Excelneked.hu Excel tanfolyam

Online Excel Power Query tanfolyam

“Excel Power Query. A legjobb Excel funkció a PIVOT táblák óta”


Bill Jelen

A Power Query az egyik legnagyszerűbb dolog az Excelben! Anélkül automatizálhatod a feladataidat, hogy megtanulnál programozni. A megszokott Excel környezetben a menüből eléred a lehetőségeket!

Miért gond, ha nem ismered az új funkciókat az Excelben?

Lehet, hogy valahogyan már találtál megoldást a problémákra, Excel-es feladatokra, de tudtad, hogy folyamatos fejlesztésekkel akár már egyszerűbben is meg tudnád oldani? Esetleg megoldás van már olyan feladatra is, amire nem is gondoltad, hogy létezik? Sokan nem ismerik az Excel-ben rejlő újdonságokat, pedig kellene!

Rád is igaz ezekből legalább egy?

 • … hétről hétre vagy akár naponta végzed el ugyanazokat a műveleteket Excel fájlokon?
 • … Heti jelentések, havi riportok és mindig kezdheted elölről az új fájlban?
 • … Azt mondták, hogy programkóddal meg tudják oldani, de ahhoz nem értesz?
 • …leprogramozták, de nem tudod testre szabni, mert nem érted a programnyelvet?
 • …Folyton IT segítségére van szükséged, hogy egy adott riporthoz való anyagot átadjanak, amivel el tudod kezdeni a munkát?

Lehet, hogy meg kell tanulni programozni? Nem!! A jó hír az, hogy 2010-es Excel verziótól kezdődően programozás nélkül elvégezhetők ezek a feladatok.

Így segítek neked

Összegyűjtöttem a lényeget, amire a magyar munkavállalóknak szüksége van a Power Query használatához.

Ez tényleg a lényeg. Konkrét gyakorlati tippek, mindenféle felesleges informatikai szakzsargon nélkül. A videós online Excel Power Query tanfolyam segítségével végre képes leszel a saját munkád sikerének növelésére használni az Excelt!

Nem kell többé az idődet pazarolnod, nem kell többé úgy érezned, hogy ott vannak az értékes funkciók a kezedben, de nem tudod őket semmire sem használni.

Itt azt kapod, amire szükséged van. Nem a rizsát, nem az informatikai szakszavakat, hanem azt, hogy melyik hogyan tudod használni, hogyan éred el a Power Query lehetőségeit, milyen buktatók lehetnek, hogyan oldd meg ezeket. Sőt még ennél is többet…

Ráadásul mindezt az otthonod, vagy az irodád kényelmében kapod meg.

Excel Power Query-vel automatizálható lépések

Többek között az alábbiakra biztosan megoldás a Power Query:

 • Adatok beolvasása szinte bármilyen forrásból
 • A beolvasott adatok tisztítása (sorok, oszlopok törlése, adatok szűrése, oszlopok egyesítése vagy szétbontása)
 • Riportok gyors frissítése
 • A lépések más adatforrásokon való újbóli lefuttatása
 • fájlok, munkalapok összesítése
 • következő havi adatok hozzáfűzése az előző adatokhoz

Lehet, hogy gondoltál már rá, hogy makrókkal old meg ezeket, ahhoz viszont meg kell tanulni programozni. A jó hír az, hogy 2010-es Excel verziótól kezdődően programozás nélkül elvégezhetők ezek a feladatok. A lépéseket csak egyszer kell a Power Query-ben megadnod, utána egy egyszerű frissítés gombbal készítheted elő a következő havi adatokat is.

Mi a Power Query?

A Power Query egy ingyenes beépülő modul az Excelben, amely a Power BI-nak is része. Elérhető a 2010-es verziótól. A 2010 és 2013-as verziókhoz letölthető, 2016-os verziótól kezdve pedig integráltan megtalálható az Adatok menüben.

Power Query az Excel menüjében

Mire képes a Power Query?

 • Adatokat olvashatsz be különböző forrásokból (Access adatbázisból, SQL szerverről, Excel, CSV vagy text fájlból stb.). Akár több, mint 1 millió sor beolvasása és tisztítása.
 • Ezeken gyorsabban elvégezheted a kívánt módosításokat, mintha Excel-be olvastad volna be, ráadásul a lépéseket rögzíti, így repetitív feladatok is ki tudsz vele váltani. A Power Query-ben több sort is tudsz kezelni, mint ami az Excel-ben elférne.
 • Az eredményeket beolvashatod Excel-be, Power Pivot-ba vagy csak a kapcsolat létrehozásával felhasználhatod további lekérdezésekben.

Vizuálisabban:

Adatok beolvasása, tisztítása az Excelben

A Power Query előnye

Hamarabb magabiztossá válhatsz benne, mint a függvényekben, amelyeket kiválthatsz vele és gyorsabb építhetsz fel modelleket általa, mintha ugyanezt VBA-ban próbálnád meg.
Lehetővé teszi, lekérdezéseket hozz létre (Query), hogy különböző forrásokból az adatokat beolvasd, átalakítsd, egyesítsd, összefűzd stb.

Műveletek a Power Query-vel

A Power Query-ben többek között az alábbi műveleteket végezheted el:

 • Oszlopok eltávolítása, újak létrehozása
 • Sorok szűrése
 • Értékek cseréje, átalakítása, adattípus módosítása

Képes továbbá források adatait összefűzni, így neked nem kell manuálisan elvégezned például a megnyitás, másolás, beillesztés parancsokat, amikor új havi / heti fájl érkezik a friss adatokkal:

 • Összefűzés mappából (Excel, .csv fájlok)
 • Munkalapok összefűzése

Egyesítéssel pedig két vagy több táblát tudsz összehasonlítani, azokból kinyerheted a közös tételeket, vagy azokat, amelyek csak az egyikben, vagy csak a másikban találhatóak meg.

Létrehozhatsz benne csoportosításokat (Pivot), az Unpivot művelettel pedig olyan táblákat tudsz visszaalakítani forrásadattá, amelyek már kimutatás formában (de nem kimutatásban) érkeznek hozzád.

Források beolvasása

Különböző forrásokból férsz hozzá adatokhoz, beolvashatod, txt vagy csv fájlokból, Excelből, adott Excel munkalapjáról táblázatból vagy tartományból, adatbázisokból és egyéb forrásokból, pl. weblapról.

Power Pivot Adatforrások

Megjegyzés: A Microsoft Office 2010 és 2013 Professional Plus, Office 365 ProPlus vagy Excel 2013/2016/2019 verziói tartalmazzák a teljes Power Query eszköztárat.

Adatok tisztítása

Az adatokon elvégezhető átalakításokat a Power Query szerkesztőjének menüjében eléred, hasonló mint az Excel felületet így könnyen tanulható.

Adatok tisztítása az Excel Power Query-ben

Adatok beolvasása

Az adatokat beolvashatod Excelbe vagy Power Pivot adatmodellbe, létrehozhatod az elemzéseket, kimutatásokat, Dashboard-okat, majd az új adatok érkezésekor neked csak a Frissítés gombot kell megnyomnod, ellenőrzöd az adatokat és kész is vagy. Hihetetlen, ugye? :)

A Power Query mint legjobb eszköz

A kimutatások megjelenése az Excel-ben már nagy könnyebbség volt a felhasználóknak, hiszen könnyedén összegezhetjük, összegezhetjük vele az adatokat. Most a Power Query lehetővé teszi, hogy hatalmas adatforrásokhoz férj hozzá, ezeket könnyedén átalakítsd és beolvasva felhasználd kimutatásokban, elemzésekben.

Ráadásul csak egyszer kell a modellt felépítened, utána elegendő a frissítés gombot használnod. Átlagos Excel felhasználóként is képes leszel vele önállóan, látványos eredményeket elérni, nem szükséges programozónak lenned hozzá.

Adatok összefűzése

Két vagy több forrás adatait könnyedén összefűzheted, eredményül egyetlen táblát kapsz a források soraival.

Adatok összefűzése Power Query-vel

Táblák összehasonlítása

Összehasonlíthatsz vele táblákat, amelyeket korábban az FKERES (VLOOKUP) függvénnyel értél el, azt most egyszerűbben és széleskörűbben használhatod.

Excel Power Query táblák összehasonlítása

Mit kapsz az online Excel Power Query tanfolyamon?

 • Megmutatom neked, hogyan tudsz különböző forrásokból adatokat beolvasni, így akármilyen forrásból is használod, meg fogod tanulni a módját.
 • Az adatok átalakításánál is sorra vesszük az adattípusokon elvégezhető átalakításokat.
 • Egyik trükkös adattípus az Excelben a dátum, ennek kezelésére is adok tippeket.
 • Lehet, hogy előfordult már veled, hogy kimutatásszerűen kaptál meg adatokat, nem tudtad őket további számításokhoz felhasználni, vagy manuálisan kellett valahogy szétbontanod. Erre többet nem lesz szükséged, bízzuk a Power Query-re.
 • Új oszlopra lenne szükséged, új kalkulációkra a forrásadathoz? Nem szükséges a forráshoz hozzányúlnod, a Power Query sok lehetőséget kínál erre is.
 • Megmutatom azt is, hogyan tudod az időrabló másolás-beillesztés kombináció helyett a Power Query-vel egyesíteni a dokumentumaidat. Pl. Havi adatok több fájlból egy fájlba, egymás alá rendezésével.
 • Tudtad, hogy meg sem kell nyitnod a forrásfájlokat, egy mappán belül az összes forrásfájlodat egy fájlban egyesítheted?
 • Sokszor bajlódunk FKERES vagy más keresőfüggvényekkel, de ehelyett van egy kifinomultabb, több szituációban is használható megoldás a Power Query-ben. Megmutatom neked ezeket is.
 • Megvan a lekérdezés, hurrá, de hogyan alkalmazzam ezt a következő havi fájlon? Újra kell kezdenem? Sejtheted, hogy a válasz, nem! Csak egy kis átalakításra van szükség, hogy dinamikusabbá tegyük a lekérdezést.
 • A Power Query programozási nyelvéhez is adok egy kis betekintőt, bár a kurzus során nem kell megtanulnod programozni, jó alap lehet neked, ha szeretnél azon a területen is tovább fejlődni.

Nézd meg a tanfolyam első videóját ingyen!

Az online Excel Power Query tanfolyam 3-10 perces rövid videókból épül fel, hogy bármikor tudj tanulni, ha van egy kis időd.

Az online Excel Power Query tanfolyam oktatója

Szabados Ivett
Microsoft Office szakértő, tanácsadó, oktató

Szabados Ivett vagyok, pénzügy szakos közgazdászként végeztem a Budapesti Corvinus Egyetem mesterképzésén. Dolgoztam kontrolling, transzferárazás területen. Az Excellel, Worddel, Power Pointtal 2015 óta foglalkozom komolyabban. Hajtott és hajt a kíváncsiság, hogy a legtöbbet hozzam ki a használatukból. Korábbi munkahelyeimen tapasztaltam azt is, hogy mennyire kulcsfontosságú, hogy valaki magabiztosan és haladó szinten használja az Excelt, amivel érezhetően hatékonyabbá tudja tenni mindennapi munkáját. Tapasztaltam azt is, hogy mekkora hátrányt jelent már az állásinterjún az Excel tudás hiánya.

2020 végén már nemzetközi felületen is szerepelhettem, mint Excel szakértő. Nagy megtiszteltetés volt a nemzetközi szakértők között részt venni a felvételben.

Kívánom, hogy leld örömöd a tanulásban és válj azzá, akitől bármikor bátran kérdezhetnek a kollégák, ha Excelről, Wordről vagy PowerPointról van szó! 🙂

Ivett Excel tanfolyam

Mit kapsz az Excel Power Query tanfolyamon?

 • Az alapoktól felépített képzés, nem gond, ha nem ismered a Power Query-t, de az Excel-ben magabiztos tudás szükséges hozzá.
 • Online képzés, így aktív előfizetési időszakod alatt a nap bármely időszakában használhatod, bármennyiszer visszanézheted
 • A saját időbeosztásodban tudsz haladni, már az első nap megkapod a teljes tananyagot.
 • A videókban mindig a lényegre koncentrálunk, elég tömények, így a gyakorláshoz akár többször is meg kell nézned egy-egy videót.
 • A kurzushoz egy évig vagy akár korlátlan ideig hozzáférsz.

 • A kurzushoz elvégzése után online tanúsítványt állítunk ki, melyet beírhatsz önéletrajzodba is.

32 Excel oktató videó
Egy-egy videó hossza 3-10 perc. Kb. 2 órás a kurzus, melynek elvégzéséhez szükséges idő 3,5 óra (és persze egyéni gyakorlás :) )

Gyakorlási lehetőség
Letölthető fájlok, hogy velem együtt tudj haladni a videókban. A kész fájlokat is letöltheted

Kérdezési lehetőség
Zárt Facebook csoportban és email-ben is felteheted az Excel Power Query tananyaggal kapcsolatos kérdéseidet

Alkalmas Excel 2010, 2013, 2016, 2019 és Office 365 előfizetéshez. Sajnos Mac operációs rendszer alatt futó Excelek-ben nem elérhető a Power Query.

Neked való ez a kurzus?

Neked ajánljuk, ha

 • Rendszeresen kell ismétlődő feladatokat végrehajtanod

 • Ha a már magabiztos felhasználói szintű Excel tudásod van

 • Ha nem szeretnél többet túlórázni az ismétlődő Exceles feladataid miatt

 • Ha elszánt vagy és motivált arra, hogy átvedd az uralmat az adataid fölött

Neked nem ajánljuk, ha

 • Sosem kell külső adatokkal dolgoznod

 • Nem tudsz a tanulásra időt és energiát szánni

 • Nem rendelkezel biztos Excel alapokkal

 • Nem szeretsz önállóan tanulni

Mennyibe kerül az online Excel Power Query tanfolyam?

A tananyag aktuális árát a lenti (“Megnézem a képzés aktuális árát”) gombra kattintva, az e-learning felületünkön találod, ahol rögtön meg is rendelheted a hozzáférésed a képzéshez.

A kurzus ára örökös hozzáférést biztosít az oktatóvideókhoz és a letölthető gyakorlófeladatokhoz, ráadásul megkapod a frissítéseket, ha bővül a tananyag. Ezzel gyakorlatilag nyugdíjas korodig biztosíthatod a naprakész Excel tudásod.

Én még nem találkoztam ehhez hasonló ajánlattal, szóval ezt nem kapod meg máshol, legalábbis ilyen minőségben biztos nem.

Más szolgáltatók általában időben korlátozzák a hozzáférésed idejét, vagy egy adott anyaghoz kapsz csak hozzáférést korlátlan ideig, a későbbi frissítésekhez nem. Gyakran előfordul az is, hogy a havidíjat tüntetik fel az árnál, így a képzés Neked jóval többe fog kerülni, mint a weboldalon első ránézésre látható ár.

Mindenképpen érdemes a fenti szempontokat is figyelembe venned, amikor választasz az elérhető képzések közül.

Szerezz Te is magabiztos Excel tudást! Nézd meg a képzés árát, és jelentkezz!

Excelneked.hu elégedettségi garancia

30 napos pénzvisszafizetési garancia

A kurzus megvásárlásával megkapod az Excelneked.hu garanciát.

Annyira biztosak vagyunk Excel Power Query tananyagunk hatékonyságában, hogy boldogan garantáljuk számodra a sikert. Ha mégsem érzed hasznosnak az oktató anyagokat, akkor a vásárlástól számított 30 napon belül jelezheted felénk, és kérdés nélkül visszaadjuk a pénzed.

Gyere, és tarts velem az Excel Power Query világába