A Transzponálás és az értékek beillesztése gyakran használt funkciók az Excelben, jelentősen megkönnyíthetik a munkádat, így ajánlott ismerni ezt a két irányított beillesztési formát. Töltsd le a fájlt és kezdj egy gyakorolni! :)

Hogyan tegyem a sorokban lévő értékeket oszlopokba az Excelben?

Van erre egy nagyon egyszerű megoldás, irányított beillesztés a neve. A szokásos Ctrl + c és Ctrl + v megoldás annyiban módosul, hogy nem ctrl + v-vel illeszted be a cellákat, hanem egy előre megadott szempont szerint.

A feladatban használt fájlt innen tudod letölteni.

Transzponálás és Értékek beillesztése Excelben

Vegyük a következő példát! Az alábbi táblázatban sorokban szerepelnek az értékek, ezeket szeretném áttenni oszlopokban, vagyis a mostani két oszlopból két sort szeretnék létrehozni:
Iranyitott beillesztes transzponalasElső lépésként jelöld ki a tartományt:

Iranyitott beillesztes transzponalasMajd Ctrl + c, vagy jobb egérgomb -> Másolás paranccsal jelöld ki másolásra!

Kattints rá arra a cellára, ahonnan kezdődően szeretnéd a beillesztést elvégezni (tehát ne jelölj ki tartományt, csak egy cellát, ami a bal felső cellája lesz a beillesztendő tartománynak)

Itt kattints jobb gombbal, majd az Irányított beillesztésnél válaszd a Transzponálás lehetőséget.

Transzponalas

Ezt a menüt eléred a Kezdőlap Irányított beillesztés ikonjánál is:
iranyitott Beillesztes transzponalasHa még kattintás előtt az ikon fölé viszed az egeret, láthatsz is egy előnézetet, hogy hogyan fog kinézni a végeredményt. Kattints rá, és voilá, két sorban szerepelnek a korábban két oszlopban lévő értékek.

Transzponalas Excel

(A másolásra kijelölt tartomány körül ESC billentyű lenyomásával tudod megszüntetni a kijelölést)

Hogyan alakítsam a képletet, függvényt értékké?

Az Irányított beillesztés egy másik, nagyon hasznos lehetősége, amikor úgy másolsz át képletet, vagy függvényt tartalmazó cellát, hogy csak az értékeket viszi magával, magyarul a függvényt és képletet „elfelejti”, „törli” az Excel, és csak a végeredményt fogod a cellában látni. Ez hasznos akkor, ha nagy fájljaid vannak, már nincs szükséged a képletre, függvényre, vagy bármilyen oknál fogva Te már csak az értékekkel szeretnél dolgozni, a mögötte lévő számolásra nincs szükséged.

Ez akkor is jól jöhet, ha keresést szeretnél végezni utána az Excelben, erről itt olvashatsz bővebben.

Ehhez vegyük az alábbi számolásos példát. Láthatod, hogy a cellában a végeredmény szerepel, de a szerkesztőléc elárulja, hogy ez bizony egy képlet eredménye:

Iranyitott beillesztes ertekek

Első lépésként ismét ki kell jelölni a másolandó tartományt, majd átkattintva a beillesztési hely első cellájára, jobb egérgombbal kattints, és ismét az Irányított beillesztést keresd:

Iranyitott beillesztes ertekek

Az ikonok közül az „123” feliratú kell neked, ha fölé viszed az egeret, láthatod is, hogy kiírja: „Értékek”.

Kattints rá, és nézd meg az eredményt!

Iranyitott beillesztes ertekek

Megbizonyosodhatsz róla a Szerkesztőlécen, hogy csak az értékek maradtak a cellákban, így már könnyebben tudsz vele dolgozni!
Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is! :)

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂