Az Excel egyik legtöbbet használt eszköze a Pivot tábla, azaz Kimutatások készítése. Biztosan láttál és/vagy készítettél már ilyen kimutatásokat, és biztosan volt már pár olyan dolog, amikor úgy érezted, hogy lehetne okosabb, ügyesebb is kicsit az Excel. Két ilyen problémára szeretnék neked 1-1 beállítást mutatni most.

A feladatban használt fájlt innen tudod letölteni.

Két hasznos Excel Pivot tábla beállítás

A fájlban, amit használni fogunk van egy adattábla és egy hozzá tartozó Pivot tábla is már. Ha még nem hoztál létre Pivot táblát (Kimutatást), akkor érdemes elolvasnod a Pivot tábla készítése 3 perc alatt bejegyzésünket!

Online Excel kimutatás tanfolyam
Pivot
Pivot

Excel Pivot tábla – Változó oszlopszélesség

Az egyik leggyakoribb eset, ami előfordul, hogy miután elkészítettük a Pivot táblánkat, megformázzuk, mert nem tetszik nekünk, ahogy magától beállította az oszlopok szélességét, majd az adatok frissítése után visszaáll az eredeti állapotába a szépen megformázott táblánk:

Pivot

Ez kifejezetten akkor válik zavaróvá, amikor több Kimutatást helyezünk el egy munkalapon és egy Pivot tábla „szétugrása” a többi Pivot változását is okozza egyben.

Ezt elkerülhetjük az egyik beállítással. Jobb egérrel a Pivot táblára kattintva elő tudjuk hívni annak beállításait, itt pedig az Elrendezés és formátum alatt található az „Oszlopszélesség automatikus beállítása frissítéskor” pont. Ha ennél kivesszük a pipát, akkor innentől kezdve a frissítés után nem fog automatikusan változni az általunk jól beállított oszlopok szélessége.

Pivot beállítások
Pivot

Excel Pivot tábla – Szűréskor megjelenő elemek

Egy nagyon furcsa jelenség szokott még előfordulni, amikor változik az adattábla és mi szűrünk bizonyos elemekre a Pivot táblán belül.
Nézzük meg alapállapotban a Termékekre szűrést!

Pivot tábla szűrő

A Termékekre szűrve szépen felsorolja mind a 9 termékünket, ami így rendjén is van.

Viszont tegyük fel, hogy a következő hónaptól megszűnik a Termék 9 árusítása. A frissítés a valós életben úgy történne, hogy egyszerűen felülírnánk a következő havi adatokkal az adatforrást és frissítenénk a Pivot táblát. Ezt most én csak szimulálom Neked azzal, hogy az adatforrásból kitörlöm a Termék 9 sorait (Adatforras munkalap – Sor 481-552), majd frissítem a Pivot táblát és nézzük meg mi történik.

A Pivot tábla szépen meg is változott, nincs benne a Termék 9.

Pivot

De nézzük meg a felsorolást, ha rászűrünk a Termékekre ismét:

Pivot

A Termék 9 a szűrők alatt még mindig szerepel…

Excel Pivot tábla – Szűréskor megjelenő elemek beállítása

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, ismét nyissuk meg a Beállításokat.

Pivot

Az Adatok fülön található az „Mezőnként megőrzendő elemek száma:”. Ennek az alapbeállítása Automatikus, ami azt jelenti, hogy valamennyit mindig megőriz ezekből az elemekből és a szűrésnél megjeleníti ezeket. Amennyiben ezt átállítjuk Semennyi-re, akkor csak azokat fogja megjeleníteni, amelyek éppen aktuálisan szerepelnek az adatforrásban is, mivel nem menti el ezeket az elemeket külön.

Így átállítva és egy frissítés után, a következőt látjuk a szűrésnél:

pivot

Excel Pivot tábla – További beállítások

Ha érdekelnek további beállítások, olvasd el alábbi bejegyzéseinket is az excellence.hu oldalunkon is:

5+1 hasznos Pivot tábla beállítás feladatokkal

Pivot tábla alapbeállításainak testreszabása

Ha olvasnál még a témában akkor nézd meg a  Pivot tábla készítése, szeletelő (Excel kimutatás) bejegyzésünket is az exceltanfolyam.info oldalunkon.

Ha hasznos volt számodra, kérlek, oszd meg másokkal is! :)