Sokan használjátok a fájlt és mindenki másképp viszi be az adatokat? Csak Te használod, de szeretnéd kiszűrni a saját elgépeléseidet? Esetleg partnernek küldöd az Excel táblát és szeretnél biztosra menni, hogy jól töltik ki az adatokat? Erre ad megoldást az adatérvényesítés, azon belül pedig gyakran használt funkció a legördülő lista.

Legördülő lista létrehozása

Nézd meg gyorsan a videóból majd próbáld ki a saját Excel tábládban. A gyakorláshoz szükséges feladatot innen tudod letölteni.

Első lépésként jelöld ki azt a területet, ahol a szabályt szeretnéd érvényesíteni.

legordulo lista

Majd az Adatok menü Érvényesítés lehetőségénél kattints az Érvényesítés gombra, vagy a mellette lévő nyílra (vagy magára az Érvényesítés gombra) és válaszd az Érvényesítést.

Adatok érvényesítése

A felugró ablakban a Megengedve résznél keresd ki a Listát!

legordulo lista

A Forrásnál kattints a mezőbe, majd jelöld ki azokat a cellákat, amelyek a listában lesznek.

legördülő lista
legördülő lista

(Tipp a munkádhoz: A listát áltában nem ilyen látható helyen helyezik el, ezt a példa kedvéért raktam ilyen közel. Javaslom, hogy a forráscellákat helyezd el egy másik munkalapon, vagy a táblázattól egy távolabbi oszlopban és akár el is rejtheted oszlop elrejtésével, vagy cellaformázással)

Könnyítsd meg az adatbevitelt legördülő listával

A Hibajelzés fülön megadhatod azt is, hogy hibát jelezzen és ne engedjen tovább menni, ha eltérő értéket próbál beírni a felhasználó. Itt begépeltem a hibajelzés címét és a hibaüzenetet. Természetesen itt bármilyen üzenetet megadhatsz, ami eligazítja a felhasználót, ha hibás értéket vitt be.

legördülő lista hiba

Egy Enter leütése után már láhatod is az eredményt a kijelölt cellákban. A cella jobb oldalán megjelenik egy nyíl, ami jelzi, hogy lista szerepel a cellában, és rákattintva látod is, hogy miből választhatsz.

legordulo lista

További lehetőségek

Nem csak Listát hozhatsz létre, több lehetőséged is van az adatérvényesítésnél.

adatervenyesites lista

Értelemszerűen az Egész szám lehetőségnél csak egész számokat enged beírni, Tizedes törtnél törteket is, a Dátumnál a megadott dátumokat tudod korlátozni, ugyanígy az Időnél. A Szöveghosszal tudod korlátozni a beírt szöveg karakterszámait egy minimális és/vagy maximális karakterszám megadásával.

Az egyes esetek választásánál (kivéve a Lista és Egyéni) az alábbi lehetőségekből választhatsz.

adatervenyesites jelleg

Egész számok megadását például így tudod biztosítani: ugyanebben az ablakban válaszd a Lista helyett az Egész szám lehetőséget, majd válaszd ki a Jelleget is. Itt ennek megfelelően add meg a kért értékeket.

adatervenyesites egesz szamok

Egyéb adatérvényesítés és érvényesítés eltávolítása

Az exceltanfolyam.info oldalunkon találsz még további példákat illetve az érvényesítés törlését is megismerheted:

Excel legördülő lista megoldással

Ha hasznos volt, kérlek, oszd meg a bejegyzést másokkal is! :)

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂