5 dolog, amiben a microlearning toronymagasan jobb, mint a hagyományos tréningek

///5 dolog, amiben a microlearning toronymagasan jobb, mint a hagyományos tréningek

5 dolog, amiben a microlearning toronymagasan jobb, mint a hagyományos tréningek

Először is nem árt tisztázni, mi is ez az új tanulási forma, ami segítségével a leginnovatívabb vállalatok képzik munkatársaikat. Magyarországon még tényleg csak a nagyobb cégek használják munkatársaik belső képzéseikre, de hatásfoka és tanuló-központúsága miatt minden bizonnyal hamarosan szélesebb körben is elterjedt lesz itthon is.

Mi a microlearning?

A microlearning egy rövid, fókuszált tananyag egység (gyakran 3-5 perc vagy akár ennél rövidebb idő alatt elsajátítható), ami úgy lett összerakva, hogy a célt, az ismeretek hosszú távú megjegyzését tartsa szem előtt. Alkalmazható formális és nem formális tréningekre egyaránt.

Általában multimédiás formátumban készül. Ez egy olyan tanulóközpontú megközelítés, amely olyan just-in-time („pont-jókor”) képzést biztosít, amely több eszközön is elérhető (asztali és hordozható számítógépeken kívül tabletokra és okostelefonokra kiterjesztve). Mindezek a szempontok biztosítják, hogy a tanulók könnyedén elérhessék a tananyagot, gyorsan elvégezhessék a tanfolyamot és rögtön alkalmazhassák a megszerzett tudást.

Miért került hirtelen a microlearning a köztudatba?

Sokan tapasztaljuk a feledés exponenciális jellegét. Amint ez az alábbi „Felejtési görbén” is látható, 30 nap alatt elfelejtjük a megtanultak 80% -át!

A microlearning nagyon hatékonyan használható arra, hogy maradandó legyen az ismeretek elsajátítása, ezáltal a “Felejtési görbe” meredeksége jelentősen csökkenthető.

A microlearning önállóan is használható, vagy alkalmazható hagyományos képzések kiegészítéseként is. A microlearning eszköztárának legerősebb eleme a rövid, néhány perces videós tartalom, de hatékony eszközök még az e-book, infografika és a tanulást segítő animációk is.

Mik a microlearning alapú tréningek előnyei?

Rengeteg előnye van az ilyen jellegű tréningeknek. Nézzünk néhányat a tanuló szempontjából.

Tanuló-központú: A microlearning a legtöbb tanulónak vonzó, mivel nagyobb szabadságot ad neki. Nagyon rugalmas és személyre szabott tanulási módszer. Mivel több féle formátumban előállítható (videó, ebook, stb) nagyobb valószínűséggel találja meg mindenki azt, ami a leginkább illeszkedik az ő tanulási szokásaihoz

„Pont jókor”: Kétség se fér hozzá, hogy ez az egyik legnagyobb előnye a microlearningnek. Bármikor, bármilyen eszközön hozzáférhet a tanuló. Ha később ismétlésre van szüksége, akkor is könnyedén átfuthatja a rövid leckéket.

Hozzáférhetőség: A microlearning elemeit bármilyen eszközön lehet használni (számítógép, tablet, okostelefon), így mindenki megtalálhatja azt az eszközt, ami az adott pillanatban éppen kényelmes neki.

„Médiában gazdag”: A microlerning lehetővé teszi sok féle videós tartalom használatát, ami leköti a tanuló figyelmét, így a visszaemlékezés mértéke is jelentősen nagyobb, mint a hagyományos képzéseknél

Nem időigényes: Ez az a szempont, ami a tanulni vágyó felnőtteket leginkább vonza. Tökéletes tanulási forma azok számára, akik időhiányban szenvednek – szerintem a magyar felnőtt lakosság 99% ilyen – hiszen napi néhány perces időráfordítással jelentős eredményeket érhetnek el.

Összefoglalva a microlearning azoknak ideális választás, akiknek nincs idejük órákat tanfolyamokon ülni, de mégis egy olyan tudást szeretnének birtokolni, amit a későbbiekben is használni tudnak. Nem felejtik el pár hét alatt a nehéz munka árán megszerzett ismereteket.

(forrás: https://elearningindustry.com/10-benefits-microlearning-based-training)

Hasznos volt számodra? Kérlek, oszd meg másokkal is!

Nem regisztráltál még az ingyenes videókra? Hat videót tettünk ingyenesen elérhetővé a microlearning videók közül, nézd meg, melyek ezek! 🙂

KÉREM A VIDEÓKAT

Többre van szükséged? Készítettünk 3 gyakorlati útmutatót, ami segítségével könnyedén elsajátíthatod az Excel használatát, legyen most bármilyen szinten a tudásod.

MEGNÉZEM
By | 2017-10-16T17:58:09+00:00 október 16th, 2017|Categories: Nem csak Excel|0 Comments

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.