A SZÖVEG (angolul: TEXT) függvény arra szolgál, hogy egy értéket (szám, dátum) szöveggé tudjunk alakítani, vagy egy érték és egy szöveg kombinációját meg tudjuk jeleníteni egy cellában.

Fontos tudni, hogy ha egy értéket szöveggé alakítunk, onnantól az Excel nem képes számolni vele, ezért csak bizonyos esetekben érdemes használni. Íme, két példa, ami jól szemlélteti a szöveg függvény használatát a mindennapi gyakorlatban. A példában használt Excel file-t innen tudod letölteni.

Vezető nullák pótlása

Tegyük fel, hogy egy üzlet termékeit mindig 5 jegyű cikkszámokkal látja el a könnyebb azonosítás érdekében. Amikor Excelbe bevisszük a cikkszámokat, a táblázatkezelő levágja számok elejéről a nullákat.

Szöveg függvény nullák

Mivel a cikkszámokkal később biztos nem akarunk matematikai műveleteket végrehajtani, így ahhoz, hogy visszakapjuk az eredeti 5 jegyű cikkszámokat, a SZÖVEG függvény az ideális megoldás. A függvénynek két argumentuma van. Az első az érték, amit szöveggé kívánunk alakítani, a másik pedig a szöveg kívánt formátuma.

SZÖVEG(érték; formátum_szöveg)

A SZÖVEG függvény, ahogy a leggyakrabban használjuk

Jelen esetben az érték a B oszlopban található szám, a formátumhoz pedig aposztrófok közé 5 db 0 kerül. Ez csak annyit jelent, hogy 5 jegyű a végeredmény, amit látni szeretnénk. Tehát, ha a cikkszámok mondjuk, 8 jegyűek lennének, akkor 8 db 0 kerülne a formátumhoz.

Szöveg függvény

Végeredményként megkaptuk az eredeti cikkszámokat:

Excel szoveg fuggveny

Érték és szöveges mező kombinálása

Adott az alábbi táblázat és szeretnénk egy cellában látni a szöveget és a számot pl: 1. negyedéves árbevétel: 1 252 458 Ft. Két lehetőségünk is van szövegrészek összefűtésére Excelben, a legegyszerűbb módja két vagy több cella összefűzésére a következő:

Excel szoveg fuggveny

Így azonban a szám formátumát elvesztjük. Ha szeretnénk, hogy az eredeti formátum látszódjon, a SZÖVEG függvényt kell segítségül hívnunk, hiszen a függvény formátum argumentumában meg tudjuk adni a szám formátumát, amit látni akarunk.

Ha nem tudjuk, hogyan tudjuk megadni a kívánt formátumot, a legegyszerűbb, ha megnézzük, hogy az eredeti formátumnál, hogy néz ki. Ezt a következő képpen tehetjük meg:

Jobb egérgombbal a cellára, aminek a formátumára kíváncsiak vagyunk, és kiválasztjuk a „Cellaformázás…” opciót vagy a Ctrl + 1 gyorsbillentyűt.

Excel szoveg fuggveny

Majd az Egyéni fülre kattintunk, és kimásoljuk a formátum kódot.

Excel szoveg fuggveny

Nem kell megijedni, ha nem értjük a karakterek jelentését, egyszerűen csak a SZÖVEG függvényünkben aposztrófok között beillesztjük a formátum argumentumhoz, így már a kívánt formátumban jelenik meg a szövegünk.

Excel szoveg fuggveny

Hasonlóan járhatunk el dátumok és időpontok esetén is.

Ha olvasnál még a témában akkor olvasd el az Excel SZÖVEG függvény bejegyzésünket az exceltanfolyam.info oldalunkon.

A SZÖVEG függvény felhasználható még más esetekben is, de a gyakorlatban inkább csak a fenti két esetben kerül alkalmazásra.

Ha úgy érzed másoknak is jól jöhet ez a függvény, oszd meg bátran. :)

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂