Alapvetően a Részösszeg függvény (angolul SUBTOTAL) egy olyan függvény, ami akkor lehet nagy hasznodra, ha az Excel táblázatban, amit használsz, vannak elrejtett soraid. Ilyenkor eldöntheted, hogy a rejtett sorokkal is számoljon a részösszeg függvény (lenti táblázat első oszlopa), vagy csak azokat vegye figyelembe, ami számodra is látható (lenti táblázat második oszlopa). Az első két oszlopban szereplő számok pedig gyakorlatilag kódok, amelyeknek valamelyikét a képletbe is be kell majd írnod, annak függvényében, hogy melyik függvénnyel szeretnél részösszeget számolni a harmadik oszlopból.

Tegyük mindezt érthetőbbé egy példával!

A feladatban használt fájlt innen letöltheted.

Számolj részösszeget a RÉSZÖSSZEG függvénnyel

Részösszeg függvény argumentumai

A „Részösszeg” függvénynek két argumentuma van. Az első argumentumát mutatja a táblázatban szereplő kód, a második az a tartomány, amelyre a függvényt alkalmazni akarod.

„függv_szám” a rejtett értékekkel is számol„függv_szám” a rejtett értékekkel nem számolRészösszeg alapját képző függvény
1101ÁTLAG
2102DARAB
3103DARAB2
4104MAX
5105MIN
6106SZORZAT
7107SZÓRÁS
8108SZÓRÁSP
9109SZUM
10110VAR
11111VARP

Részösszeg függvény példában

A példában egy kereskedés által értékesített autók vannak kategorizálva két-, illetve négyajtós változatban. Emellett fel van tűntetve, hogy az egyes márkákból hány darab kelt el az előbb említett változatokban. A havi eladási statisztika miatt háromféle információra kíváncsi a kereskedő:

  1. hány darab kelt el az autókból összesen
  2. az összes eladásból mennyi volt a kétajtós
  3. átlagosan milyen áron értékesítették az autókat

Az 1. és 2. kérdésre a választ könnyedén összehozhatod egy részösszeg függvény segítségével. Először is kijelölöd azokat a sorokat, amiket csoportosítani szeretnél (jelen esetben a négyajtós változatú autómárkákat).

reszosszeg

Az „Adatok” fülön pedig kiválasztod a csoportosítást.

reszosszeg

Ennek eredményeképp egy becsukható „-” jelet fogsz kapni a sorok számozásától balra. Ha ezt összecsukod, eltűnnek a „Négyajtós” változatok és csak a „Kétajtós” lesz számodra látható.  Az elrejtést természetesen úgy is megteheted, hogy kijelölöd a sorokat és jobb egérgombos menüből kiválasztod az Elrejtést.

reszosszeg

Részösszeg függvény  – nem számol a rejtett sorokkal

Ennél a pontnál nyer értelmet az, hogy beállíthatod, hogy a „Részösszeg” függvény számoljon-e az elrejtett sorokkal. A darabszám esetében a kereskedőnek mindkét információra szüksége lesz, mivel szeretné látni csak a „kétajtós”-ból eladott darabokat és szeretné látni az összértékesítést is. Ennek fényében a fenti táblázat második oszlopát kell tanulmányoznod, mivel azt szeretnéd, hogy amikor elrejted a „négyajtós” mezőket, azokat ne is vegye bele a számításba. Emellett a darabszámok szummázására van szükséged, tehát a „Részösszeg” függvény első argumentuma (Függv_szám) a „109” lesz. A második argumentum pedig magától értetődően a „Mennyiség” oszlop teljes egésze (C16:C23). Miután rákattintunk a „Kész” gombra, láthatjuk, hogy az eredményünk attól függően változik, hogy be van-e csukva vagy ki van nyitva a csoportosítás.

reszosszeg

Részösszeg függvény  – számol a rejtett sorokkal

Az „Átlag egységár” számolásakor viszont a kereskedő nem szeretné különválasztani a „Négyajtós”, illetve „Kétajtós” darabokat, hanem a teljes átlagot kívánja látni, függetlenül attól, hogy a csoportosítás csukva vagy nyitva van-e. Ez esetben a fenti táblázat első oszlopából kell kiválasztani a megfelelő argumentumot. Mivel most átlagolni szeretnél, ezért a függvény első argumentuma az „1” lesz. A második argumentum pedig az előző példához hasonló logika alapján az „Egységár” teljes tartománya .

reszosseg

Jelen esetben tehát teljesen mindegy, hogy a csoportosítás csukva vagy nyitva van, mindig ugyanazt az értéket fogja mutatni a függvény.

Remélem, hasznos volt számodra a „Részösszeg” függvény és a tanultakat megosztod másokkal is. :)

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂