A munkalapok elrejtése funkció sok esetben hasznos számunkra, amikor sok munkalapot tartalmazó Excellel dolgozunk. Előfordulhat, hogy bizonyos adatokat nem szükséges vagy nem is szabad (szenzitív adatok esetén), hogy más felhasználók lássanak. Erre használjuk a munkalap elrejtése funkciót.

Arról, hogy mi is az EXCEL VBA, ebben a bejegyzésünkben olvashatsz bővebben!

A leírásban használt fájlt innen letöltheted!

Összes Excel munkalap felfedése VBA kóddal

Munkalapok elrejtése és felfedése Excelben

Ha jobb egérrel kattintunk egy munkalapra, akkor a feljövő lehetőségek között megtalálod az Elrejtés (Hide) parancsot.

Munkalapok elrejtése

Kiválasztva ezt a Munka1 eltűnik a látható munkalapok közül:

Munkalap elrejtése

Ugyanígy egyszerre akár több munkalapot is el tudunk rejteni. Ha több munkalapot jelölünk ki (Ctrl vagy a Shift lenyomva tartásával), akkor csoportos módban akár az összes munkalapot el tudjuk rejteni az A és a B jelölésű munkalapok között.

több munkalap elrejtése

Az így kapott eredmény pedig a következő:

munkalapok elrejtése

Több munkalap felfedése Excelben

A gond akkor kezdődik, amikor ezeket a Munkalapokat mind szeretnénk újra láthatóvá tenni. Bármelyik munkalapra ismét jobb egérrel kattintva előhívható a Felfedés… (Unhide) parancs is.

Több munkalap felfedése

Ezen a listán viszont sajnos nem működik a Munkalapok egyszerre történő kijelölése, ezért az elrejtett 8 db munkalapot csak egyesével tudjuk visszahozni. Ennek a folyamatnak a meggyorsítására viszont használhatunk egy makrót, ami minden rejtett munkalapot egy kattintással felfed.

A következő rövid makró futtatásával minden rejtett munkalapot felfedhetünk a munkafüzetünkben:

Copy to Clipboard

(Ezt a makrót a letölthető Munkafüzetben a Visual Basic fejlesztőkörnyezetében a Module 1 alatt találod.)

A változók deklarálásával kezdjük, ahol a ws-t munkalapként definiáljuk, majd pedig egy For Each ciklussal megyünk végig a Munkafüzet minden munkalapján.  A munkalapokban pedig van egy Visible (látható) tulajdonságuk, ami a következő három értéket veheti fel:

Visible wokrsheet

A Hidden az elrejtett állapota, a Visible a látható és a VeryHidden tulajdonsággal rendelkező munkalapok nem láthatóak a Felfedés ablakban a Dokumentum felfedése alatt.

Abban az esetben, ha azok a munkalapok, amelyeket sok esetben szeretnénk felfedni és elrejteni, egymás mellé rendezhetők, akkor az elrejtendő munkalapok „határának” jelölésére használok ilyen esetben két üres munkalapot, amelyeket A-nak és B-nek nevezek el.  A kettő között elhelyezett munkalapokat könnyen ki tudjuk jelölni a SHIFT gomb lenyomásával és egyszerre el tudjuk őket rejteni, ahogy a feladat elején is tettük. A felfedésükhöz pedig csak futtatunk kell az elmentett makrónkat és akárhány munkalapról is legyen szó, pillanatok alatt ismét láthatóvá válnak.

Remélem számodra is hasznos volt ez a blogposzt. Kérlek oszd meg másokkal is!

Van 3 INGYENES Excel VBA oktató videónk, mellyel azonnal el is kezdheted a tanulást.

Ne halogasd, kérd a 3 videót most!