A vízesés diagrammal ábrázolhatod a negatív és pozitív pénzáramlásokat, egyenlegeket időben, vagy kategóriák között. 2016-os verziótól kezdődően van beépített vízesés diagram az Excel-ben, de korábbi verziókban is meg lehet oldani. Mutatom példákon keresztül.

Bár a 2016-os verziótól beépített diagram áll rendelkezésre, formázása sajnos nem olyan rugalmas, mint a halmozott oszlopdiagramból előállított változaté. Ha a rugalmasabb változat szimpatikus, nyugodtan használhatod a beépített diagram helyett a korábbi verziók megoldását is. Ebben a bejegyzésben mindkettőt megmutatom.

A leírásban használt fájlt innen tudod letölteni.

Vízesés diagram (Waterfall diagram) gyakorlati példával

Vízesés diagram 2016-os verziótól

Vegyük az alábbi adatokat! Jelöld ki a táblát, majd kattints a Beszúrás (Insert) menüben a vízesés diagramra.

Vízesés diagram készítése

Létre is hozta a diagramot, már csak formázni szükséges.

Vízesés diagram formázása

Az összesített értékeket kell megadni, vagyis az első és utolsó értéket. Kattints egyszer bal egérgombbal az első oszlopra, ekkor az összes oszlopot kijelöli. Nekünk viszont csak az elsőt szükséges, így kattints még egyszer bal egérgombbal az elsőre, így már csak ez lesz kijelölve. Most használd a jobb egérgombot és válaszd a Beállítás összesített adatként lehetőséget (angolul Set as Total).

Vízesés diagram formázása

Végezd el ezt az utolsó értékre is.

Vízesés diagram formázása

További formázásként eltávolíthatod a rácsvonalakat és a jelmagyarázatot. Ehhez csak jelöld ki a diagramon és egy Del billentyűvel törölheted is, vagy kattints a + jelre a diagram jobb felső sarkában, és vedd ki a jelölőket a megfelelő helyekről.

vízesés diagram beállítása

Formázási nehézség, hogy a vízszintes tengelyfeliratokat nem lehet állítani, hogy másképp mutassa őket, nem rendezi például több sorba. A másik probléma, hogy az oszlopok színei csak egyesével állíthatók, csoportonként nem. Nézzük meg tehát a „manuális” változatot, a halmozott oszlopdiagramból létrehozott vízesés diagramot.

Vízesés diagram 2013-as vagy korábbi verziókban

A táblázat kialakítása

Ahhoz, hogy létre tudjunk hozni hasonló diagramot korábbi verziókban is, át kell alakítanunk a kiinduló adatokat tartalmazó táblát.
A sárgával jelölt oszlop az eredeti, ez elé szúrtam be három másik oszlopot. Egy a növekedésnek, ahol a MAX függvénnyel íratom ki, hogy 0 vagy az F oszlopban lévő érték.

vízesés diagram táblázat

A csökkenésnél hasonló, MIN függvénnyel kiíratom a 0-t vagy a negatív értéket, de meg kell szorozni (-1)-gyel, mert a diagramon nem szeretnék negatív értékeket, csak pozitívakat.

vízesés diagram táblázat

Számoltam továbbá egy egyenleget, a növekedéssel és az előző csökkenéssel. Ez az egyenleg oszlop lesz az, aminek a tetejére fogja helyezni a növekedés és csökkenés részeket.

Vízesés diagram táblázat

Diagram beszúrása

Jelöld ki a B-E oszlopban lévő értékeket, és válaszd a Beszúrás (Insert) menüben a halmozott oszlopdiagramot (stacked column)

Halmozott oszlopdiagram

Az Excel létre is hozza, már csak formázni szükséges.

Vízesés diagram szerkesztése

Vízesés diagram formázása régebbi verziókban

Először is jelöld ki a kék adatsort és vedd le róla a kitöltőszínt, például a Kezdőlapon:

vízesés diagram 2013

Majd az első és utolsóra tegyük vissza, ehhez kétszer kell rákattintanod bal egérgombbal, hogy ne az egész adatsort jelölje ki, csak azt az egy oszlopot.

vízesés diagram 2010

Formázd az utolsót is ugyanígy, és itt egyszerűen megváltoztathatod a csökkenés és növekedés oszlopait csoportonként. Csak kattints az egyik szürke oszlopra, ki is jelöli az összeset és a Kezdőlapon ugyanúgy választhatsz hozzá színt.

A végeredmény egy ugyanolyan diagram, de itt szabadabbak a formázási lehetőségek és a tengelyt is szebben formázza.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!