A Pivot táblákban (kimutatásokban) lehetőséged van csoportosítani az adatokat, így könnyebben átláthatod. Csoportosíthatunk dátumokat, szám és szöveges típusú adatokat is.

A leírásban használt fájlt innen tudod letölteni.

Ha nem készítettél még kimutatást (Pivot tábla), érdemes előbb a Pivot tábla készítése 3 perc alatt bejegyzésünket elolvasnod.

Online Excel kimutatás tanfolyam

Csoportosítások Pivot táblákban

Nem szükséges a forrástábládat növelni plusz oszlopokkal, ha például negyedéves és havi bontást is szeretnél a kimutatásodban. Általában egy dátumos oszlopod van erre, a negyedéves és havi csoportosítást pedig elérheted közvetlenül a kimutatásban, tehát nem kell létrehoznod Negyedév és Hónap oszlopokat a táblázatban.

Pivot tábla csoportosítások – részletes leírással

Pivot csoportosítások – Dátumok

Van egy táblázatunk, melyben a számlák adataid gyűjtjük és szeretném kimutatásban összesíteni az éves bevételeket a kategóriánként.

Ha a kiállítás dátumát behúzom az oszlopokhoz, akkor az alábbiakat fogod látni:

2010-es vagy régebbi verzió esetén: egyesével minden dátumot listáz neked, nincs csoportosítva.

Pivot dátum csoportosítás 2010

2013-as vagy frissebb verzió esetén: évek, azon belül negyedévek és hónapok szerint van csoportosítva.

Pivot dátumok csoportosítása 2013

Ahhoz, hogy évenként csoportosítsuk a dátumokat, kattints bármelyik dátumot tartalmazó cellára a Pivot táblában, és a megjelenő lehetősége közül válaszd a Csoportosítás (angolul Group) lehetőséget.

Pivot dátumok csoportosítása

Dátumcsoportok kiválasztása

Megjelenik egy újabb ablak, amelyben a kezdő és záró dátum is módosítható, ennek módosítását viszont nem javaslom, bízzuk az Excelre, hogy felismerje a legkisebb és legnagyobb dátumot. Frissítéseknél úgyis hozzáveszi a frissebb dátumokat is.

Pivot dátumok csoportosítása ablak

Azt viszont állítsuk be, hogy milyen csoportosításokat szeretnénk látni, itt csak az évekre van szükségünk. amit nem szeretnél belevenni, arra kattints rá, ne legyen kékkel jelölve. Csak az, ami szerint csoportosítunk. Kattints okét, és már láthatod is a csoportosítást.

Pivot dátumok csoportosítása évek

Pivot csoportosítások – Számadatok

Számadatokat is csoportosíthatunk ilyen formában. Egy újabb kimutatásban húzd a számla nettó összegét a sorokhoz. Ekkor minden egyedi értéket listát. Kattints rajta jobb gombbal, majd válaszd ismét a csoportosítást (Group).

Pivot számok csoportosítása

A megjelenő ablakban módosíthatjuk a kezdő és végső számokat, 0-tól indulva egészen 200 000-ig. Az intervallumokat pedig képezzük 50 ezresével.

Pivot számok csoportosítása beállítások

A kimutatás frissül is az Ok megnyomásra, láthatod a csoportokat. Húzzuk be a nettó összeget ismét, ekkor a tranzakciók számát fogjuk megkapni, vagyis összeszámolja, hogy hány számla került kiállításra az adott intervallumban.

Pivot számko csoportosítása eredmény

Ezeket az intervallumokat egyszerűen átírhatod, csak kattints bele a cellába és írd át olyan formán, ahogy látni szeretnéd, majd Enterrel rögzítsd!

Pivot számok csoportosítása átírva

Pivot csoportosítások – Szöveges adatok

Szöveges adatokat is ugyanilyen formában lehet csoportosítani. Ott először ki kell jelölni a csoportosítandó értékeket, utána kattints jobb gombbal.
Az alábbi kimutatásban a kategóriák szerepelnek és az azokon realizált bevétel.

Az irodaszer, írószer, kellékek és nyomtatványok kategóriákból szeretnék egy csoportot gyártani Termékek néven. Ezt a négyet tehát kijelölöm, majd jobb egérgombbal való kattintás után kiválasztom a Csoportosítást (Group)

Pivot szöveges adatok csoportosítása

Nem jelenik meg ebben az esetben külön ablak, automatikusan létrejön egy Csoport1 nevű csoport. Ezt egyszerűen átnevezheted, ha belekattintasz és átírod, majd Enterrel rögzíted.

Mivel az első négyre létrehoztunk egy csoportot, ezáltal készült egy feljebbi hierarchiaszint, létrehozott egy csoportot a Tanácsadásra is ilyen néven. Ezt is átírhatjuk Szolgáltatásra.

Pivot szöveges csoportosítások

Ha nem egymás melletti sorokat szeretnél kijelölni a csoportosításhoz, a Ctrl billentyűt tartsd nyomva, majd kattints a kijelölni kívánt értékekre.

Pivot – Különböző csoportosítások

Lehet, hogy tapasztaltad már, hogy ha beállítottál egy csoportosítást (pl. dátumoknál évek) és egy másik kimutatásban másféle csoportosítást szeretnél (pl. évek és negyedévek), akkor az összes kimutatásban módosulni fog a csoportosítás évekre és negyedévekre.
Ennek megoldására olvasd el Pivot tábla – Pivot cache fogalma – Gyakorlati példa bejegyzésünket az excellence.hu-n.

Ha olvasnál még a témában akkor olvasd el a  Pivot tábla készítése, szeletelő (Excel kimutatás) bejegyzésünket az exceltanfolyam.info oldalunkon.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal is.