Te is tapasztaltad már, hogy egy egyszerű dupla kattintással nem az Excel nyílik meg? Miért van erre szükség? Sok helyen hasznos, például a Gmail címjegyzékedet is ezzel a módszerrel tudod Excelben megnyitni.

A csv fájlok a vesszővel vagy pontosvesszővel tagolt szöveges fájlok, amiket nem tudsz egy egyszerű dupla kattintással megnyitni Excelben.

A feladatban használt csv fájlt innen tudod letölteni.

Csv és text fájl beolvasása Excelben

csv vagy text fájl beolvasása

Az Adatok fülön válaszd a Külső adatok átvételénél a Szövegből lehetőséget. (a folyamat a 2013-as verziótól kezdődően más ablakokon keresztül visz, ott a lekérdezések segítségével tudod beolvasni az adatokat, lentebb olvashatsz róla)

csv beolv

Megjelenik egy ablak, ahol ki tudod választani a fájlt, amit beolvasnál.

csv fajl kivalasztasa

A következő felugró ablakoknál kell jól beállítani a lehetőségeket, így biztosan úgy jelennek meg az adatok, ahogy szeretnéd.

csv beallit 1

Alapértelmezettként a Tagolt van kijelölve, ez jó is lesz nekünk, hiszen pontosvesszővel tagolt fájlról van szó. Menjünk is Tovább!
A következő beállítási lehetőségeknél válaszd a pontosvesszőt, ekkor az alsó ablakban látod is, hogy felismerte a különböző oszlopokat.

csv beallit 2

Ismét Tovább, ahol pedig az oszlopok adattípusát kell megadnod helyesen.
A dátumoknál érdemes kiválasztani a megfelelő dátumformátumot. Csak kattints a dátumot tartalmazó oszlopra, majd válaszd a Dátum formátumot, ott pedig add meg a helyes sorrendet, jelen esetben ÉvHónapNap (ÉHN).

csv beallit 3

A befejezés gombra kattintva megjelenik egy újabb ablak, amiben kiválaszthatod, hogy hova illessze be az adatokat:

csv hova

Az Ok után pedig meg is jelennek a beolvasott adatok a megfelelő elrendezésben és formátumban.

csv eredmeny

2013-as verziótól

A  menüben a beolvasásra kattintva az alábbi ablakot fogod látni:

Alul a Betöltés gombra kattintva egyszerűen betöltheted az adatokat, a Szerkesztés gombra kattintva pedig be tudod állítani, hogy mit olvasson be az Excel.

Az adatokat rögtön egy táblázatban fogod látni, jobb oldalon a menüben pedig láthatod a lekérdezés összefoglalóját.

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂