Excel függvények, amelyeket muszáj ismerned

Excel függvények, amelyeket muszáj ismerned

Ha azt mondom, Excel függvények, rengeteg függvény jut eszedbe valószínűleg neked is. Bizonyára tudod, hogy több száz Excel függvény áll rendelkezésedre, de vajon melyeket érdemes ismerned, mik azok, amiket nem hagyhatsz ki?

Frissítve: 2023.03.24

Excel függvények – kategóriák

Az alábbi gyakori kategóriákból szeretném neked megmutatni a leggyakoribbakat

  • Logikai függvények
  • Szövegfüggvények
  • Dátumfüggvények és időfüggvények
  • Keresési- és hivatkozási függvények
  • Matematikai és trigonometriai függvények
  • Statisztikai függvények
  • Információs függvények
Excel függvények, amelyeket muszáj ismerned

Excel logikai függvények

HA függvény

Az első logikai függvény a HA függvény (angolul IF függvény), amely megvizsgál egy logikai feltételt, amely, ha IGAZ, akkor az ehhez tartozó értéket adja vissza, ha HAMIS, akkor a hamisnál megadott értéket adja vissza.

Például azt vizsgálom, hogy az eladott db nagyobb-e mint 20, ha igen, akkor írja ki, hogy „OK”, ha nem teljesül, akkor írja ki, hogy „Nem Ok”. Tegyük fel, hogy a vizsgálandó érték a B2-es cellában van.

=HA(B2>20;”OK”;”Nem Ok”)

Konkrét példa HA függvényre: HA függvény: Lényegretörő ismertető

ÉS függvény, VAGY függvény

Az ÉS függvény (angolul AND függvény) és a VAGY függvény (angolul OR függvény) hasonlóképpen működik. Megvizsgálnak egy vagy több logikai feltételt, és ennek alapján adják vissza az IGAZ vagy HAMIS értékeket. Az ÉS függvény akkor lesz IGAZ, ha minden feltétel IGAZ. Ha csak egy is nem teljesül, akkor már HAMIS lesz a végeredménye. A VAGY függvényben viszont vagy kapcsolat van a feltételek, között, tehát, ha egy feltétel is igaz, akkor az eredmény az lesz, hogy IGAZ.

Excel függvények 1

A példában azt vizsgáljuk, hogy budapesti ÉS 20 évesnél idősebb, majd a VAGY függvényben azt vizsgáljuk, hogy budapesti VAGY 20 évesnél idősebb.

HAHIBA függvény

A HAHIBA függvény (angolul IFERROR függvény) lehetővé teszi, hogy amennyiben hibát ad eredményül a függvény vagy képlet, helyette egy másik szöveget láss. Ez persze nem arra való, hogy a hibásan megírt képleteket eltüntessük, hanem arra az esetre, ha valóban nem található eredmény.

Excel függvények hahiba

Az alábbi példában százalékos változást vizsgálok a bevételekre, az Üzem2-nél viszont nincs előző évi adat, itt azt fogja kiírni, hogy #ZÉRÓOSZTÓ!. Ehelyett viszont megadjuk a függvényben, hogy azt írja ki: nincs adat.

Excel szövegfüggvények

BAL és JOBB függvény

A BAL függvény (angolul LEFT függvény) egy cellából balról ad vissza megadott számú karaktert. Például, ha az első négy karakterre van szükséged a B2-es cellából:

=BAL(B2;4)

A JOBB függvény (angolul RIGHT függvény) egy cellából jobbról ad vissza megadott számú karaktert. Például, ha az utolsó három karakterre van szükséged a B2-es cellából:

=JOBB(B2;3)

Konkrét példa BAL és JOBB függvényre: Mire jó a BAL és JOBB függvény?

KÖZÉP függvény

A KÖZÉP függvény (angolul MID függvény) a cellában balról jobbra halad, hasonló, mint a BAL függvény, de a BAL függvény csak az első karaktertől tud indulni, a KÖZÉP függvényben megadhatod, hogy hanyadik karaktertől induljon.

Például, ha a B2-es cellában ez szerepel: „HUN-1171 lakossági”, és ebből neked az irányítószám szükséges, akkor a függvény:

=KÖZÉP(B2;5;4), ami azt jelenti, hogy az ötödik karaktertől adjon vissza négy karaktert.

Példa KÖZÉP függvényre: Hogyan szedd ki az irányítószámokat a címekből?

KIMETSZ függvény

A KIMETSZ függvény (angolul TRIM függvény) nagyon egyszerű, de annál hasznosabb függvény. Eltávolítja a felesleges szóközöket egy cellából, vagyis a cella elejéről, végéről és a szövegek között, ha egynél több szerepel egymás mellett, azokból egyet hagy meg. Egyetlen argumentuma a cella, amiből szeretnéd a szóközöket kiszedni.

=KIMETSZ(B2)

KIMETSZ függvény feladat: Felesleges szóközök eltávolítsa KIMETSZ függvénnyel

TISZTÍT függvény

A TISZTÍT függvény (angolul CLEAN függvény) a nem nyomtatható karaktereket távolítja el a cellákból. Ezek akkor fordulhatnak elő, ha weboldalról, külső programból másolsz adatokat Excelbe, és benne maradhatnak fura karakterek.

Excel függvények tisztít

HELYETTE függvény

A HELYETTE függvény (angolul SUBSTITUTE függvény) egy szövegen belül kicserél egy karaktert egy másik karakterre. Meg kell adnod, hogy melyik cellában végzed a helyettesítést, melyik az a karakter, amit helyettesítesz, és mi az az új karakter, amivel helyettesíted.

Excel függvények helyette

CSERE függvény

A CSERE függvény (angolul REPLACE függvény) nem megadott karaktereket cserél, hanem a megadott pozícióban lévő karaktereket cseréli. Tehát nem kell megadni konkrét karaktert, mint a HELYETTE függvényben, hanem azt, hogy hanyadik karaktertől, hány karaktert szeretnél cserélni, és mire. A példában a 20at cserélem 70re a cella elején.

Excel függvények csere

KISBETŰ függvény

A KISBETŰ függvény (angolul LOWER függvény) a cellában lévő szöveget végig kisbetűsre alakítja

Excel függvények kisbetű

NAGYBETŰS függvény

A NAGYBETŰS függvény (angolul UPPER függvény) a cellában lévő szöveget végig nagybetűssé alakítja.

Excel függvények nagybetűs

TNÉV függvény

A TNÉV függvény (angolul PROPER függvény) a cellában lévő szöveget tulajdonnévvé alakítja, minden szókezdő betű nagy lesz.

Excel függvények tnév

SZÖVEG függvény

A SZÖVEG függvény (angolul TEXT függvény) a szöveget megadott formátumú szöveggé alakítja át.

Argumentumaiban meg kell adnod, hogy melyik cellát alakítod át (vagy melyik szöveget), majd a második argumentumban megadod, hogy milyen formátumú legyen a végeredmény.

=SZÖVEG(A2;”000000”) – 6 karakter hosszúságú lesz a kód

=SZÖVEG(A2;”# ##0,00 Ft”) – ezres csoportosítással, két tizedesjeggyel és Ft formátummal lesz látható a szöveg.

Konkrét példák: SZÖVEG függvény, ahogy a leggyakrabban használjuk

SZÖVEG.KERES függvény és SZÖVEG. TALÁL függvény

SZÖVEG.KERES függvény (angolul SEARCH függvény) és SZÖVEG.TALÁL függvény (angolul FIND függvény) hasonlóképpen működik, egy szövegben megkeres egy szövegdarabot, karaktert. Ha megtalálható benne, akkor egy számot fog adni, ami a szövegben elfoglalt helyét mutatja (pl.: 3, azt jelenti, hogy a harmadik karaktertől indul az adott szövegdarab, itt találta meg).

Két apró különbség van a két függvény között:

1. A SZÖVEG.KERES függvény nem érzékeny a kis-és nagybetűkre, a SZÖVEG.TALÁL igen

2. A SZÖVEG.KERES függvényben lehet használni karakterhelyettesítőket (* ?), a SZÖVEG.TALÁL függvényben nem.

Ezeket a függvényeket ritkán használjuk önmagukban, legtöbbször más függvényekben segítenek (BAL, JOBB, KÖZÉP, HELYETTE, CSERE)

Excel dátum- és időfüggvények

ÉV, HÓNAP és NAP függvény

Az ÉV (YEAR), HÓNAP (MONTH) és NAP (DAY) függvények egy dátumból adják vissza az elnevezésüknek megfelelő részét a dátumnak.

Excel függvénye év hónap nap

DÁTUM függvény

A DÁTUM (DATE) függvény a különálló év, hónap, nap értékeket alakítja át dátummá. Egymás után szükséges megadni az év, hónap és nap értékeket

Excel függvények dátum

ÓRA, PERCEK, MPERC függvény

Hasonlóak az előző három függvényhez, ezek az időt bontják egységeire. ÓRA (HOUR), PERCEK (MIN), MPERC (SECOND) függvények az időből adják vissza a nevüknek megfelelő részeket.

Excel függvények óra perc másodperc

HÉT.NAPJA függvény

HÉT.NAPJA függvény (WEEKDAY) egy dátumból adja vissza számként a hét napját. Az első argumentum maga a dátum, a második argumentumban pedig azt kell megadni, hogy mi legyen a számok kiírásának alapja. Ha azt szeretnénk, hogy hétfő =1, vasárnap = 7 legyen, ahhoz a 2-es számot kell beírni.

Excel függvények hét.napja

MA és MOST függvények

A MA (TODAY) és MOST (NOW) függvényeknek nincs argumentuma. Használd így: =MA(), =MOST(). A MA függvény megadja az aktuális napi dátumot, a MOST függvény pedig az aktuális napot és időpontot.

Ha olvasnál még a témában akkor olvasd el az Excel dátumfüggvények megoldással bejegyzésünket az exceltanfolyam.info oldalunkon.

Excel keresési- és hivatkozási függvények

FKERES függvény

Az FKERES függvény (angolul VLOOKUP függvény) az egyik leggyakrabban használt függvény. Egy adott tartomány első oszlopában megkeres egy értéket, majd ennek sorában lévő adatot ad vissza a kijelölt tartomány megadott oszlopából. Kétféle verziója van, kereshetsz pontos egyezéssel (kódok, nevek esetében), vagy közelítőleges egyezéssel, ha intervallumokban szeretnél keresni. Ezt használhatod az egybeágyazott HA függvények helyett.

Bővebb leírások:

FKERES függvény pontos egyezés esetén
FKERES függvény közelítőleges egyezés esetén 

INDEX és HOL.VAN függvények

Az INDEX függvény (angolul INDEX függvény) egy adott tartomány megadott sorának és oszlopának metszéspontjában lévő értéket adja vissza.

A HOL.VAN (MATCH) függvénnyel együtt használjuk a leggyakrabban. Sok esetben hasznosabb, mint az FKERES függvény, több problémára megoldást jelent.

INDEX és HOL.VAN függvények FKERES helyett

Használhatod úgy is, ha nem pontos egyezést keresel: Mérettáblázat – INDEX és HOL.VAN függvények 

INDIREKT függvény

Az INDIREKT függvény (INDIRECT) szöveg által meghatározott hivatkozást ad eredményül.

Excel INDIREKT függvény 

XKERES függvény

Egyik legújabb függvény az XKERES függvény (XLOOKUP), amely összesíti az FKERES és az INDEX(HOL.VAN) függvények előnyeit. 2019-től elérhető.

Itt olvashatsz róla bővebben: XKERES függvény (XLOOKUP) 

Excel matematikai és trigonometriai függvények

KEREKÍTÉS, KEREK.FEL, KEREK.LE függvények

A kerekítés függvények a számadataidat kerekítik, a KEREKÍTÉS függvény mindig a matematikai szabályok alapján vagy felfelé, vagy lefelé kerekít. A KEREK.FEL mindig felfelé, a KEREK.LE pedig mindig lefelé kerekít. Az első argumentum mindegyikben maga a számérték, a második argumentum pedig az, hogy hány tizedesre szeretnéd kerekíteni.

Excel függvények kerekítés

Ha a második argumentumot negatív számként adod meg, akkor a tizedesjegy bal oldalán kerekít, például a -2 esetén százasokra, -3 esetén ezresekre stb.

RÉSZÖSSZEG függvény

A RÉSZÖSSZEG függvény (SUBTOTAL) akkor hasznos számodra, ha vannak elrejtett, szűrt soraid a táblázataidban.

Számolj részösszeget a RÉSZÖSSZEG függvénnyel 

SZORZATÖSSZEG függvény

A SZORZATÖSSZEG függvény (SUMPRODUCT) soronként szorozza össze az értékeket, majd összeadja az eredményeket.

SZORZATÖSSZEG függvény használata 

SZUM, SZUMHA, SZUMHATÖBB függvények

A SZUM függvény (SUM) szintén gyakori függvény, egy alapfüggvény. A megadott tartományban lévő számokat fogja összeadni számodra.

Excel SZUM függvény leírással példákkal excellence.hu oldalunkon.

A SZUMHA függvény (SUMIF) pedig azokat az értékeket adja össze, amelyek megfelelnek egy adott feltételnek. Pl: csak a budapesti bevételeket

A SZUMHATÖBB függvény (SUMIFS) hasonló, azokat az értékeket adja össze, amelyek megfelelnek egy vagy több feltételnek. Ebben tehát egynél több feltételt is meg tudunk adni. Pl.: budapesti és áprilisi bevételek.

SZUMHA és SZUMHATÖBB függvények 

Excel Statisztikai függvények

ÁTLAG, ÁTLAGHA, ÁTLAGHATÖBB függvények

Az ÁTLAG függvény (AVERAGE) szintén alapfüggvény. Argumentumában meg kell adni a tartományt (tartományokat), melyeket átlagolni szeretnél.

Excel függvények átlag

Az ÁTLAGHA függvény (AVERAGEIF) átlagolja azokat az értékeket, melyek eleget tesznek egy feltételnek, például a budapesti számokat.

Excel függvények átlagha

Az ÁTLAGHATÖBB függvény (AVERAGEIFS) szintén átlagolja a számokat, amelyek eleget tesznek egy vagy több feltételnek, itt tehát több feltételt is megadhatsz.

Excel függvények átlaghatöbb

DARAB, DARAB2, DARABÜRES függvények

DARAB függvény (COUNT) megszámolja azokat a cellákat, amelyek számokat tartalmaznak.

A DARAB2 függvény (COUNTA) megszámolja azokat a cellákat, amelyek nem üresek.

DARABÜRES függvény (COUNTBLANK) megszámolja azokat a cellákat, amelyek üresek.

Excel függvények darab, darabteli, darabüres

DARABTELI (A Microsoft 365 előfizetésekben már DARABHA néven) és DARABHATÖBB függvények

DARABTELI függvény (COUNTIF, Frissítés 2023.03.24: A Microsoft365 verziókban DARABHA néven szerepel már) összeszámolja azokat a cellákat, amelyek eleget tesznek egy feltételnek.

A DARABHATÖBB függvény (COUNTIFS) összeszámolja azokat a cellákat, amelyek eleget tesznek egy vagy több feltételnek.

Excel DARABTELI függvény példákkal

DARABTELI, DARABHATÖBB függvények 

Excel függvények darab, darabteli, darabüres

KICSI, NAGY függvények

A KICSI függvény (SMALL) egy tartomány k-adik legkisebb elemét adja eredményül.

A NAGY függvény (LARGE) egy tartomány k-adik legnagyobb elemét adja eredményül.

Excel függvények kicsi nagy

MIN, MAX függvények

Alapfüggvények a MIN (MIN) és MAX (MAX) függvények. Egy tartomány minimális és maximális értékét adják vissza.

Excel függvények min max

Excel információs függvények

SZÁM és SZÖVEG.E függvények

A SZÁM függvény (ISNUMBER) és a SZÖVEG.E függvény (ISTEXT) megvizsgálják, hogy az adott cella tartalma szám típusú-e, vagy szöveg típusú-e.

Excel függvények információs

További Excel függvények és példák

Ha közelebbről is megismerkednél a függvényekkel, konkrét, letölthető példákkal, akkor nézd meg Gyakorlati útmutatónkat is, vagy jelentkezz Online Excel tanfolyamunkra, ahol több mint 100 videóban, a kezdőtől a haladó szintig juttatunk el, hogy magabiztosan dolgozhass az Excelben.

2023-03-24T18:58:04+02:00 által|Kategóriák: Excel függvények|

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!

About the Author:

Pénzügy szakos közgazdászként végeztem a Budapesti Corvinus Egyetem mesterképzésén. Dolgoztam kontrolling, transzferárazás területen. Az Excellel, Worddel, Power Pointtal 2005 óta foglalkozom komolyabban. Hajtott és hajt a kíváncsiság, hogy a legtöbbet hozzam ki a használatukból. Korábbi munkahelyeimen tapasztaltam azt is, hogy mennyire kulcsfontosságú, hogy valaki magabiztosan és haladó szinten használja az Excelt, amivel érezhetően hatékonyabbá tudja tenni mindennapi munkáját. Tapasztaltam azt is, hogy mekkora hátrányt jelent már az állásinterjún az Excel tudás hiánya 2020 végén már nemzetközi felületen is szerepelhettem, mint Excel szakértő. Nagy megtiszteltetés volt a nemzetközi szakértők között részt venni a felvételben. Kívánom, hogy leld örömöd a tanulásban és válj azzá, akitől bármikor bátran kérdezhetnek a kollégák, ha Excelről, Wordről vagy PowerPointról van szó!
Go to Top