A pivot tábla részösszeg testreszabása pár kattintással megoldható.

Alakítsd kedvedre a Kimutatás (vagy angolul és az angolból átvéve: Pivot tábla) sorainak megjelenítését, kiválaszthatod, hogy a részösszeg sorban összeget, átlagot, minimumot, maximumot, vagy esetleg mindet(!) szeretnéd látni.

Ebben a bejegyzésben a kimutatás részösszegének testreszabását gyakorolhatod.

A gyakorláshoz szükséges feladatot innen letöltheted.

Részösszegek testreszabása Pivot táblában (kimutatásban)

Miért érdemes a részösszeget testre szabnod? A részösszegben alapvetően összeget, vagy darabszámot láthatsz annak megfelelően, hogy milyen összegzésre van állítva a meződ az értékeknél. Előfordulhat azonban, hogy a részösszegnél jó lenne látni az átlagot is, esetleg a minimumot, maximumot, vagy a szórást. Ennek beállítását nézzük most meg!

Online Excel kimutatás tanfolyam

Pivot tábla létrehozása

Adott a táblázat az adatokkal (leegyszerűsítve):

pivot tábla

Első lépésként hozzuk létre a kimutatást, Beszúrás menüben válaszd a Kimutatást, és helyezd el új munkalapon!

pivot
kimutatás beszúrása

Tegyük a Terméket a sorokhoz, alá az Üzlet számát, majd a bevételt az Értékekhez.

Ekkor a táblázatunk így jelenik meg:

Kimutatás mezőlista
Induló kimutatás

Érdemes a számformátumot beállítani, hogy átláthatóbb legyen. Kattints bármelyik számértéken jobb egérgombbal, majd válaszd a Számformátum lehetőséget és állítsd be a kívánt számformátumot!

Az eredmény:

Formázott kimutatás

Pivot tábla részösszeg testreszabása

Ahhoz, hogy testreszabd a termékek részösszegét, kattints jobb egérgombbal az egyik terméket tartalmazó cellára és válaszd a Mezőbeállításokat

Jobb gombos menü, mezőbeállítások

Itt válaszd az Egyéni lehetőséget és tetszőlegesen jelöld ki azokat a függvényeket, amelyeket szeretnél a részösszegnél látni. Amik kékkel vannak, azokat fogja mutatni. Ha egy kékkel jelöltet mégsem szeretnél megjeleníteni, csak kattints rá még egyszer, ezzel eltűnik a kék kijelölés róla és nem fogja mutatni a kimutatásban.

Mezőbeállítások, egyéni részösszeg

Láthatod, hogy megjelentek a kiválasztott értékek az egyes részösszeg sorokon.

Vagyis az AKJ-234 termékből összesen befolyt bevétel 194 250 Ft, az átlagbevétel 3 532 Ft tranzakciónként, a maximum 6 300 Ft, a minimum pedig 350 Ft.

Sorcímkék részösszegének megjelenítése

Ha olvasnál még a témában akkor olvasd el a  Pivot tábla – Göngyölített összeg kalkulálása bejegyzésünket az excellence.hu oldalunkon.

További hasznos beállítási lehetőségeket találsz excellence.hu pivot tábla oldalunkon.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is a bejegyzést!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂