Ha az egy cellában lévő budapesti címből (lakcím, telephely címe, stb.), azaz az irányítószámból szeretnéd megtudni a kerületet, a legjobb módszer a KÖZÉP függvény. Esetleg az igazán igényesek még római számmá is akarják alakítani, erre a legjobb módszer, ha a KÖZÉP függvényt kombinálod a RÓMAI függvénnyel. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogyan csináld mindezt a gyakorlatban.

KÖZÉP függvény (MID)

A példában használt feladatot letöltheted innen.

A következő függvény, amit szeretnék megmutatni, gyakorlatilag a BAL és JOBB (angolul „LEFT” and „RIGHT”) függvények testvére, a KÖZÉP függvény. Lényege, hogy egy adott cellában lévő szöveg közepén csupán annyi karaktert hagysz meg, amennyire szükséged van. A képlet cellaformátumtól függetlenül működik.

Az összes függvényt a szerkesztőléc bal oldalán megjelenő „fx”-re kattintással hozhatod elő. Ezután felugrik majd egy panel, ahol rákereshetsz név szerint az általad használni kívánt függvényre, jelen esetben a KÖZÉP-re.

Közép függvény

KÖZÉP függvény – példában

Ha kiválasztottad, megjelenik majd egy másik panel „Függvényargumentumok” névvel, ahol már a képlet végeredményéhez szükséges adatokat írhatod be.

A következő példában budapesti címekből szeretnénk kinyerni azt az információt, hogy melyik kerületben vannak. Azt tudni lehet, hogy az irányítószám két középső számjegye, ami ezt nekünk megmutatja, így egyszerű a történet. Ebben az esetben érdemes a KÖZÉP függvényt választanod, mivel csak a második és harmadik számjegyekre van szükségünk az egész címből.

Nincs más dolgod, mint a „Szöveg” mezőbe beírni az a cellát, amelyiknek a szövegéből kivágnád a karaktereket (B16).

Közép függvény

Második lépésben a „Honnantól” mezőbe beírni azt a számot, ahányadik karaktertől szeretnéd meghagyni a szövegrészletet (esetünkben 2).

Ezután a „Hány_karakter” mezőbe kell bepötyögni azt a karakterszámot, amennyit szeretnél megtartani a „Honnantól” mezőbe beírt karakterszám után (vagyis jelen esetben szintén 2).

„Függvényargumentumok panel meg is jeleníti előre, hogy mi az a szövegrészlet, amit majd láthatunk végeredményként. Ha a képlet elvégzéséhez nem szeretnéd a „Függvény beszúrása” („fx”) menüpontot használni, esetleg már magabiztosan használod a függvényt nélküle is, akkor a cellába is beírhatod a képletet a printscreen-en látható módon (B16).

Közép függvény

RÓMAI függvény

A RÓMAI függvény segítségével arab számokat átalakíthatunk római számokra. Az előző példánk kapcsán ez kapóra is jön, ugyanis hasznos lenne a kerületeket római számformátumban látnunk.

Ennek kapcsán nincs más dolgunk, mint a képlet alkalmazásával a képen látható módon kijelölni az a cellát, amit szeretnénk római számformátumba átalakítani.

Római függvény

A végeredmény:

Római függvény

Figyelned kell arra, ha ezek után az arab számú kerületformátumot szeretnéd kitörölni és csak a rómait meghagyni, akkor először a rómait másolni kell és (akár ugyanoda) értékként kell beilleszteni. Csak ezután törölhető az arab számos alak. Ez azért fontos, mivel az értékként való beillesztés után már a szerkesztőlécben nem a képletet fogod látni, csupán azt a római számot, amit a képlet „számolt”, magyarul a képlet eltűnik és csak az eredmény marad meg.

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, segíts másoknak is kiigazodni az Excel bugyraiban, oszd meg! Amennyiben pedig bármilyen kérdésed van, várjuk kommentben!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂