A most következő függvény talán a „nem túl gyakran használt” kategóriába tartozik, de azért vannak esetek, amikor hasznos lehet számunkra. Vannak ugyanis olyan esetek, amikor a hagyományos módon nem tudunk karaktereket megadni, például függvényekben.

KARAKTER függvény

A KARAKTER (angolul: CHAR) függvénynek 1 argumentuma van, egy szám 1 és 255 között, és a számhoz tartozó karaktert adja vissza. A Windowsban az ANSI karakterkészletből, míg a Macintosh-on a Macintosh karakterkészletéből.

A fájlban megtalálod ezeket a karaktereket:

KARAKTER függvény

A kiemelt karakterek azok, amelyeket ezek közül a legtöbb esetben használhatunk.

A szóköz karakterének a kódja a 32. Előfordulhat, hogy valamiért nem tudjuk megadni a szóközt a szokásos módon (két aposztróf közé téve a szóközt: ” “), hanem más megoldást kell találnunk. Akkor ezt a megadási módot helyettesíteni tudjuk az =KARAKTER(32) függvénnyel.

A sortörés okozhat még gondot akkor, amikor szövegrészeket összeillesztve szeretnénk egy új értéket létrehozni, de sortörést is kell, hogy beletegyünk. Ezt már nem tudjuk megtenni úgy, mint a szóköz esetében, ezért mindenképpen szükség van a KARAKTER függvényre.

Nézzünk erre egy példát!

Excel KARAKTER függvény – mikor használjam?-mikor_hasznaljam

KARAKTER függvény példa

KARAKTER függvény

A várost és a címet kell, hogy összefűzzük úgy, hogy a város után legyen egy sortörés az összefűzött cellában.

Az első oszlopban (Összefűzött) egyszerűen össze vannak fűzve, egy szóközzel a két cella tartalma között, és a cella Igazítása alatt meg van engedve a „Sortöréssel több sorban”.

A függvény: =A9&” “&B9

Mivel a városnevek nem egyenlő hosszúságúak, ezért nem tudjuk úgy állítani az oszlop szélességét, hogy a kívánt eredményt kapjuk.

A második oszlopban (Összefűzve sortöréssel) már a sortörést karaktert használva a szóköz helyett, és ugyanúgy megengedve a „Sortöréssel több sorban” beállítást az Igazítás alatt már szép eredményre jutunk.

A függvény: =A9&KARAKTER(10)&B9

KARAKTER és INDIREKT függvény

Ha tovább olvasnál még a témában, akkor olvasd el az Excel KARAKTER függvény magyarázattal bejegyzésünket az excellence.hu oldalunkon.

A KARAKTER függvény még egy felhasználási módja lehet, amikor az INDIREKT függvényt használjuk és az oszlopokat kell valahogyan rugalmas módon „megfogalmaznunk”. Ekkor használhatjuk a 65 és 90 közötti karaktereket, amik az angol ABC betűit jelölik.

Az INDIREKT függvényről és erről a megoldásról ebben a blogposztban olvashatsz!

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is a bejegyzést!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂