Hogyan kerekítheted a számokat egyedileg? Például 5 vagy 100 forintra a fizetés végösszegét? Az Excelben van erre egy egyszerű függvény.

TÖBBSZ.KEREKÍT függvény (angolul: MROUND) egy számot egy másik szám kívánt többszörösére kerekít. Ez így sokat nem mond, de nézzük meg a következő példát, ami alapján mindenki könnyen megértheti, mit is rejt ez az elsőre értelmetlennek tűnő név.

A 2 és 1 Ft-os érmék kivonása után, ha a boltban készpénzzel fizetsz, a vásárlásod végösszegét 5 Ft-ra fogja a pénztárgép kerekíteni. Hogyan tudod ezt a számítást Excelben elvégezni? Nyílván kitaláltad már, a megoldás TÖBBSZ.KEREKÍT függvény. Nézzük, hogyan is működik!

TÖBBSZ.KEREKÍT függvény – Excel pénztárgép

A példában használt Excel fájlt innen tudod letölteni.

Íme, a vásárlásunk listája:

Tobbszor kerekit

Ahhoz, hogy megkapjuk, mennyit is kell fizetnünk, először a SZUM függvény használatával összegezzük a vásárlásunk értékét. A leggyorsabb megoldás, ha az  Autoszum funkciót használjuk. Kezdőlap jobb szélén a Szerkesztés csoportban kattints az Autoszum gombra!

szum

Most jöhet a TÖBBSZ.KEREKÍT függvény, amivel 5-Ft-ra tudjuk kerekíteni vásárlásunk végösszegét.

A függvény így épül fel:

=TÖBBSZ.KEREKÍT(szám; pontosság)

=TÖBBSZ.KEREKÍT(az a szám, amit kerekíteni szeretnél; milyen pontossággal)

Szám: Megadása kötelező, ez a kerekítendő érték. A mi példánkban ez most a vásárlásunk végösszege.

Pontosság: Kötelező paraméter, az a szám, amelynek többszörösére a számot kerekíteni szeretnéd. Esetünkben ez ugye az 5, hiszen 5 Ft-ra kell kerekítenünk a fizetendő végösszeget, hogy a forgalomban lévő érmékkel tudjunk fizetni.

tobbsz.kerekit

Így meg is kaptuk, hogy a fizetendő összeg 1515 Ft.

tobbsz.kerekit

Ha szeretnéd megadni, hogy hány forinttal korrigáltad a fizetendő összeget, ahogy a pénztárgépek is teszik, nem kell mást tenni, csak a fizetendő összeg és az összesen sor különbségét képezni.

tobbsz.kerekit
tobbsz.kerekit

Bár a pénztárgép nem az Excelt használja, de használd bátran a kerekítéseknél! 🙂

Ha tetszett ez a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal is!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂