Az egyik leggyakrabban használt keresőfüggvény az FKERES vagy angolul VLOOKUP, amelynek hiányosságait most az XKERES függvény, vagy angolul XLOOKUP függvény fogja feloldani. Szuperjó függvény, szerintem biztosan át fogja venni az FKERES helyét bizonyos kereséseknél. A videóból és a leírásból megtudhatod, hogyan működik.

A leírásban használt fájlt innen tudod letölteni.

XLOOKUP függvény videó

Az XLOOKUP függvényt 2019 augusztusában jelentette be a Microsoft, a videóból megtudhatod, hogyan működik, leírás hamarosan 🙂

XLOOKUP függvény argumentumai

Az XLOOKUP függvény, vagy magyarul XKERES függvény egyezéseket keres valamely tartományban vagy tömbben és egy második tartományból vagy tömbből adja vissza a megfelelő elemet.

=XKERES(keresési_érték; keresési_tömb; visszaadandó_tömb; [egyeztetési_mód]; [keresési_mód])

=XLOOKUP(lookup_value; lookup_array; return_array; [match_mode]; [search_mode])

keresési_érték: az érték, amit meg kell keresni a tartományban

keresési_tömb: az a tartomány, amelyben meg kell keresni

visszaadandó_tömb: az a tartomány, amelyből az eredményt szeretném visszakapni

egyeztetési_mód: 0 a pontos egyezéshez

keresési_mód: 1 a fentről lefelé kereséshez

XLOOKUP példa

Adott az alábbi táblázat, szállító, termékkód, kategória és eladási ár. Bizonyos termékkódokhoz keresem a szállítót. Az FKERES (VLOOKUP) függvénnyel ez nehézkes, mert ez a függvény nem tud balról eredményt visszaadni. Vagy átrendezzük a táblázatot úgy, hogy a termékkód megelőzze a szállítót, vagy használhatunk másik függvényt, az INDEX és a HOL.VAN függvények kombinációját.

xlookup függvény

Nézzük meg XLOOKUP, XKERES függvénnyel. Egyelőre az angol verzióban mutatom, mert szerintem egyértelműbbek az elnevezései, mint a magyar fordítás.

XLOOKUP felépítése

Az XLOOKUP első argumentumában meg kell adni, hogy mit kell megkeresni. Ez a példában az F6-os cellában lévő termékkód.

Második argumentum az az oszlop, amelyikben ezt az értéket meg fogja találni. Ez a B oszlop B6:B29 tartománya, dollárjelekkel rögzítve.

Harmadik argumentum az az oszlop, amelyből az eredményt szeretnéd megkapni. Ez a C oszlop C6:C29 tartománya, dollárjelekkel rögzítve.

Majd következik, hogy pontos egyezést keresünk, vagyis ugyanúgy a 0-t írjuk be, mint az FKERES-ben.

Utolsó argumentuma lehet újdonság, amely a keresés módját adja meg. Az 1 az alapértelmezett, ami első értéktől az utolsóig keres.

=XLOOKUP(F6;$B$6:$B$29;$A$6:$A$29;0;1)

xlookup keresés

Az eredmény:

xlookup eredmény

Az XLOOKUP függvény valószínűleg már idén (2019) elérhető lesz a nagyközönség előtt.

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂

Mutasd miről van szó