Biztosan ismered az Excel-ben azt a fantasztikus tulajdonságot, hogy ha egy cella jobb alsó sarkában található kitöltőjelet elkezded lefelé húzni, akkor képes számsorozatot készíteni. Ez a kitöltőjel viszont ennél még sokkal többre is képes, és nem csak egyszerű számsorozatokat készíthetünk vele, hanem akár mértani sorokat is vagy különböző dátumsorokat.  Nézzünk ezekre példákat!

Excel sorozatok – Első rész

SZÁMSOROZATOK

Az alap példánk, amikor a megszokott módon használjuk a kitöltőjelet, és egy egyszerű számsort képezünk. Két egymást követő cellába írjuk be az 1-es és 2-es számokat, majd jelöljük ki ezt a két cellát. A kijelölés jobb alsó sarkában található kis négyzet a kitöltőjel.

A feladatban használt fájlt innen tudod letölteni.

Excel sorozatok

Amennyiben a kitöltőjelet a bal egérgomb segítségével megfogjuk és elkezdjük lefelé húzni, akkor a következő történik. Ahogy húzzuk lefelé, számok jelennek meg folyamatosan a kijelölt terület jobb alsó sarkában:

Szamsorozatok

Majd ha elengedjük az egeret, akkor a következő eredményt kapjuk:

számsorozatok

Ezzel a módszerrel könnyedén tudunk számsorozatot készíteni például egy névsor mellé.

A következő példában nézzük meg, hogy mi történik, ha nem két egymást követő számot írunk a cellákba. A kiindulási helyzetünk legyen a következő:

Számsorozatok

Ekkor, ha ugyanúgy, mint az előbb a bal egér segítségével használjuk a kitöltőjelet, a következő eredményt kapjuk: egy 3-as léptetésű számsorozat kapunk. Az Excel egyszerűen figyelembe veszi az első két szám közötti különbséget, és egy lineáris sorozatot hoz létre.

számsorozatok

Szöveges sorozatok

Nézzük meg, hogy mi történik abban az esetben, ha szövegként tároltuk a számokat, mert egy kódsorhoz tartoznak és vannak vezető nulláink is.

A kiindulási helyzet a következő:

szöveges sorozatok

Ugyanúgy, mint eddig a kitöltőjellel készítsünk egy sorozatot:

szöveges sorozatok

A módszer ekkor is működik, és megtartja a szövegként történő formázást is. Sőt, a módszer akkor is működik, ha valóban szöveget is tartalmaz a cella, mint például a következő esetben:

szöveges sorozatok

Az eredmény:

szöveges sorozatok

Mértani sorozat

És most nézzük meg, hogy ha nem hagyományos módon használjuk a kitöltőjelet.

Az eddigiekkel ellentétben a következő esetben nem a bal, hanem a jobb egér segítségével húzzuk le a sorozatunkat.

Mértani sorozat

Első ránézésre nem látunk még különbséget, ugyanúgy lineáris számsorozatként jelentek meg a számok a kijelölés mellett, de nézzük meg, hogy mi történik, ha elengedjük a jobb egérgombot.

mértani sorozat

Ekkor megjelenik a kitöltőjelhez tartozó opciók sora. Egyrészt a felső területen kiválaszthatjuk, hogy csak a formátumot akarjuk-e másolni, vagy a formátum nélkül és így tovább.

Számunkra az alsó elemek az érdekesek. A bal egérrel történő kitöltéskor az alapértelmezett lineáris trend érvényesül, de ekkor választhatunk mást is, mint például az Exponenciális trendet. Most tegyük ezt, és válasszuk kis azt! Az eredmény a következő:

Ekkor nem egy számtani sorozatot kapunk, hanem egy mértanit, ahol az elemek közötti hányados az állandó. Ebben az esetben mivel a 2 az 1 kétszerese, ezért folyamatosan kétszeresére emelte az értékeket.

Mértani sorozat

A következő részben bemutatjuk a dátumokhoz kapcsolódó sorozatokat és a kitöltést adatsorral! Ne maradj le róla! :)

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂