Elég zavaró, mikor a csv, vagy text fájlból beolvasott adatokban az ékezetes betűk az Excelbe importálva fura karakterekkel jelennek meg. Cserélheted ki az egészet a Ctrl + H-val. Ez mától nem probléma, egyszerűen orvosolható az ékezetek megőrzése csv fájlból, mielőtt még beolvasnád az Excelbe.

Ékezetek megőrzése csv fájlból – saját tapasztalat

Céges Excel tréningek előtt minden esetben felmérjük a résztvevők tudásszintjét egy Excel teszt segítségével. Ehhez a Google űrlapokat használjuk, amelyből az összes választ letölthetem egy csv fájl formájában. A fájlt a megfelelő módon importáltam Excelbe, az ékezeteket azonban érdekes karakterekként jelenítette meg. Egyik módszer, hogy az egyes karaktereket kigyűjtöm, megtalálom a megfelelő ékezetes jelentését, és a cserével az összeset kicserélem. Valljuk be, ezt senkinek nem kívánjuk.

Ehelyett egy kis kutakodás után rátaláltam egy sokkal egyszerűbb és profibb módszerre. A fájl importálása előtt kell elvégezni és az Excelben már nem fogod látni a karaktereket. Magamnak is megtakarítottam pár perc felesleges kattintgatást :)

Ékezetek megőrzése csv fájlból jegyzettömb

Ékezetek megőrzése csv fájlból – lépésről lépésre

Ments el egy tetszőleges a csv vagy text fájlt, amit használni szoktál.
Mielőtt Excelbe importálod (itt elolvashatod, hogyan importálhatod helyesen), nyisd meg Jegyzettömbben! Ehhez keresd ki a fájlt a gépen, kattints rá jobb egérgombbal, majd Társítás, azon belül pedig Jegyzettömb. Jobb klikk -> Társítás -> Jegyzettömb.

Ékezetek megőrzése csv fájlból jegyzettömb

Ha jól megfigyeled, itt még látszanak az ékezetes betűk, ezeket kellene megmentenünk. Ehhez válaszd a Fájl, Mentés másként lehetőséget!

ekezetek mentes maskent

Itt gyakorlatilag semmit nem kell beállítanod, ellenőrizd, hogy alul a kódolás UTF-8 legyen, majd mentsd el.

ekezetek utf 8 kodolas

Megkérdezi, hogy felülírod-e az eredetit, IGEN! :)

Ezt a fájlt már nyugodtan importálhatod Excelbe, a fura karakterek helyett pedig az ékezetes betűket fogod látni!
Ügyes trükk! Bízom benne, hogy megspóroltunk neked pár perc cserét ;)

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂