Akármennyire is magabiztos használója vagy az Excelnek, mindig akadnak apró dolgok, amikről nem tudtál és rácsodálkozol, vagy éppen eddig nem voltam elérhetők és újdonságként jelentek meg az Excelben. Az alábbiakkal én is így voltam, így ezeket szeretném neked bemutatni.

A feladatban használt fájlt innen letöltheted

Cellaegyesítés helyett

Sokan használják a cellaegyesítést, én sosem szerettem, mert rengeteg hasznos funkcióját blokkolja az Excelnek. Nem tudsz már szűrni, rendezni, függvényekbe behivatkozni olyan cellákat, amelyek egyesítve vannak. Ehelyett van egy módszer, ami látványra ugyanazt az eredményt éri el, de minden funkciót továbbra is elérsz.

Példa

Az alábbi táblázat címét szeretném középre igazítani. Ez most négy különálló cella B7-től E7-ig.

Cellaegyesítés helyett

Valószínűleg ilyenkor használnád a cellaegyesítést, amihez ki kell jelölni a négy cellát, ahova a címet szeretnéd elhelyezni, majd a Kezdőlapon választanád a Cellaegyesítést (Merge & Center)

Cellaegyesítés helyett tipp

Ehelyett ugyanúgy kijelöljük a címsor helyét, a négy cellát, de nem ezt a parancsot választjuk, hanem bemegyünk a Cellák formázása ablakba. Ctrl + 1 gyorsbillentyűvel, vagy a Kezdőlapon az Igazítás csoportnak a jobb alsó sarkában található nyílra kattintva, vagy kattints jobb egérgombbal a kijelölt cellákon és válaszd a Cellaformázás (Format cells) parancsot.

Itt navigálj az Igazítás (Alignment) fülre, majd az első legördülőben a Normál helyett válaszd: A kijelölés közepére (Center across selection).

Középre rendezés

Ha ez megvan, okézd le, láthatod is, hogy középre rendezte. Ha belekattintasz bármelyik cellába B7 és E7 között, láthatod, hogy megmaradtak különálló celláknak, nem egyesítettük őket.

Középre igazítás tipp

Formátummásoló ecset

A formátummásoló ecset is népszerű, egy cella formázását tudod átvinni egy másik cellára. Jelöld ki azt, amelyiknek a formátumát másolni szeretnéd, majd kattints egyszer az ecsetre a Kezdőlapon, ezek után pedig válaszd ki azt a cellát, amire át szeretnéd vinni ezt a formázást. Láthatod, hogy viszi a számformátumot, a szegélyeket, cella- és betűszínt stb.

Azt viszont kevesen tudják, hogyha ezen az ecseten duplán kattintasz, akkor az ecset aktív marad egyszeri használat után is, magyarul további cellákra is átviheted a formázást. Kilépni úgy tudsz belőle, hogy vagy egyszer kattintasz a formátummásoló ecseten a Kezdőlapon, vagy megnyomod az Exc billentyűt.

Példa:

A következő táblázatban a piros cella formázásait szeretném átvinni másik cellákra is.

Formátummásoló ecset

Ehhez kijelölöm ezt a cellát, majd a Kezdőlapon kiválasztom a Formátummásoló ecsetet (Format painter). Kattints rá, ekkor megváltozik az egérmutató, majd kattints arra a cellára, amelyikre szeretnéd átvinni a formázást, pl: D20. Ekkor ezt a cellát is formázza, és eltűnik a megszűnik a formázás másolását jelző egérmutató is.

Formátum másolása

Formátum másolása cellatartományra

Nem csak egy cellára viheted át, ha az ecseten való kattintás után egy egybefüggő cellatartományt jelölsz ki, akkor a kijelölt cellákra egyszerre viszi át a formátumot. Minden formátumot másol: betűszín, cellaszín, szegély stb. Még a feltételes formázást is tudod így másolni.
Ha több cellát jelölsz ki különböző formátummal, azt is át tudod másolni egy kattintással.

Formátum másolása tartományra

Vigyük át ennek a három cellának a formázását a márciusi adatokra. Kijelölöm egyben a három cellát, majd Formátummásoló ecset, és nem szükséges kijelölni a márciusi adatokat, csak kattints az első márciusi adatra, ahonnantól alkalmazni szeretnéd a formátumot (E19):

Formátummásolás tartományra

Formátum másolása többször, több cellára

Az ecsetet tehát egyszer tudod alkalmazni így a cellákra, utána megszűnik a másolás és újra kattintunk az ecseten, ha van még formáznivalónk. Kevesen ismerik azonban azt a trükköt, hogyha duplán kattintasz az ecseten, akkor nem szűnik meg a másolás egyszeri használat után, hanem újra tudod alkalmazni, amíg szeretnéd. Ha végeztél, akkor pedig az Esc billentyűvel léphetsz ki a másolásból, vagy kattints egyszer az ecseten a Kezdőlapon.

Formátum másolása többször

A fenti képen láthatod, hogy az áprilisi budapesti cella formátumát másolom, duplán kattintottam az ecseten, majd formáztam a májusi egri adatot. Ezek után az egérmutatón látom, hogy nem szűnt meg a másolás lehetősége, további cellákra vihetem át ezt a formátumot. Itt is igaz, hogy nem kell egyesével kattintani, ha egybefüggő tartományt formáznál, jelöld ki bal gombbal és már formázza is. Kilépni Esc billentyűvel tudsz, vagy kattints újra egyszer az ecseten.

Formátum törlése

Ha törölni szeretnéd a formátumot bármelyik cellából vagy cellákból, akkor jelöld ki ezeket, majd a Kezdőlap jobb szélén válaszd a radír ikont.

Formátum törlése

Láthatod, hogy itt van lehetőség külön a formátum törlésére (minden formázást törölni fog), a tartalom törlésére, megjegyzések törlésére, illetve hivatkozások törlésére. A fenti gombbal pedig mindent törölhetsz egyszerre (Az összes törlése)

3 Excel tipp formázáshoz – gyorsabb munkavégzéshez

Sortöréssel több sorba

A sortöréssel több sorba is népszerű, ezzel tudod tördelni a hosszú szövegeket, hogy beleférjenek a cellába. Ez viszont csak addig működik, amíg a cellád szélessége kisebb, mint a szöveg hossza. Ha ugyanis nagyobbra veszed, akkor már belefér egy sorba, és az Excel nem fogja tördelni. Másrészt nem tudod beállítani, hogy hol tördelje, automatikusan megteszi. Ám erre is van egy megoldás, ahol beállíthatod, hogy hol tördelje az Excel a szöveget.

Példa

Válaszd ki a cellát, vagy cellákat, majd a Kezdőlapon válasz a Sortöréssel több sorba (Wrap text).

Sortöréssel több sorba

Láthatod, hogy az Excel úgy igazítja a sormagasságot, hogy a szöveg beleférjen az adott szélességű cellába.

Sortöréssel több sorba

Ha viszont szélesebbre veszed az oszlopot, akkor nem fogja tördelni, akkor egy sorban kiírja.

Sortöréssel több sorba

Szöveg tördelése cellán belül

A fenti módszer tehát jól működik, de ha te mindenképpen tördelni szeretnéd a szöveget, akkor is, ha beleférne a cellába tördelés nélkül, akkor mást kell alkalmaznod. Nézzük meg a következő példán.

Szeretném a Budapest, szöveget egy sorba, majd a Deák Ferenc tér legyen a második sorban, akkor is, ha beleférne a cellába egy sorba. Ehhez kattints szerkesztő módba a cellába, a kurzor ott villogjon, ahol tördelni szeretnéd, vagyis most a vessző után. Az utána lévő szóközt törölheted is, majd nyomd meg az Alt + Enter billentyűket egyszerre. Ez a kombináció fog sortörést elhelyezni a cellában.

Sortörés cellán belül

Enterrel rögzítsd. A szöveg most már mindig két sorban lesz.

Ugyanezt próbáld ki az A menü, B menü cellában is.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!