A szűrő használata az Excelben az leghasznosabbak kategóriájában szerepel, érdemes tisztában lenned vele. Jól jön, ha egy-egy adattípust szeretnél csak látni a táblázatban, vagy színek szerint szeretnél szűrni, esetleg több feltétel alapján végeznél szűrést. Fontos persze az is, hogy ne keverd össze az adataidat a szűrővel, ami sajnos előfordulhat, ha nem használod megfelelően.

A bejegyzésben használt fájlt innen letöltheted.

Szűrő bekapcsolása

A szűrő bekapcsolását több módon is megteheted, első lépésként azonban kattints bárhova a táblázatba. Ezek után a szűrőt eléred:

  • A Kezdőlap jobb szélén a Rendezés és szűrés gombnál

  • Az Adatok menüben

  • A Ctrl + Shift + L billentyűkombinációval (Mac-en: 

  • Jobb egérgombbal kattintva a táblázatban a megjelenő menüben is tudsz szűrni, itt viszont csak az adott cella paraméterei alapján:

Kapcsold be a szűrőt és nézzük meg a lehetőségeket. A szűrő bekapcsolása után legördíthető nyilakat látsz a fejlécben.

Szűrési lehetőségek

Kattints bármelyik oszlopban a legördíthető nyílra

A legördülő szűrőablakokban felül mindig tudsz rendezni is ABC szerint, illetve szín szerint. Mindig lesz egy keresőmező is az ablakban, illetve alatta az oszlopban megtalálható értékek ABC sorrendben, vagy növekvő sorrendben (adattípustól függően).

A listaelemek előtt látható jelölőket kiveheted, csak azokat fogja mutatni az Excel, amelyeknél a pipa szerepel. Ha mindet kivennéd, fent Az összes kijelölése gombbal teheted meg, majd jelöld vissza azokat, amelyeket látni szeretnél a szűrés után.

Szűrő használata az Excelben

Szűrt táblázat felismerése

Szűrt táblázatot felismerhetsz onnan, hogy a fejlécben található egy vagy több nyílnál megjelenik a szűrő jel (a képen a névnél), illetve a sorazonosítók kékkel vannak színezve és nem folytonosak.

Szűrőfeltétel törlése

A táblázat összes elemét úgy hozhatod vissza a legegyszerűbben (ha csak egy oszlopban szűrtél), hogy ugyanabban az oszlopban lenyitod a szűrőt és a Szűrő törlése lehetőséget választod. Ha több oszlopban szűrtél, ne így csináld, a blogbejegyzés végén olvashatod a módját.

Szűrés adattípus szerint

Fentebb láthattad, hogy a szűrőablakok közel azonosak, eltérés a szűrési lehetőségeknél lesz attól függően, hogy milyen adatok vannak a cellákban.

Dátumszűrő

Ha az oszlopban dátumok vannak, a dátumszűrő lesz elérhető, többek között megadott dátumok előtti, utáni, két dátum közötti, előző heti, folyó évi adatokra tudsz szűrni.

Szövegszűrő

Szöveges tartalmú cellák esetében a szövegszűrők, ilyenek a nem egyenlő, tartalmazza, vége, kezdete stb.

Számszűrő

Számokat tartalmazó celláknál pedig (valószínűleg már sejted), a számszűrők. Ahogy látod, itt szűrhetsz átlag alatti, feletti, vagy toplistás értékekre is.

Szűrés szín szerint

Nagyon szuper funkció, adj meg cellaszínt egy-két cellának például a Név oszlopban, és kattints ugyanebben az oszlopban a szűrő részre, ekkor aktív lesz a Szín szerinti szűrés.

Szűrő törlése, avagy az összes adat „visszahozása”

Több feltétel szerint is szűrhetsz, először név szerint, majd a kapott táblázatban ismét, például lakhely szerint. Ebben az esetben a szűrőt ne a fent leírt módon hozd vissza, vagyis, ne kezdj el egyesével végigmenni az oszlopokon, hogy töröld a feltételeket, mert nem biztos, hogy az egész táblázatot visszakapod, másrészt elég időigényes. Ekkor mindig az Adatok menüben válaszd a Szűrők törlése gombot (amit a Kezdőlapon is megtalálsz a Rendezés és szűrés gombnál)

Nincs más hátra, gyakorolj sokat! Erről és még rengeteg hasznos Excel funkcióról tanulhatsz microlearning rendszerünkben, ahol megtalálsz mindent, amire szükséged lehet a munkád során.

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂