-ből. A táblákat könnyebben beolvashatod, mint az oldalakat, az adatokat átalakíthatod, majd beolvasod Excelbe. Ráadásul, ha frissül a pdf fájl, egyszerűen frissítheted az Excel táblát is.

5) Oz Du Soleil (OzDuSoleil.com)
Ismerd az adataidat!

Fontos, hogy ismerd az adataidat és ellenőrizd az eredményeket, amelyeket az Excel ad. Például a villámkitöltés  jó funkció (erről olvashatsz Villámkitöltés bejegyzésünkben), de ismerned kell az adataidat a megfelelő használathoz. Például, ha vezetéknevek és keresztnevek vannak egy oszlopban, és a vezetékneveket szeretnéd kinyerni, használhatod a villámkitöltést, de lehetnek olyan nevek, ahol Dr., Ifj. megjelölések szerepelnek, vagy valakinek két vezetékneve van, esetleg férjezett neve miatt sem egy szavas a vezetéknév. Így tehát használhatod a villámkitöltést, de manuálisan ellenőrizned kell az eredményeket. Összefoglalva tehát ismerd és ellenőrizd az adataidat!

6) Jon Acampora (ExcelCampus.com)
Tanuld meg a Power Query használatát!

Jon tippje 2021-re, hogy tanuld meg a Power Query használatát! A Power Query, mellyel az adataidat importálhatod Excelbe, automatizálhatod a lépéseidet, tisztíthatod az adataidat. Ezáltal időt spórolhatsz meg. Ilyenek az oszlopok törlése, üres sorok eltávolítása, adatok cseréje, szöveg konvertálása dátummá, táblák egymás alá másolása.

7) Alan Murray (Computergaga.com)
Dinamikus tömbképletek
2020-ban is sok fejlesztés került az Excelbe. Az egyik legjelentősebb a dinamikus tömbök. Alan kedvencei az új sorbarendezős tömbfüggvények a SORBA.RENDEZ függvény (SORT függvény) és a RENDEZÉS.ALAP.SZERINT függvény (SORTBY).
(Dinamikus tömbfüggvényekről hamarosan olvashatsz az Excelneked blogon).

8) Chandoo (Chandoo.org)
Diagram másolása Power Point-ba
Chandoo arra mutat rá, hogyha diagramot másolsz be Excelből PowrePoint-ba, akkor a PowerPoint-ban szerkesztheted az adatokat, megnyit egy Excel kinézetű ablakot, de ez a PowerPoint része. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy minden olyan adat is beillesztésre kerül, ami az Excel fájlban van. (nem látszik a PPT diákon, de a háttérben ott van, megnyitható, látható).
Ezt nálunk is megtanulatod a Power Point kurzusunkon.

9) Celia (Solve and Excel)
Celia tippje egy Power Query lekérdezés másolása egyik munkafüzetből másik munkafüzetbe.
Ha egy munkafüzetben megírt lekérdezést szeretnél átmásolni másik munkafüzetbe, csak nyisd meg a Lekérdezések és kapcsolatok panelt, majd jobb klikk -> másolás, a másik munkafüzetben pedig jobb klikk a panelen és beillesztés. Ráadásul ezzel megőrzi azokat a lekérdezéseket és hivatkozásokat is, melyek az eredeti munkafüzetben voltak a lekérdezésben.
Az is fantasztikus, hogy egy lekérdezés M kódját könnyedén másolhatod, kattints ugyanezen a Lekérdezések és kapcsolatok panelen jobb gombbal a lekérdezésen, másolás, majd illeszd be jegyzettömbbe, vagy Wordbe, vagy ahol dolgozni szeretnél fele. Az M kódot fogod látni. Ráadásul azokat az M kódokat is hozza, amelyek azokban a lekérdezések voltak, amelyekre az eredeti lekérdezés hivatkozott.

10) Bryan Hong (MyExcelOnline.com)
Bryan tippje, hogy Sose hagyd abba az Excel tanulást!
Nem tudhatod, hova vezet, ha elkezded a tanulást! Saját példája, hogy a Power Query tanulása vezette el például a Power BI-ig, és már nem volt megállás. Most pedig már ő tanítja, ami fantasztikus tapasztalat számára.

11) Chris Newman (The Spreadsheet Guru)
Chris többéves tapasztalatát osztja meg arról, hogyan tudod ellenőrizni a képleteket, függvényeket az Excelben.
Erre leginkább akkor lehet szükséged, amikor komplex modelleket készítesz Excelben.
Két hibát említ, amelyek a felhasználók elkövethetnek. Az egyik, hogy egy plusz oszlopot adnak táblához, hogy minden sorban megvizsgálják egy HA feltételt tartalmazó függvénnyel, hogy oké-e az adott érték. A probléma ezzel az, hogy nem láthatod rögtön, hogy van-e probléma, csak ha a szűrőben megnézed. Azt javasolja, hogy készíts egyetlen cellát egy függvénnyel, ami megmutatja, hogy minden oké-e az adatokban. Ha igen, akkor felesleges a szűrőben kutakodnod. Erre a DARABTELI függvényt javasolja.
A második tipp, hogy készíts egy olyan munkalapot, ahol jelölöd és követni tudod, hogy van-e probléma a főbb számításokban. Ezt kombinálhatod feltételes formázással is, hogy még vizuálisabb legyen.

12) Wyn Hopkins (AccessAnalytic.com.au)
Wyn a Microsoft 365 használatát szorgalmazza
Sok nagyszerű lehetőség van benne, mint az XKERES, dinamikus tömbök, LET függvény. Arra kér, hogy tegyél meg mindent, hogy meggyőzd, akit kell, hogy érdemes erre beruházni a cégnél. Online és asztali verziója is elérhető, folyamatos frissítésekkel.

13) Ryan Wells (Wellsr.com)
Email küldése Gmail-ben VBA kóddal
Ryan-nek ez az ötödik lehetősége, hogy tippjét megossza John podcast-jeiban. VBA kód használatával küld emailt a Gmail-ben. Kéri, hogy keress rá a Google-ben a Gmail VBA kifejezésre, és kattints a weboldalára a bővebb információkért. (Az Excelneked.hu VBA tanfolyamán is elsajátíthatod a VBA lehetőségeit)

14) Yolanda Cuesta (Excelcontabilidadytic.com)
Yolanda tippje az Ötletek funkció használata.
Elérhető a Microsoft 365 verziókban. Kezdőlapon jobb oldalon találod meg (vagy hozzá tudod adni a Menüszalag testreszabásánál). Egy meglévő adathalmazhoz kapcsolódóan mutat meg ötleteket, diagramokat és összegzéseket javasol.

15) Sohail Anwat (EarnAndExcel.com)
Mindig azt tartja szem előtt, hogy az Excel hogyan tudja segíteni a karriered, ez alól ez a tippje sem kivétel. Azt a kérdést veti fel, ami talán a Te fejedben is megfordult már, mennyire szükséges időt és energiát áldoznom az új funkciók megtanulásába? Mennyire fogom tudni használni a munkában?
Szerinte ezek az újítások ritkán szólnak az átlagos hasznos vállalati szakértőknek. Persze nem vonatkozik mindenkire a megfigyelése, de nagy átlagban igaz az irodai dolgozókra. Hiszen nagyjából ugyanazokat a funkciókat használják, kis területét fedi le a munkájuk az Excelnek.
Felmerült benne az a kérdés, hogy miért van, hogy egyesek sikeresebbek, arra jutott, hogy fontos, hogy az ember minek válik megszállottjává, mit tanul inkább. Saját tapasztalata, hogy próbáld Excel szakértővé válni, de elért egy plafont.
Az Excel szakértők piaca elég szűk, és még inkább beárnyékolja ezt a területet a relevánsabb piacok, mint a projekt menedzsment, vagy adatelemzés. Erre válaszolni kell. Ahelyett, hogy csak Excel szakértők lennénk, nézz körbe, hogy milyen más területen lehetnél még szakértő. Nézd meg, hogy milyen technológiát használnak a cégek és képezd magad ilyen irányban is.

16) Sumit Bansal (TrumpExcel.com)
Próbáld meg automatizálni a munkádat!
Dolgozz sablonokkal (template). Egyszer kell csak elkészítened és többször felhasználhatod. Ugyanígy fel tudod használni a VBA kódokat. Készítsd el ezeket Egyéni Excel Munkafüzetben (Personal Makro Workbook). Az ide mentett kódokat az összes Excel fájlban elő tudod hívni. Egy másik lehetőség, hogy használd az Excel Power Query-t. Utolsó tippje pedig, hogy tanuld meg azon funkciók gyorsbillentyűit, amelyeket gyakran használsz.

17) Kat Norton (Miss Excel)
Excel FILTER függvény, más néven a SZŰRŐ függvény használatát javasolja. Előnye, hogy több eredményt is visszaad, nem csak egy cellát, mint a többi keresőfüggvény az Excelben. Csak a Microsoft 365-ben érhető el.

18) Boris Hristov (365labs.com)
Boris tippje az adatok bemutatására és kommunikálására vonatkozik.
Eset: ha van egy vonaldiagramod, amelyben az adatsorok átfedik egymást. Kattints bármelyik pontra bármelyik vonaldiagramon, majd használd a Ctrl + jobb nyilat, hogy kiválaszd a következő pontot, vagy Ctrl + balra nyilat, hogy kiválaszd az előző pontot.

19) Cristiano Galvao (Genecsis.com)
Cristiano tippje az EGYEDI függvény (UNIQUE).
Ez egy új dinamikus tömbfüggvény Microsoft 365 előfizetésben. Egy tartomány, vagy tábla minden egyedi elemét listázza. Más dinamikus tömbfüggvényekkel használva, mint a SZŰRŐ, SORT and SORTBY egészen egyedi megoldásokat hozhatsz létre.

20) Szabados Ivett (Excelneked.hu)
Az én tippem a képletkiértékeléssel kapcsolatos.
Ha szeretnéd egy képletnek, függvénynek egy részét kiértékelni, meg szeretnéd nézni a részeredményt, akkor csak jelöld ki a szerkesztőlécen a képlet, függvény adott részét, majd nyomd meg az F9 billentyűt. A képlet, függvényrészlet helyett a részeredményt fogod látni.

21) Georg Lazar (Albertexcel.com)
Általános problémamegoldásban segít Georg.
Megosztja veled, hogyan érdemes a problémamegoldáshoz hozzáállni. Bármilyen kalkulációra is van szükséged, ha nem tudod, hol kezdd, gondolj a végeredményre, amit kapni szeretnél. Innen haladj visszafelé! Innen írd a képleteket visszafelé, lépésről lépésre. Fogod látni azt is, hogy milyen további változókra van szükséged. De tartsd egyszerűen, ne bonyolítsd túl!

22) George Mount (GeorgeJMount.com)
A Power Query Nézet menüjében az előnézeti adatokból láthatsz összefüggéseket. A Nézet menüjében Adatelőnézet csoportban látod a választható lehetőségeket. Azt is meg tudod változtatni, hogy ne az els 1000 adatsorból készítse, hanem a teljesből. Ehhez kattints bal egérgombbal ba alul, ahol látod, hogy 1000 sor az elemzés alapja, és itt  válaszd a Oszlopprofil-készítés a teljes adathalmaz alapján lehetőséget.

Power Query adatelőnézet

23) Jordan Goldmeier
Használd az Instagaromt, kövesd az Exceleseket ott is. Sokan osztják meg ott értékes tudásukat!

24) Kasper Langmann (Spreadsheeto.com)
Hasznnáld az Ugrás (Go to special) funkciót, hogy kijelöld egy munkalapon az összes olyan cellát, ami üres, vagy képletet, feltételes formázást, vagy legördülő listát tartalmaz. Gyorsbillentyűje a Ctrl + G, majd bal alsó sarokban az Irányított gomb.

25) Paula (Theexcelclub.com)
Fizess elő és tanuld meg az Excel365 lehetőségeit!
Új motor működik mögötte, amellyel gyorsabbak a számítások, több függvény és több eszköz elérhető. Újítások vannak a Pivot táblákban, illetve Power Query és Power Pivot felületén is.

26) Danielle Stein Fairhurst (PlumSolutions.com.au)
Tanulj folyamatosan! Sok az online anyag, főleg most, hogy beszűkültek a személyes lehetőségek. Ismerd meg ezeket a lehetőségeket és használd, hogy fejlődhess!

27) Avi Singh (Avising.com)
Avi tippje a Power BI-jal kapcsolatos. Két nagy hiba, hogy azt gondolod, nem vagyok elég jó, a másik pedig, hogy másokhoz hasonlítod magad. Ezek akadályoznak abban, hogy előbbre juss. Másokhoz hasonlítod magad, akik már előrébb járnak a témában, emiatt többet tanulsz és félsz kipróbálni a tudásod. Ezzel viszont megregadsz egy helyben. Változtass rajta! Vedd le a fókuszt magadról, arról, hogy Te vagy-e a legjobb és figyelj másokra. Biztosan van legalább egy ember a környezetedben, akinél többet tudsz, ezáltal segíthetsz neki. Kezdd el ma!

28) Greg Wittmeier (MyExcelOnline.com)
Hibakeresés a VBA kódban! Nem gond, ha van benne hiba, még a legnagyobb programozók kódjaiban is előfordul hiba. A következő lépés az, hogy megtaláld a hibát, majd javítsd. A VBA ablak Debug menüjében találod, F8 a step into mód, ahol lépésről lépésre haladhatsz a kódban, elhelyezhetsz töréspontokat a könnyebb kereséshez. Nézd meg a menüt és próbálgasd!

29) John MacDougall (Howtoexcel.org)
LAMBDA függvény! A legütősebb függvény az új Excelben. Saját függvényedet írhatod meg. Meg kell adnod a bemeneti cellákat, a kalkulációt, amit elvégezzen ezekkel és már kész is. Excel online-ban is elérhető. Kódok helyett ezt a függvényt tudod használni. Szuper!

30) Mark (ExcelOffTheGrid.com)
Nézet, új ablak! Ne kattintgass a két munkafüzet között. Nyiss egy új munkafüzetet és rendezd el őket egymás mellett! Nézet menü, Új ablak. Ekkor ugyanarról a munkafüzetről kapsz még egy munkafüzetet. Ez nem másolat, ugyanaz, csak egy újabb néeztben. Bármilyen módosítás mindkét ablakban azonnal látható lesz. Sőt, ha ezt két monitorra teszed, még könnyebben kezelhető. Egy monitoron pedig a monitor két oldalára rendezheted. Egyet jobbra, egyet balra.

31) John Michaloudis (MyExcelOnline.com)
John ismerteti az ingyenes webináriumát, ahol rengeteg hasznos tudással gazdagodhatsz.

Köszönöm John-nak ezt a szuper és megtisztelő lehetőséget! :) Bízom benne, hogy tudtunk hasznosat javasolni számodra is!

Magán: Legjobb 31 Excel tipp nemzetközi szakértőktől 2020-ban