Milyen jó lenne tudni, hogy mit jelentenek a dollárjelek a képletekben! Mikor használjam, mikor ne? És miért van néha egy, néha két dollárjel? Most végre választ kapsz a kérdésekre! Tegyük rendbe ezt a témakört! :)

(Ha nem a képletben szeretnéd rögzíteni a sort, hanem a görgetésnél az Excel sort, akkor olvasd el ezt a bejegyzést!)

Képletek

A képleteket mindig = jellel indítjuk a cellákban, ezáltal ismeri fel az Excel, hogy képlet vagy függvény lesz a cellában. Alapértelmezettként a cellahivatkozások relatív hivatkozások, ezek a dollárjel nélküliek, és léteznek vegyes és abszolút hivatkozások.
A feladatban használt fájlt innen tudod letölteni!

Hogyan használjam a dollárjeleket a képletekben?

Relatív hivatkozások

Vegyünk egy egyszerű példát! Bruttó árakat szeretnék számolni a nettó árak és az ÁFA segítségével. A két cellát csak össze kell szoroznom, ezt viszont = -lel indítom a D8-as cellában.

dollárjelek

Majd kattints az első cellára, add meg a műveleti jelet (szorzás), majd a másik cellára, így az Excel a cellahivatkozásokat veszi a képletben.

dollárjelek

A képlet másolása és a cellák formázása után már láthatod is a végeredményt

dollárjelek

Ezeket relatív cellahivatkozásoknak nevezzük. Ezek a cellahivatkozások a másolás hatására módosulnak. Vagyis jelen esetben a képletben az szerepel, hogy a D8-as cellába hivatkozza be a tőle kettővel balra lévő cellát és ezt szorozza meg a tőle eggyel balra lévő cellával. Ezt lefelé másolva a képlet a következő sorban B9*C9, vagyis már az adott sorban viszonyítja az oszlopokat.
Van mód arra is, hogy rögzítsd a hivatkozásokat, így a másolás során nem fogja „magával vinni” a cellahivatkozásokat.

Dollárjelek

Ebben az esetben másolás során az E14-es cella már E15-ös lenne, majd E16 stb. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, rögzíteni kell az E14-es cellát, így az Excel a másolás során megőrzi az E14-es hivatkozást.

Dollárjelek a képletekben

A rögzítés jelei a $ jelek. Egy cella oszlop- és sorazonosítóból áll, amelyik elé teszed a $ jelet, azt rögzíteni. Így négy eset lehetséges

B2 – relatív hivatkozás, másolás során sem az oszlop, sem a sor nem rögzített

$B$2 – abszolút hivatkozás, mind az oszlop, mind a sor rögzített a másolás során

$B2 – vegyes hivatkozás, másolás során csak az oszlop rögzített

B$2 – vegyes hivatkozás, másolás során csak a sor rögzített

Abszolút hivatkozás

A fenti példában csak lefelé fogjuk másolni a képletet, így elegendő csak a sort rögzíteni. (lefelé másolás során a 14-es sorból nem léphet ki). Mivel azonban egyszerűbb a sort és az oszlopot is rögzíteni, javaslom itt is az abszolút hivatkozást, ehhez egy gombnyomás elég.

dollárjelek

Ezt ugyanis az F4 billentyűvel tudod szabályozni (vagy fn + F4, ha a laptopodon funkcióbillentyűként van beállítva). Nyomd meg egyszer úgy, hogy az E14 mögött villog a kurzor, és láthatod, hogy mind a sort, mind az oszlopot rögzítette. Ha még egyszer megnyomod, már csak a sor van rögzítve, újabb gombnyomásra csak az oszlop, majd újabb F4 billentyűre visszajutottunk a kiinduló relatív hivatkozáshoz.
Enterrel rögzítsd a képletet, másold a lenti cellákba és nézd meg, hogy tényleg jól hivatkozik:

Dollárjelek

Vegyes hivatkozások

Ahogy fentebb láthattad, léteznek vegyes hivatkozások is, ehhez az alábbi példát hoztam:
A bevételeket három üzletág között osztjuk fel a megadott százalékok mértékében. Oldjuk meg úgy, hogy csak egy képletet kelljen beírni, utána másolással töltsük ki a táblázatot. Első lépésként írjuk be a képletet:

dollárjelek

Oszlopok rögzítése

Majd gondoljuk végig, hogyha ezt lefelé és jobbra másoljuk, hogyan kell rögzítenünk a sorokat és az oszlopokat, hogy minden cellában a helyes képlet szerepeljen! Először gondoljuk végig, rögzítsünk minden hivatkozást úgy, ahogy szükséges, csak ezután rögzítsd Enterrel és másold!
Nézzük először a kék hivatkozást! Ha lefelé másolom, a következő sorban már a 24. sort veszi, alatta a 25-et, ez így rendben van, tehát a sorból kiléphet, a sorazonosítót nem kell rögzíteni. Ha jobbra másolom, akkor viszont ki fog lépni a B oszlopból, és C, D oszlopok fognak szerepelni a tőle jobbra lévő cellákban. Ez viszont nem jó, tehát a kék hivatkozásban a B oszlopot rögzíteni kell. Kattints az egérrel a kék hivatkozáson belül bárhova, és nyomd meg háromszor az F4 billentyűt.

Sorok rögzítése

A zöld hivatkozás esetében a lefelé másolás során a már nem a C21-es lenne, hanem a C22-es, ahol már az Üzletág1 szerepel, ez nem jó, meg kell adni az Excelnek, hogy a 21. sorból ne lépjen ki, vagyis rögzíteni kell a sorazonosítót. Nézzük az oszlopot: ha jobbra másolom a képletet, a következő cellában a D21-est veszi, ami az ahhoz tartozó %, vagyis ez rendben van, az oszlopot nem kell rögzíteni. Kattints a zöld hivatkozásba és nyomd meg kétszer az F4 billentyűt!

dollárjelek

Enterrel rögzítsd és másold lefelé és jobbra!
Kattints duplán bármelyik cellába és nézd meg, tényleg jól hivatkozik!

További leírást és példákat találsz az Excel dollár jel képletekben, függvényekben bejegyzésünkben az exceltanfolyam.info oldalunkon.

Hasznosnak találtad? Ha igen, kérlek, oszd meg másokkal is!

Remélem, segített elindulni, már csak gyakorolni kell! :)

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂