A sávdiagramoknak (Bar chart) sok előnye van oszlop- és kördiagrammal szemben is. Nézzük meg a lehetőségeket.

A leírásban használt fájlt innen tudod letölteni.

Oszlop- vagy sávdiagram?

A sávdiagram előnye az oszlopdiagrammal szemben, hogy a hosszabb feliratok az oszlopdiagram X tengelyén csak elforgatva vagy több sorba rendezve férnek el. Ezzel szemben a sávdiagramon szépen elolvashatók.

Ezeket a feliratokat például egyáltalán nem lehetne olvasni az oszlopdiagramon, ezzel szemben a sávdiagramon tökéletesen felhasználóbarát módon helyezkednek el.

savdiagram vagy oszlopdiagram

Az oszlopdiagramokról bővebben olvashatsz az Excel oszlopdiagramok bejegyzésünkben, ebben a posztban a sávdiagramokat fogom megmutatni neked.

Nézzük meg tehát a sávdiagram típusait és használatát.

Sávdiagram (Bar chart) készítése Excelben

Sávdiagram beszúrása

Vegyük az alábbi adatokat, ezeket szeretném sávdiagramon ábrázolni.

Sávdiagram létrehozása

Kattints bele bárhova az adatok közé, majd a Beszúrás (Insert) menüben válaszd az első sávdiagramot.

Sávdiagram Excel

Létre is hozta a sávdiagramot, amit már csak formáznunk kell.

Sávdiagram formázása

Sávdiagram csökkenő sorrend

Először is állítsuk be, hogy a diagramon csökkenő sorrendben legyenek az adatok. Ehhez kattints jobb egérgombbal a táblázatban bármelyik számértéken, majd a jobb gombos menüben a Rendezésnél válaszd a rendezés méret szerint növekvőbe.

sávdiagram rendezése

Azért növekvő sorrendbe, mert így fogja csökkenőben mutatni a diagramon, a diagram origója ugyanis a bal alsó sarokban van. Innen lesz növekvő.

sávdiagram csökkenő

Sávdiagram adatfelirat hozzáadása

Tehetünk hozzá adatfeliratot, 2013-as verziótól kezdődően kattints a diagram jobb felső sarkában lévő + jelre és add hozzá őket.

sávdiagram adatfelirat

2010-es verzióban pedig a Diagrameszközök, Elrendezés menüjében találod meg.

sávdiagram adatfelirat

Láthatóbbá teheted őket, ha rákattintasz bármelyik feliratra és a kezdőlapon beállítod, hogy fehér betűszínnel szerepeljenek.

Sávdiagram sávok formázása

Kattints duplán bal egérgombbal bármelyik sávon, megjelenik a formázási ablak (2010-es verzióban felugró ablak, 2013-as verziótól jobb oldalon jelenik meg). A térköz szélességét állítva el tudod érni, hogy vékonyabbak vagy vastagabbak legyenek ezek a sávok (vagyis a köztük lévő térköz mérete).

sávdiagram térköz
sávdiagram térköz

Sávdiagram két adatsorral

Nézzük meg az ábrázolást abban az esetben, ha két adatsorunk van, az eladási adatok Budapestre és Debrecenre vonatkozóan:

sávdiagram két adatsorral

Kattints ismét bárhova az adatokban, majd a menüben válaszd ismét az első sávdiagramot. Az eredmény:

sávdiagram két adatsor

A formázás pedig hasonló az előzőekhez.

Halmozott sávdiagram

Az előző adatokból készíthetünk halmozott sávdiagramot is. Kattints az adatokon belül bárhova, és a menüben válaszd a halmozott sávdiagramot (Stacked Bar chart)
Az eredmény ez a diagram lesz:

halmozott sávdiagram

Én viszont nem ilyen formában szeretném látni a diagramot, hanem a két városon belüli megosztást szeretném ábrázolni. Ehhez pedig a diagrameszközök menüben kell kiválasztani a Sor/ oszlop váltása lehetőséget.

2010-es verzióban a Diagrameszközök Tervezés menüjében balra:

sávdiagram sor oszlop váltása

2013-as vagy frissebb verziókban Tervezés menüjében jobbra.

sávdiagram sor oszlop váltása 2016

Ekkor már olyan formában mutatja az adatokat, ahogy szeretném, vagyis városokon belül láthatom a kategóriák megoszlását. A lenti ábrát már meg is formáztam más színekkel a Diagrameszközök Tervezés menüjében: Más színek

halmozott sávdiagram
sávdiagram más színek

100%-ig halmozott sávdiagram

A fenti értékeket ábrázolhatjuk 100%-ig halmozott sávdiagramon is, itt nem abszolút értékben, hanem arányaiban fogja szerepeltetni az értékeket a sávokon.

100 szazalek savdiagram

A sávdiagramok típusait megismerve javaslom, hogy gyakorold ezeket és használd nyugodtan akár oszlopdiagramok, vagy kördiagramok helyett.