Ebben a bejegyzésben az Excelben való százalékszámítás alapeseteit mutatom be neked hat gyakorlati példán keresztül. Részletes leírás gyakorlófájllal!

A leírás elég részletes és az alapokat is tartalmazza, így ha Te már tisztában vagy az alapokkal, nyugodtan görgess lejjebb a konkrét példákhoz.

A leírásban használt fájlt innen tudod letölteni.

Százalékszámítás Excelben

Százalékszámítás matematikai alapjai

A százalékszámítás alapvetően az alábbi egyenletből áll: Százalékérték = százalékalap * százalékláb

Ebből az egyenletből bármelyik hiányzó értéket kiszámíthatjuk, ha adott a másik két érték. Vegyük át újra a matematikai alapokat :)

A százalékszámítás 3 részből áll alapesetben:

  • Százalékalap: ennek a valahány százalékára vagyunk kíváncsiak. Pl: 10 000
  • Százalékláb: Ez mutatja, hogy hány százalékát akarjuk számítani a százalékalapnak. Pl: 10%
  • Százalékérték: Ez a végeredménye az alap számításnak, vagyis a fenti példa alapján 10 000-nek a 10%-a = 1 000

Százalékszámítás Excelben

A százalék számítására képletben használhatod magát a százalékos értéket (pl: 10%), vagy írhatod a század részét is a százalékjel nélkül (pl: 0,1). Mindkettő helyes, az Excel ugyanazt az eredmény fogja adni.

Excel százalékszámítás

Százalékos érték kiszámítása

Az első példában arra vagyok kíváncsi, hogy mekkora jutalékot kapnak az egyes értékesítők forintban, ha adott az értékesítés mértéke és a jutalék százalékos formában.

Excel százalékos érték kiszámítása

Minden értékesítőhöz tartozik egy százalékos érték, így a cella rögzítésével nem kell foglalkoznom, a képlet pedig egy egyszerű szorzás: a százalékalapot szorzom a százaléklábbal (értékesítés * jutalék mértéke). Majd a kapott eredményt lefelé másolom.

Százalékos érték kiszámítása – 2. példa

Más a helyzet akkor, ha minden sorhoz ugyanaz a százalék tartozik, amelyet egy külön cellában jelöltem.

Százalékszámítás Excelben

Itt már van szerepe a dollárjeleknek, melyeket, ha még nem ismersz, gyakorold be ennek a Hogyan használjam a dollárjeleket a képletekben bejegyzésünk segítségével. Az F4 (vagy fn + F4) billentyűvel el tudod helyezni a dollárjeleket, majd a képletet rögzítsd Enterrel és másold le a többi cellába.

Százalékkal növelt érték kiszámítása

Ha nem csak a százalékát szeretnénk kiszámolni, hanem ezzel a százalékkal szeretnénk növelni az értéket, pl. a meglévő árakat növeljük 10%-kal, akkor lényegében a meglévő árak 110%-át szeretnénk kiszámolni. Ehhez írhatom a cellába a 110%-ot is, akkor a fenti megoldás érvényes, ha viszont továbbra is csak a 10%-ot jelenítem meg a cellában, akkor már változik a képlet.

Százalékkal növelt érték Excelben

Ekkor ugyanis a 10%-hoz, ami tulajdonképpen 0,1, hozzá kell adnunk 1-et, így lesz belőle 1,1, amivel szorzom a régi árakat. Képlet szerint: =régi úr * (1 + 0,1 ). A zárójelre a műveleti sorrend miatt van szükség, az összeadást ugyanis előbb kell elvégezni, majd utána a szorzást.

A százalékláb kiszámítása

Nézzünk egy példát arra is, amikor a százalékra vagyok kíváncsi. A lenti példában azt vizsgálom, hogy a 2018-as értékek hány százalékát teszik ki a 2017-es értéknek.

Százalék kiszámítása Excelben

A számítást úgy végzem, hogy a 2018-as értéket egyszerűen elosztom a 2017-essel. Az eredmény 96%, vagyis a 2018-as érték a 2017-es érték 96%-a.

Százalékos változás kiszámítása

A fenti példát tovább gondolva azt is ki tudjuk számolni, hogy a váltázás hány százalékos a két év között. Ebben az esetben az osztás eredményéből 1-et le kell vonni.

Százalékos változás Excelben

A végeredmény az lesz, hogy -4%, ami azt jelenti, hogy a 2018-as érték 4%-kal kevesebb, mint a 2017-es.

Százalékalap kiszámítása

Végül a százalékalapot is ki tudjuk számolni, vagyis vissza tudjuk fejteni, hogy ha az engedményes ár 9 000 Ft, és a kedvezmény mértéke 10% volt, akkor vajon mi lehetett az eredeti ár?

Visszafelé ezt úgy számolnánk, hogy: eredeti ár * (1- kedvezmény) = új ár.

Az egyenletet rendezve azt kapjuk, hogy az eredeti ár = Kedvezményes ár / (1 – kedvezmény)

Százalékalap számítása Excelben

A százalékszámítás tehát Excelben tehát ezeket az alappéldákat foglalja magában. Bízom benne, hogy a fentiek begyakorlásával már nem lesz probléma a százalékszámítás az Excelben sem! :)

Ha hasznosnak találtad, kérlek, oszd meg másokkal is!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂