Vannak olyan helyzetek, amikor a rendes sorbarendezési beállítások nem elegendőek számunkra, mert olyan szabályt szeretnénk alkalmazni, ami nem egyszerűen A-Z, vagy Legkisebbtől a legnagyobbig, hanem ettől eltérő. Ekkor van segítségünkre az Egyéni lista.

Az alábbi példában projektekről vannak adataink, és a projekt Phase alapján szeretnénk sorbarendezni, de mint látható, a szabály nem felel meg az ABC sorrendnek.

A fájlt innen letöltheted.

Excel egyéni lista

egyéni lista

És nem csak a sorbarendezéskor akad ezzel problémánk, hanem amikor egy pivot táblát hozunk létre, akkor is az egyszerű A-Z sorrend érvényesül.

egyéni lista Excel

Excel egyéni lista létrehozása

Egyéni listát a Fájl => Beállítások => Speciális => Általános => Egyéni listák szerkesztése… alatt tudunk felvenni, törölni és módosítani.

egyéni lista

Ekkor felnyílik egy ablak, ahol láthatod a létező listákat az Excelben.

Excel egyéni lista

Itt a nyelvi beállítástól függően láthatod a napok és hónapok rövid vagy hosszú változatát. Ezek nem törölhetők vagy módosíthatók, de természetesen több egyéni listát tudsz felvenni.
Egy új lista létrehozásához kattints bele „Mely cellákból legyen a lista:” területbe, és jelöld ki a G9:G12-es cellákat, majd nyomd meg a Beolvasás gombot.

Excel egyéni lista

Ekkor megjelent egy új elem az Egyéni listák alatt, és a Listaelemeknél láthatod az elmeit, tudsz rajtuk módosítani, hozzáadni.

Kattints az OK gombra, és nézzük meg, hogyan tudod akkor így a táblázatot sorbarendezni.

Mire jó az egyéni lista Excelben?

Excel egyéni lista használata

Jelöld ki a táblázatot, és az Adatok alatt válaszd a rendezést, mintha egyszerűen A-Z-ig szeretnéd rendezni. Majd válaszd ki, hogy a rendezés oszlopa legyen a Phase, és a sorrend alatt válaszd az Egyéni listát.

Egyéni lista Excel

Ekkor feljön újra az előzőekből már ismert ablak, ahol válaszd ki a már felvett új listát, és kattints az OK-ra.

Excel egyéni lista

Ekkor láthatod, hogy a Sorrend alatt a már kívánt elemek jelennek meg, és ha az OK-ra kattintasz, akkor el is végzi a sorbarendezést a táblázaton a kívánt módon.

excel egyéni lista

Az elején létrehozott Pivot táblán pedig elegendő, hogy a sorbarendezés alatt az A-Z-ig-et választod, akkor is már a kívánt módon fogja ott is rendezni az elemeket.

Egyéni lista

Remélem, hogy számodra is hasznos lesz ez a speciális beállítási lehetőség. Kérlek oszd meg másokkal is!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂