Biztosan hallhattad már azt a kifejezést, hogy tömbök, tömbfüggvények az Excelben. Talán a leginkább előforduló példa a GYAKORISÁG függvény, aminél azt tanítják róla, hogy nem elég egy ENTER-el lezárni a képlet szerkesztését, hanem a CTRL+SHIFT+ENTER kombinációra van szükség, mivel ez egy tömbfüggvény.
De mit is jelent ez? Mi a tömb egyáltalán?

EXCEL: TÖMBÖK

A tömb alapvetően értékek sorozatát jelenti, ami az általános felhasználás során számunkra annyit jelent, hogy kijelölünk cellákat, és azok értékeivel végzünk műveletet. Ilyen például a SZUM függvény esetében egyszerűen a három cella, aminek az összegét szeretnénk megkapni. Ez a három szám egy tömböt alkot.

A feladatban használt fájlt innen tudod letölteni.

Excel tömbfüggvény

Egy tömb lehet egydimenziós, mint a fentebbi példában, amikor egy sor vagy oszlop elemeit tartalmazza.

A SZUM esetében az adatok egy oszlopban vannak, és látszik, hogy az adatokat elválasztó elem a „ ; ”. Ez eltérő lehet a rendszer beállításától függően, ezért ezt érdemes először ellenőrizni.

A tömböt pedig mindig egy-egy kapcsos zárójel ({ } ) veszi körbe.

A következő képen egy ÁTLAG függvény esetében az adatok egy sorban vannak, és itt az elválasztó a „ \ „ jel.

Excel tömbfüggvény

De egy tömb elemei lehetnek kétdimenziósok is. Ilyenkor pedig a következőképpen sorolja fel őket: {1\4;2\5;3\6}

Excel tömbfüggvények

Ekkor megjelenik a jól ismert rendezés ablak, aminek szintén vannak még beállításai az Oszlop, Rendezés alapja és a Sorrend mellett is.

Azaz először az egy sorban lévő elemeket az oszlopelválasztóval (\), majd a következő sor elemei, köztük a sor elválasztó (;).

Miért jó a tömbfüggvény?

Az Excel nem csak az általunk megszokott módon képes kalkulációkat végezni, hanem képes ezeket a tömböket is kezelni, és egy cellában visszaadni eredményeket, amikre eddig csak segédcellák segítségével voltunk képesek.

Nézzünk pár egyszerű példát!

Excel tömbfüggvények

Tömbfüggvény példa: MAXIMUM függvény

A következő példában a számlaszámok nyitó és záróegyenlege közötti különbségekből szeretnénk a legnagyobbat meghatározni.

Tömbfüggvény maximum

Hagyományos módon ez egyszerűen megtehető. Létrehozzuk az E oszlopot, ahol egyesével kiszámoljuk ezeket az értékeket, majd egy MAX függvénnyel megkapjuk ezek közül a legnagyobbat.

De ha nem szeretnénk segédoszlopot használni, akkor a tömbök ismeretében elvégezhetjük a következőképpen is a műveletet.

Tömbfüggvény maximum

Ebben az esetben a kivonást nem mi végezzük el egy külön oszlopban, hanem a függvény argumentumán belül adjuk meg a két tömb közti különbséget, és a képlet lezárásakor a CTRL+SHIFT+ENTER-t használjuk.

Így az argumentumon belül létrejön egy tömb, amit ha kiértékelünk, akkor ugyanúgy a 15, -26 stb. számokat tartalmazza, és ezekből az értékekből a MAX függvény már képes számolni.

Amint kiértékeltetjük a D23:D26-C23:C26-ot a képleten belül (kijelölés után az F9 billentyűt nyomd meg), akkor a következőt látjuk:

Tömfüggvény maximum

Tehát ezzel a módszerrel megspóroltunk egy segédoszlopot.

Tömbfüggvény példa: SZUM és HOSSZ függvény

Ebben a példában is az a lényeg, hogy ne kelljen segédoszlopot használnunk, de már két képletet ágyazunk egybe a számításhoz.

Ebben a példában egy adott oszlopban szereplő neveknek az összes karakterének számát szeretnénk megkapni. Itt is, nem hozunk létre egy oszlopot, amely tartalmazza egyesével a szövegek hosszát, hanem egy cellában fogjuk megkapni az eredményt.

Egyszerűen használjuk a HOSSZ függvényt, az adott cellában lévő karakterek számának meghatározásához, majd pedig ezeket összeadjuk a SZUM függvénnyel.

Tömbfüggvény példa

Amennyiben kiértékeljük a képletet, itt is látszik, hogy mit kapunk a HOSSZ függvény eredményeként, amennyiben tömbként értelmezheti az Excel:

Tömbfüggvény példa

Tömbfüggvény példa: Három legkisebb érték meghatározása

Az utolsó példánkban pedig már egy általunk megadott tömböt is építünk a képletbe. A kérdés az, hogy mi a három legkisebb projekt költségének az összege.

Tömbfüggvény példa

Ebben az esetben már nem olyan könnyű a helyzetünk, mert nem lenne elég egy egyszerű segédoszlop vagy képlet a kérdés megválaszolásához. Először is három különböző cellába a KICSI függvénnyel vissza tudnánk kapni a három legkisebb projekt költségét, majd azokat kell összeadnunk.

Egy tömbfüggvénnyel ezt is megtehetjük egy lépésben a KICSI és a SZUM függvényeket egyszerre használva.

Ebben az esetben a KICSI függvény második argumentumában kell egy tömböt saját magunk által megfogalmazni, ami azt mondja, hogy nem csak egy, hanem 3 érték esetében is adjon vissza eredményt. Azaz a három különböző cellában elvégzett műveletet vonjuk össze és hajtjuk végre egyszerre, majd pedig a SZUM függvény összegzi ezeket az értékeket.

Tömbfüggvény példa

Remélem, neked is tetszett ez a rövid bevezetés a tömbképletek világába. Ha hasznos volt, kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, hogy mások is tanuljanak belőle!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂