Amikor egy fájlban, rendszerben szabadon kitölthető mezők vannak, akkor sok esetben előfordul, hogy a kitöltött adatok formailag hibásak. Ez a nevek esetén lehet kifejezetten zavaró, amennyiben a nagy és kisbetűk keverednek össze. Ennek az egyszerű megoldására használhatjuk a TNÉV (PROPER) függvényt.

A leírásban használt fájlt innen letöltheted!

Átalakítás tulajdonnévvé – TNÉV függvény

A következő példában a nevek teljesen helytelenül szerepelnek és mi a lehető leggyorsabban szeretnénk ezeket kijavítani.

TNÉV (PROPER) függvény

A TNÉV (PROPER) függvénynek egyetlen argumentuma van, a szöveg maga amit át kell alakítani.

A működése pedig egyszerű. Minden szó kezdőbetűjét nagybetűre, míg az összes többi betűt kisbetűre cseréli.

Így a használatával a következő oszlopban a következő eredményt kapjuk:

TNÉV függvény címek tisztításához

Természetesen ezt a függvényt nem csak nevek esetében lehet hasznosítani, hanem bármilyen esetben, ahol kizárólag a szavak első betűi kellenek, hogy nagybetűk legyenek.

Emiatt például címek javítása esetében hibához is vezethet számunkra. Ebben az esetben az országjelölő karaktereknek (HU, DE) nagybetűvel kellene szerepelni és az utca rövidítése, „u.” pedig kisbetűvel helyes.

Viszont vannak olyan esetek is, ahol talán nem is várnánk, hogy helyesen működjön. Ilyen például, ha számokat is tartalmaz a szöveg. Például fájlneveket szeretnénk kijavítani és azok sorbarendezése miatt számozva vannak:

Ebben az esetben is működik.

Próbáld ki Te is, és ha tetszett kérlek oszd meg másokkal is!