Sokan rosszul használják az egyéni cellaformázást, vagyis leginkább sehogy. Egyszerűen csak beírják a cellába a szám után, hogy „fő”, vagy „db”. Remélem, Te nem így használod!

Nézzük meg, hogyan kell ezt jól használni!

Töltsd le innen a feladatot

Ha egyéni számformátumot szeretnél használni, sose úgy csináld, hogy a számok mögé beírod a kívánt mértékegységet, pl 3 fő, 50 db, 100 m stb. Ekkor ugyanis az Excel már nem számként, hanem szövegként érzékeli a beírtakat és nem fogsz tudni vele matematikai műveleteket elvégezni. Például ha szeretnéd összeszorozni a fő és a db oszlopot, a 3×50 helyett #ÉRTÉK hibát fog adni eredményül, mert szövegeket nem tud összeszorozni az Excel. (A hibákról az  Excel függvény hibaüzenet – hogyan értelmezd és oldd meg bejegyzésben olvashasz bővebben).

Egyéni számformátum: Hogyan írd a számok mögé, hogy „fő”, „db”?

Hogyan NE formázz

Honnan tudod ránézésre, hogy nem a számok mögé van beírva a mértékegység?

Ha a szerkesztőlécen is látod a mértékegységet, akkor manuálisan írták be mögé:

Egyéni számformátum

Ha viszont csak a cellában látod, a szerkesztőlécben pedig a számot mértékegység nélkül, akkor jól csináltad.

egyeni szamformatum

Hogyan formázd

Jelöld ki az oszlopot, a Kezdőlapon válaszd a Szám csoportban a legördülő nyilat, majd itt a legalján a további számformátumokat (More number formats)

Egyéni számformátum
További számformátumok

Vagy a kijelölés után egyszerűen nyomj egy Ctrl +1 -et.

Itt válaszd az Egyénit (Custom) és jelöld ki a 0-t. Ha az alatt lévő 0,00-t választod, két tizedesjegyig írhatod ki a számokat.

egyeni szamformatum

A számformátumkód mezőbe kell beírnod a kívánt mértékegységet, azt viszont mindig idézőjelben, hiszen az Excel a szöveget csak idézőjelben érzékeli. Ne felejtsd el a szóközt is az idézőjelek közé tenni:

Egyéni számformátum fő

Okézd le, és máris látod a végeredményt!

egyéni számformátum

Ugyanezt meg kell tenned a db és m oszlopokkal is, de már megy egyedül is, igaz? :)

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂