Az ÁTLAGHA függvény és ÁTLAGHATÖBB átlagot számol azon értékekből, melyek eleget tesznek egy adott feltételnek, de csak az egyiket javaslom!

Hasonlóan a SZUMHA és SZUMAHTÖBB függvényekhez itt is javaslom azt, hogy inkább az ÁTLAGHATÖBB függvényt (angolul AVERAGEIFS) használd az ÁTLAGHA függvény (angolul AVERAGEIF) helyett, logikusabb a felépítése és egyértelműbb az argumentumok elnevezése is.

A feladatban használt fájlt innen letöltheted.

ÁTLAGHA függvény és ÁTLAGHATÖBB függvény

ÁTLAGHA függvény

Megmutatom az ÁTLAGHA függvényt is, hogy össze tudjuk hasonlítani a két függvényt, de ha még nem ismered, akkor ne is tanuld meg, csak nézzük meg, hogyan működik.

A D10-es cellába hívjuk be, és most egyetlen kritériumnak azt használjuk, hogy Budapest a város, ehhez számoljunk átlagbevételt.

Argumentumai: =ÁTLAGHA(tartomány; kritérium; [átlagtartomány])

Sajnos nem egyértelmű, hogy mi az, hogy tartomány, könnyen összekeverhető a kritériumtartomány és az átlagtartomány, a sorrend is kevésbé logikus, mindenesetre töltsük ki és nézzük meg az eredményt.

=ÁTLAGHA(H4:H23;A10;J4:J23)

ÁTLAGHA függvény

Eredmény: 1339,9090

ÁTLAGHATÖBB függvény egy feltétel esetén

Az ÁTLAGHATÖBB függvénnyel meg tudjuk oldani, ahol láthatod majd, mennyivel egyszerűbb.

Argumentumok: ÁTLAGHATÖBB(átlagtartomány;kritériumtartomány1; kritérium1; ….).

Tehát rögtön az átlagolandó tartománnyal kezdünk, megnevezése is egyértelmű. Majd sorban megadhatjuk a kritériumnak előbb a tartományát, majd a kritériumot.

=ÁTLAGHATÖBB(J4:J23;H4:H23;A10)

ÁTLAGHATÖBB függvény

Az eredmény ugyanaz.

ÁTLAGHATÖBB függvény több feltétellel

Itt is ugyanúgy fog működni, mint a SZUMHATÖBB függvénynél, annyi a különbség, hogy nem összeadni, hanem átlagolni fogja az értékeket.

A feltételeknél láthatsz különös dolgokat, a *kalap azt jelenti, hogy bármilyen kalap esetén megfelelő (férfi vagy női). A * bármennyi karaktert helyettesít a kalap előtt.

A számoknál, dátumoknál pedig használhatod a relációjeleket, itt a feltétel az, hogy 2019.02.15 előtti értékesítéseket szeretnék átlagolni, ezért a kritérium: <2019.02.15. Ha más a dátumformátumot a Windows-ban, akkor olyan formában írd a feltételt, ahogy a tálcán is kijelzi a dátumot, pl:15/02/2019

=ÁTLAGHATÖBB(J4:J23;H4:H23;A10;G4:G23;B10;F4:F23;C10)

Átlaghatöbb függvény példa

Az eredmény: 1276,75

ÁTLAGHA függvény, ÁTLAGHATÖBB függévny összegzés

Hasonlóan tehát a SZUMHA és SZUMHATÖBB pároshoz, itt is javaslom a „több” verziós függvény használatát.

Ha olvasnál még a témában akkor olvasd el az Excel ÁTLAG függvény magyarázata példával, valamint az Excel ÁTLAGHA függvény magyarázata példával bejegyzéseinket az exceltanfolyam.info oldalunkon.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!