Veled is előfordult már, hogy a kód, cikkszám, sorozatszám elejéről lemaradtak a nullák? Tudod, hogy fixen 6-8 (tetszőleges számú) karakterhosszúságúnak kellene lennie, de a lemaradó nullák miatt különbözőek? Ezekkel ráadásul később az FKERES függvénynél és a Pivot táblánál is problémád lehet.

Ha text vagy csv fájlról van szó, nézd meg itt, hogyan tudod úgy beolvasni, hogy ne maradjanak le a nullák.
Most azt az esetet vizsgáljuk meg, amikor nincs csv vagy text fájl, egy Excel fájlt kaptál, amelyben már “rosszul”, nullák nélkül vannak rögzítve a kódok. Könnyedén és gyorsan visszavarázsolhatod a nullákat a kód elejére. Ebben segít a SZÖVEG (TEXT) függvény.
A feladathoz használt fájlt innen tudod letölteni.

Hogyan tedd a kód elé a lemaradt nullákat?

A probléma: Lemaradtak a nullák

Hatjegyű kódokról van szó, ezekben viszont van néhány ötjegyű is. Ezek elejéről lemaradt 1 db nulla. A Szöveg függvénnyel tudjuk megoldani, ehhez ismerjük meg előbb a függvényt.

Excel lemaradtak a nullák

Szöveg függvény a nullák visszaírására

A szöveg föggvény “Egy számértéket alakít át adott számformátumú szöveggé”. A hangsúly most az adott számformátumon van.
Két argumentuma van:
=SZÖVEG(érték;formátum_szöveg)
Az érték szám, vagy számot tartalmazó cellára való hivatkozás.
A formátum_szöveg argumentumnál pedig az eredményük kapott szöveg formátumát kell megadni.

A szövegformátum

A számformátumot nem kell fejből tudni, azokat megtalálod a Cellák formázása ablakban az Egyéni lehetőségnél, onnan tudod másolni.

Számformátum Excel

Amire nekünk most szükségünk van az annyi darab nulla, ahány karaktert szeretnénk látni. A nulla ugyanis olyan “számjegyhelyőrző, amely megjeleníti az elhagyható nullákat, ha egy szám a formátumban megadott nulláknál kevesebb számjegyet tartalmaz”.

Nullák visszaírása a számok elé

A példafájlban kattints a C19-es cellába, ide hívjuk be a függvényt. (A függvények alapvető használatairól itt olvashatsz).

szoveg fuggveny

Az első argumentumnál add meg a cellát, amelyikben a termékkód szerepel, majd a második argumentumnál a hat darab nullát. Fontos, hogy a formátumot idézőjelben kell megadnod a függvényben!
Az eredményt akkor láthatod igazán, ha a függvényt másolod a többi cellába is.
Láthatod, hogy balra rendezte őket az Excel, szövegként kezeli, és a nullák is megjelentek ott, ahonnan lemaradtak:

hatjegyu kod eredmeny

Itt tudod megznézni, mire jó még a SZÖVEG függvény.
Hasznosnak találtad? Ha igen, kérlek, oszd meg másokkal is! :)

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂