Nem használtad még az Excel függvényeit? Találkoztál már egy-két alap függvénnyel, de nem vagy magabiztos ezen a téren? Akkor éppen ideje, hogy elkezd és bátor függvényhasználóvá válj! Megmutatok három lehetséges módszert, amellyel függvényeket hívhatsz be. Neked már csak gyakorolnod kell!

Első lépés: a cella kijelölése

Mindig abba a cellába kattints, ahova szeretnéd behívni a függvényt (Nem kell duplán kattintani, vagyis szerkesztő módban lenni, csak jelöld ki a cellát).

A példában használt fájlt innen tudod letölteni.

Excel függvények használata, hol kezdjem?

Nézzük az alábbi példát, átlagos látogatószámot szeretnék számolni a C12-es cellába, ezért erre a cellára kattintok rá.

Excel függvények használata

Második lépés: függvény beszúrása

Hívd be a függvényt a cellába, erre több lehetőséged is van.

1. lehetőség függvény beszúrására:

A ∑ jelnél megtalálsz pár alapvető függvényt, ezek a SZUM, ÁTLAG, DARAB, MIN, MAX. A kezdőlap Szerkesztés csoportjában találsz egy ∑ jelet és mellette egy legördülő nyilat.

Függvény beszúrása

A legördülőben találod a többit. Ha a ∑ jelre kattintasz, akkor a SZUM függvényt hívod be, más függvény kiválasztásához használd a mellette lévő nyilat, és válassz a legördülő listából!

Függvény beszúrása

Kattints az Átlagra! Láthatod, hogy a függvény automatikusan felajánl egy tartományt, amelyből számolna. Ha ez megfelelő, akkor csak nyomj egy Entert.

Excel függvények használata

Ha nem ezeket szeretnéd átlagolni, akkor manuálisan kell kijelölnöd a tartományt az egér bal gombjával. Jelen esetben tökéletes a felajánlott tartomány, így csak egy Entert kell lenyomni. A cellában ezután már az eredményt látod:

Excel függvények használata

2. lehetőség függvény beszúrására:

Ha más függvényre van szükséged, akkor kattints a fenti legördülőben a További függvényekre:

Excel függvények hazsnálata

vagy kattints a Függvény beszúrása gombra (fx) a szerkesztőlécen:

Excel függvények használata

Ekkor bejön a függvény beszúrása ablak, itt bármelyik függvényt kikeresheted.

Excel függvények használata

A Függvény keresése mezőbe írd be a példában szereplő ÁTLAG függvényt és nyomd meg a Keresés gombot, vagy egy Entert (az átlag függvényt ugye egyszerűbb a kezdőlapról behívni és más, ott nem található függvényeket kikeresni innen, de a példa egyszerűségéért nem szeretnék most belemenni más függvények magyarázatába is). Alul a listában megjelenik, kattints rá és nyomj az OK gombra (vagy a megszokott Entert :))

Excel függvények használata

Ekkor bejön egy ablak, amely az adott függvény argumentumait tartalmazza.

Excel függvények használata

Itt mindig találsz egy sort a függvényről, arról, hogy mire használható. Majd az egyes argumetumok mezőibe kattintva láthatod az adott argumentum leírását, azt, hogy mit kell itt megadnod. Kattints a Szám1 mezőbe majd jelöld ki a megfelelő cellákat:

Excel függvények használata kezdőknek – további bemutató és példák

További leírást és példákat találsz az Excel függvények használata kezdőknek bejegyzésünkben az excellence.hu oldalunkon, valamint a szintén Excel függvények használata kezdőknek című bejegyzésünkben az exceltanfolyam.info oldalunkon.

Excel függvényargumentumok
Excel függvényargumentumok

Kattints a Kész gombra és meg is van a végeredmény.

3. lehetőség függvény beszúrására:

Ha már gyakorlott függvényhasználó vagy, akár a cellába közvetlenül is beírhatod a függvényt: Egyenlőségjellel indíts, majd írd be a függvény nevét és nyiss egy zárójelet: =ÁTLAG(

Majd bal egérgombbal jelöld ki a megfelelő cellákat és zárd be a zárójelet.

Excel függvények használata

Ha ez megvan, nyomj egy Entert. 

4. lehetőség függvény beszúrására:

Az előző két lehetőség kombinálása. Nem csak a függvényvarázslóval kezdve hozhatod be az argumentumokat, hanem úgy is, hogy egy egyenlőségjel után elkezded beírni a függvény nevét, amelyet a TAB billentyűvel, vagy a nevén duplakattintással tudsz behívni az alul megjelenő listából:

Excel függvény beszúrása

Majd kiválasztása után kattints a szerkesztőléc melletti fx gombra. Ekkor már rögtön az adott függvény argumentumlistáját fogod látni.

Leggyakoribb Excel függvények

Pár gyakori függvényt megadok itt neked, mindegyikhez találsz gyakorlópéldát és leírást a blogon, linkeltem is a neveiknél.

Amiket mindenképpen érdemes megismerned:

HA függvény

FKERES függvény pontos egyezés esetén

FKERES függvény közelítőleges egyezés esetén

DARABTELI függvény

BAL és JOBB függvények

Most, hogy már tudod, hogyan hívd be a függvényeket, gyakorold a blogon elérhető függvényeket!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂