Az adataink szerkesztése, feldolgozása, rendezése után mindig egy jó kérdés, hogy hogyan formázzuk meg a kész kimutatást, riportot, annak érdekében, hogy a leggyorsabban legyen értelmezhető, olvasható és a szemünk is szépnek találja az eredményt. Ilyenkor előjönnek azok a szokások, amiket már évek óta használunk, és nem biztos, hogy mindegyik a legmegfelelőbb és célravezetőbb.

Ilyen például az a megszokás, hogy hasonló táblákat hozunk létre, mint amit alább is láthatsz. A szépen rendezett havi oszlopaink közé beszúrunk üres oszlopokat, amiknek a szélességét jó kicsire állítjuk, azzal a céllal, hogy a különböző hónapok fejlécei az aláhúzással együtt jól elkülöníthetők legyenek egymástól.

A feladatban használt fájlt innen letöltheted: Egyszeres könyvelési aláhúzás

Könyvelési aláhúzás

Így ez alapvetően elég szép és mutatós is, ezért többször találkoztam is már vele vállalati gyakorlatban is. De sajnos a szépsége mellett rengeteg problémát vet fel.
Egyrészt ha függvényeket írunk a tábla feltöltéséhez, akkor azt nem tudjuk könnyedén az egész táblázatra átmásolni, hanem oszloponként kell megtennünk. Nem tudjuk egy gombnyomásra kijelölni a teljes táblázatot sem, mert minden oszlopnál megszakad és nekünk kell továbbléptetni a kijelölést.

A sorberendezésről és a PIVOT tábla készítésről már ne is beszéljünk, hogy milyen nehézségekbe ütközhetünk ezek kapcsán is.

De ha mégis ilyesmit szeretnénk, akkor milyen megoldásaink lehetnek még?

Könyvelési aláhúzás – Tábla formázása helyesen

Tábla formázása – Alsó szegély

Az első az lenne, hogy rögtön töröljük (vagy hát be se illesszünk) ilyen üres oszlopokat. Az alsó szegéllyel akkor így néz ki a táblázatunk:

Könyvelési aláhúzás

Nagy valószínűséggel ez az az eredmény, amit a fentebbi megoldással el akartunk kerülni, tehát ezt el is vethetjük.

Tábla formázása – Aláhúzás

Eszünkbe juthat, hogy ha nem a szegélyt alkalmazzuk, akkor akár alá is húzhatnánk egyszerűen a szavakat, és akkor megkapnánk az oszlopok „közötti” kicsi rést az aláhúzásban. Ekkor egy ilyen eredményre jutunk:

Könyvelési aláhúzás

Itt még mindig lehet, nem vagyunk megelégedve a végeredménnyel. Igaz, hogy megvannak a rések, de csak a szavak szélességéig tart az aláhúzás, ami valljuk be, mégsem olyan szép, mint amit az első képen láttunk.

Ekkor már lehet kezdenénk feladni és megbarátkozni az üres oszlopok ötletével, feláldozva akár az általuk okozott kényelmet is.

De szerencsére az Excelben minden (na jó, majdnem minden) lehetséges, ezért erre is kínál egy megoldást.

Tábla formázása – Könyvelési aláhúzás

Nyugodtan vegyük ki az aláhúzást és a szegélyt is a fejlécünkből, majd jelöljük ki ezt a sort és nyissuk meg a cellaformázási ablakot. Ezt tehetjük a jobb egérgomb segítésével, vagy akár a CTRL+1 –es billentyűkombinációval is.

Cellaformázás

A cellaformázási ablakban a Betűtípus alatt, az Aláhúzás menüpontban válasszuk az Egyszeres, könyvelési aláhúzást.

Könyvelési aláhúzás

Ekkor pedig a következő eredményt kapjuk:

Egyszeres könyvelési aláhúzás

Az aláhúzások majdnem kitöltik a teljes oszlop szélességét, de hagynak egy pici kis helyet. Ezzel tehát elértük ugyanazt, mint amit az első képen is láttunk, és a formázási célunk volt, de nem kell az üres oszlopok okozta hátrányokkal foglalkozunk, és könnyedén tudjuk továbbra is kezelni a táblázatunkat.

Remélem, hogy tetszett neked is ez a kis rejtett trükk!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂