A feltételes formázás dátum adatokra is alkalmazható. Különböző projektek vagy időtervek tervezésénél fontos lehet, hogy tudjuk mely dátumok esnek hétvégékre. Hogy ezeket könnyedén be tudjuk azonosítani, akkor egy feltételes formázással megjelölhetők ezek a dátumok vagy akár egész sorok, oszlopok.

Több megoldás is lehetséges ebben az esetben, de mi most nézzük meg az egyiket ezek közül.

Feltételes formázás dátum esetén – Hétvégék jelölése

Feltételes formázás dátum esetén

A következő példában egy projekttervet állítunk össze, ahol az adott dátumhoz feladatokat rendelünk és egy határidőt. Viszont azokon a napokon, amik hétvégére esnek természetesen ki kell hagynunk a tervezésből. És ráadásul ezt a tervező fájlt nem csak egyszer szeretnénk használni, hanem különböző projekttervek elkészítéséhez is, ezért a kezdő dátumot meg tudjuk adni és ezért dinamikus megoldást szeretnénk.

A feladatban használt fájlt innen tudod letölteni.

Feltételes formázás

Feltételes formázás dátum esetén példa

A HÉT.NAPJA függvény meg tudja mondani egy dátumról, hogy az adott nap a hét melyik napjára esik. Egy számot ad vissza eredményül, ahol az 1 a hétfőt jelenti, a 7 pedig a vasárnapot.
A függvénynek két argumentuma van:

  • Az első az Időérték, maga a dátum, amire hivatkozunk
  • A második argumentum pedig az Eredmény_típusa
Hét.napja függvény

Ez a különböző országok dátumkezelése miatt szükséges, mert van ahol a vasárnap a hét első napja, és olyan is van, ahol a hétfő a 0. nap. Nekünk a 2-esre van szükségünk, ahol a hétfő az első nap a héten.

Ezt a függvényt egy segédoszlopot felhasználva elhelyezzük a táblázatunkban.

hét.napja függvény

Feltételes formázás dátum esetén képlettel

Innentől pedig már könnyű dolgunk, mert egy feltételes formázással meg tudjuk határozni, hogy ha a D oszlopban 6-os vagy 7-es szerepel, akkor jelölje meg nekünk a táblázat teljes sorát.

A feltételes formázáshoz, jelöld ki a táblázatot és a Kezdőlap menüben megtalálod a Feltételes Formázás ikont (Conditional formatting).

Feltételes formázás

A feltételes formázásra kattintva választd az Új szabály…-t, és azon belül „A formázandó cellák kijelölése képlettel” opciót.

Feltételes formázás, új szabály
Feltételes formázás képlettel

Feltételes formázás dátum esetén VAGY függvénnyel

A képletre azért van szükségünk, mert a teljes sort szeretnénk kijelölni és nem csak a D oszlop cellát megjelölni. Ráadásul, nem csak egy olyan érték van, ami arra utal, hogy hétvégi a dátum, hanem kettő, a 6 és a 7.

Ezért egy VAGY függvényt kell használnunk, amely azt vizsgálja, hogy a D oszlop értéke 6-al vagy 7-el egyenlő-e, és amennyiben egyik ezek közül teljesül, akkor hajtja végre a teljes sor formázását.

Nézzük meg ezt először egy külön oszlopban, hogy hogyan néz ki az eredmény! Írd be az E oszlopba a következő függvényt:
=VAGY(D9=6;D9=7)

vagy függvény

A beírt VAGY függvény IGAZ értéket ad vissza, amennyiben a D oszlopban 6-os vagy 7-es értéket talál, minden más esetben pedig HAMIS-at. A feltételes formázás pedig pontosan akkor lép életbe, amikor a képlet igaz.

Tehát ugyanezt a képletet kell megadnunk a feltételes formázás ablakban is, egyetlen módosítással. Mivel a formázást a teljes táblázatra szeretnénk, hogy érvényes legyen, ezért le kell fixálnunk a képletben a D oszlopot.

Így néz ki tehát a helyes feltételes formázási képlet:

Feltételes formázás képlettel

Amennyiben nem rögzítenénk a D oszlopot, akkor a többi oszlop formázásának eldöntéséhez a saját oszlopában értékeit vizsgálná (pl. az A oszlop esetében az A oszlopban szereplő értékeket), és végül csak a D oszlopban hajtaná végre a formázást.

Helyesen megadva a képletet viszont a következő eredményt kapjuk:

Feltételes formázás képlettel

Próbáld ki magad is, és nézd meg mi történik, ha a kezdő dátumot megváltoztatod.

Jó szórakozást! :)

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂