Az olvashatóság és a könnyebb használat érdekében érdemes rögzíteni azokat a sorokat, oszlopokat, amelyeket a görgetés során szeretnél fixen tudni a táblázat tetején, illetve bal szélén. Megmutatom az összes lehetséges beállítást.

Excel sor rögzítése

Az Excelben rögzítheted az első sort, az első oszlopot, illetve sorokat és oszlopokat is.

A feladatban használt fájlt innen letöltheted.

A rögzítés beállításait mind a Nézet menüben, a Panelek rögzítése (angolul: View menü, Freeze Panes) gombra kattintva éred el.

2010-es verzióban:

Excel sor rögzítése 1

2013-as verziótól:

Excel sor rögzítése 2

Angol verziókban:

Excel sor rögzítése 3

A második és harmadik lehetőséget fogom először megmutatni, majd a sor és oszlop együttes rögzítését a végén.

(Ha nem erre gondoltál, hanem a képletekben történő hivatkozás rögzítésére, olvasd el ezt a bejegyzést)

Excel sor rögzítése

Első sor rögzítése Excelben

Ennél az opciónál mindegy, hogy melyik az aktív cellád, vagyis mindegy, hogy hol állsz az Excelben. Arra figyelj, hogy az a sor legyen az első látható sor, amelyiket szeretnéd fent rögzíteni. Ha ez az első, akkor ez legyen a látható a képernyőn. Ha például lejjebb tekersz addig, hogy a 10. sor a felső sorod, akkor azt fogja rögzíteni felül.

A Panelek rögzítése lehetőségnél pedig válaszd a második, vagyis a Felső sor rögzítése lehetőséget (angolul: Freeze Top Row).

Ez mindig az első (látható) sort rögzíti a munkalapon, próbáld ki a letölthető fájl Sor rögzítése munkalapján:

Excel sor rögzítése 4

Látható, hogy habár lejjebb görgettem az 5. sorig, az első sor rögzítve, fixen látható. A rögzítést ugyanitt tudod feloldani, Ablaktábla feloldása lehetőséget válaszd!

Excel sor rögzítése 5

Angolul Unfreeze Panes

Excel sor rögzítése

Első oszlop rögzítése Excelben

Navigálj a letölthető fájl Oszlop rögzítése munkalapra, és próbáljuk ki a harmadik lehetőséget, az első oszlop rögzítését. Szintén mindegy, hogy hol állsz az Excelben, nem kell semmit kijelölni vagy speciális helyre kattintani, válaszd a Nézet menüben a Panelek rögzítésénél az Első Oszlop Rögzítése lehetőséget. Itt is figyelj azonban arra, hogy ha az A oszlopot szeretnéd rögzíteni, akkor az A oszlop látható legyen az Excelben, ne görgess jobbra.

Így, ha jobbra görgetsz az Excelben, az első (látható) oszlopod mindig látható.

Excel sor rögzítése

Feloldani ugyanúgy tudod, ahogy a sor rögzítését, az Ablaktábla feloldása gombbal

Sor és oszlop rögzítése Excelben

Most, hogy tudjuk rögzíteni az első sort és az első oszlopot, nézzük meg azt is, amikor egyszerre szeretném rögzíteni a sort és oszlopot.

Itt is nézzünk meg két példát, elsőben csak egy sort és egy oszlopot szeretnénk rögzíteni. Ehhez az a nagyon fontos, hogy azt a cellát jelöld ki, abba kattints bele, amelyiktől BALRA és amelyik FÖLÖTT, rögzíteni szeretnéd az oszlopot és a sort.

A Sor és oszlop rögzítése1 munkalapon tehát a B2-es cellába kell előbb kattintani. Vigyázz, hogy ne duplán kattints bele, úgy szerkesztőmódba lépsz és nem aktív a panelek rögzítése gomb

Excel sor rögzítése 8

Majd válaszd a Panelek rögzítése menüben az Ablaktábla rögzítése lehetőséget.

Excel sor rögzítése 9

Próbáld ki a lefelé és jobbra görgetést. Feloldani ugyanitt tudod, Ablaktábla feloldása gomb.

Több Excel sor rögzítése

Ha több sort és/vagy oszlopot szeretnél rögzíteni, megint az a lényeg, hogy melyik cellán állsz, mielőtt rákattintasz az Ablaktábla rögzítése gombra. A Sor és oszlop rögzítése2 munkalapon tehát két sort és az első oszlopot szeretném rögzíteni, így a B3-as cellába kell előbb kattintani.

Excel sor rögzítése 10

Majd válaszd az Ablaktábla rögzítése gombot. Próbáld ki a görgetést itt is. Feloldani ugyanitt tudod.

Láthatod, hogy nagyon egyszerű dologról van szó, csak tudni kell a működését! Bízom benne, hogy most már Te is magabiztosan rögzíted a sorokat Excelben.

Ha hasznos volt számodra, kérlek, oszd meg másokkal is! :)

Excel sor rögzítése