Sajnos ma van a túlfogyasztás világnapja, amely „idén az eddigi legkorábbi dátumra” esett. Különböző takarékossági tippek között szerepel, hogy mindig fontold meg, hogy az adott dokumentumot érdemes-e nyomtatni. Ennek apropóján a mentés pdf-ként lehetőséget tanuljuk meg!

Bármelyik fájlon gyakorolhatsz, én ezen mutatom meg.

Nyomtatás helyett mentés pdf-ként

Margók, tájolás, méret

Nyomtatás előtt is érdemes beállítani pár dolgot (tájolás, margók, méret és az oldaltörések), ugyanez igaz a pdf mentésére is. Vegyük sorra ezeket!
A Lap elrendezése menüben találod meg az Oldalbeállítások csoportban a Margók, Tájolás és Méret lehetőségeket. Itt ellenőrizd a beállításokat. Pl:A4es papírra, álló tájolással, normál margókkal.

nyomtatas helyett 1

Oldaltörések beállítása

Ha ez megvan, akkor fontos lépés, hogy ellenőrizd, illetve szükség esetén állítsd be az oldaltöréseket. ehhez kattints a Nézet menüben az Oldaltörés megtekintése gombra, vagy jobb alul a három ikon közül a jobb szélsőre.

Nézet menü, oldaltörés megtekintése
Mentés pdf-ként, oldaltöréses nézet

Egy másik nézetben fog megjelenni a munkalap és egy üzenetet is fogsz látni:

Mentés pdf-ként, oldaltörések

Csak kattints egy Ok-t és ahogy írta is, rendezzük a kívánt helyre az oldaltöréseket.

Nyomtatási beállítás, oldaltörések

A vastag, folytonos kék vonal jelöli azt a részt, amit nyomtatni, vagy ez esetben pdf-ként menteni fogunk, a szürkével jelölt részek nem lesznek benne.
Azt is láthatod, hogy két oldalban tudná így megjeleníteni az Excel, mi viszont szeretnék egy oldalra tenni az egészet. Ehhez csak fogd meg az egér bal gombjával a szaggatott vonalat és húzd a szélére, a folytonos kék vonalhoz.

Nyomtatási beállítás, mentés pdf-ként

Mentés PDF-ként

Ha ezekkel kész vagy, kattints a Fájl (2007-es verzióban az Office gomb a bal felső sarokban) gombra, majd a Mentés másként lehetőséget válaszd. Válaszd ki bal oldalon a mentés helyét, nevezd el a fájlt és a Fájl típusa résznél gördítsd le, itt válaszd a PDF-et!

Mentés pdf-ként
Mentés pdf-ként

Ugyanez a 2013-as verziótól még egyszerűbb, rendelkezésre áll ugyanis az Exportálás lehetősége, ahol ki tudod választani a pdf-et.

Nyomtatási beállítás, mentés pdf-ként

Pár pillanaton belül el is készül a fájl, ami beállításoktól függően automatikusan megnyílik, vagy megnyithatod arról a helyről, ahova mentetted!

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is! :)

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂