A DARABTELI (angolul COUNTIF, Frissítés 2023.03.24: A Microsoft365 verziókban DARABHA néven szerepel már :) ) függvény összeszámolja azokat a cellákat egy tartományban, amelyek eleget tesznek a feltételnek. Nézzünk meg erre pár egyszerű példát!

A leírásban használt fájlt innen tudod letölteni.

Excel DARABTELI függvény

A DARABTELI függvény (angolul COUNTIF, Frissítés 2023.03.24: A Microsoft365 verziókban DARABHA néven szerepel már ) egy tartományban összeszámolja azokat a nem üres cellákat, amelyek eleget tesznek a megadott feltételnek. A függvényben egy feltételt lehet megadni, ha több feltételt szeretnél megadni, akkor már a DARABHATÖBB függvényt kell használnod.

Argumentumai:

=DARABTELI(tartomány; kritérium)
tartomány: Az a cellatartomány, amelyben a nem üres cellákat meg kell számolni
kritérium: az összeszámolandó cellákat meghatározó számként, kifejezésként vagy szövegként megadott feltétel

Excel DARABTELI függvény példákkal

Excel DARABTELI függvény példa – 1

Konkrét számérték

Az első példában azt az esetet nézzük meg, amikor a kritérium számérték.

Adottak az alábbi nevek és érdemjegyek, és arra vagyok kíváncsi, hogy hányan kaptam 5-öst.

(Ha még nem használtál függvényeket, olvasd el az Excel függvények használata, hol kezdjem bejegyzésünket)

A példában én az F20-as cellába egy = után elkezdtem beírni a cellába a DARABTELI nevet, majd, ha látod a cella alatt megjelenő listában, akkor bal egérgombbal duplán kattintva rajta, vagy a TAB billentyűt megnyomva már be is lép a függvénybe.

Majd nyomd meg a szerkesztőléc mellett lévő fx gombot, hogy lásd a függvények argumentumait.

Excel DARABTELI függvény

A tartomány a C oszlopban lévő érdemjegyek (C20:C26), a kritérium pedig az 5, mert azt számolom, hogy hányan kaptak ötöst. Kattints a Kész-re, és már láthatod is, hogy ketten voltak a listában.

Tartomány

A következő példában arra vagyok kíváncsi, hogy hányan kaptak legalább 4-es értékelést, vagyis a kritérium az lesz, hogy >=4.

Minden változatlan az előzőhöz képest, csak a kritériumot tartalmazó cellában módosult az érték. Öt ilyen cellát talált a függvény.

Excel DARABTELI

Excel DARABTELI függvény példa – 2

Szöveges kritériumokat vizsgálok a következőben. Szöveges tartalom esetén a kis- és nagybetűkre nem érzékeny a függvény, mindegy, hogy KATI, Kati vagy kati szerepel kritériumként, meg fogja találni őket a cellában.

Szöveges kritérium – 1

Az első esetben írjuk be a nevet magába a függvénybe. Ekkor arra kell figyelni, hogy mivel szöveges tartalom, ezért idézőjelek közé kell tenni.

Excel DARABTELI

Szöveges kritérium – 2

A második példában készítettem egy legördülő listát a nevekből, ha még nem készítettél ilyet, olvasd el a Könnyítsd meg az adatbevitelt legördülő listával bejegyzésünket. Itt is ugyanúgy hozzuk létre a függvényt, de nincs beégetve a név a függvénybe, hanem egy külső cellára hivatkozunk, amelyben ráadásul a legördülő segítségével könnyedén választhatsz másik nevet.

DARABTELI

Szöveges kritérium – 3

A következő példában pedig egy táblázatot szeretnék feltölteni a függvénnyel, ehhez pedig már a dollárjeleket kell használnom. (Hogyan használjam a dollárjeleket bejegyzésünk).
A tartományt rögzítenem kell, mert a függvényt lefelé fogom másolni, a kritérium pedig a tőle balra lévő cella, amely jelenleg Kati, de ha lefelé másolom, már Teri, majd Zoltán lesz.

DARABTELI függvény

Excel DARABTELI függvény példa – 3

A harmadik példában arról van szó, hogy minden olyan cellát szeretnék megszámolni, amely Tamás tartalmú, tehát minden vezetéknevű Tamást. Ekkor nem elég a Tamás nevet beírnom, mert így olyan cellákat keresne, amelyeknek pontosan ez a tartalma, vagyis nem tartalmaz semmi mást. Ezért a * helyettesítő karaktert fogjuk használni, amely bármennyi karaktert helyettesít. A *Tamás azt jelenti tehát, hogy minden olyan cella, amelyben bármennyi és bármilyen karakter szerepel a Tamás előtt. Ha lenne olyan név is, amelyben a Tamás után is szerepelhet név (pl: Nagy Tamás Áron), akkor a Tamás mögé is szükséges egy * karakter. (*Tamás*)

DARABTELI függvény

Bízom benne, hogy most már magabiztosan használod a DARABTELI függvényt. Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is a bejegyzést! :)

További feladatokat találsz a DARABTELI függvény részletesen, példákkal bejegyzésünkben az excellence.hu oldalunkon, vagy az Excel DARABTELI függvény – hogyan használjam?  bejegyzésünkben az exceltanfolyam.info oldalunkon.

Ha olvasnál még a témában akkor olvasd el az Excel DARABÜRES függvény magyarázat példákkal, valamint a DARABHATÖBB függvény magyarázata példákkal  bejegyzéseket is az exceltanfolyam.info oldalunkon.

További Excel alapfüggvényekről az Excel alapfüggvények bemutatása feladaton keresztül bejegyzésünkben  olvashatsz.

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂