FKERES(A:A;..) hivatkozás működik úgy is, ha nem a konkrét cellát adod meg keresési értékként, hanem az egész oszlopot (A:A). Hihetetlen! :)

Implicit intersection (beépített, implicit metszet), amit ma tanultam Mr. Excel-től, Bill Jelen-től.

Egyszerűen hihetetlen, hogy ez is működik, és mégis. Nézd meg az alábbi videót és megérted!

A gyakorláshoz innen töltheted le az Excel fájlt!

Az Excelben nem szükséges a konkrét cellát megadnod egy hivatkozásnál vagy függvénynél, az Excel érzékeli, hogy melyik sorba írod a képletet, függvényt, és annak a sornak megfelelő eredményt adja, ez az implicit intersection (szabad fordításban: rejtett, beépített metszet).

Fkeres(A:A;..) hivatkozás működik! Ezt biztosan nem tudtad…

Az alábbi ábrán láthatod, hogy a G2-es cellában az E2-es cellában lévő eredményt szeretném megkapni. Ehhez viszont elég megadnom az E oszlopot, mint tartományt, és az Excel automatikusan a 2. sorban lévő eredményt adja meg. Ugyanez történik a 7. sorban is, ahol a Klárát adja eredményül. Mágikus! :)

Nézzük meg ezt egy FKERES függvénnyel is!

Fogadok, hogy korábban Te is szépen megadtad az A2-es cellát a keresési értékként, majd ezt másoltad le az oszlopban. Hihetetlen módon ez viszont működik úgy is, ha az egész A oszlopot adod meg hivatkozásként, és az Excel automatikusan érzékeli, hogy éppen melyik sorban van, annak megfelelően értékeli a keresési éréket is.

implicit intersection

Ugyanezt használja az Excel a táblázatokban is (elolvashatod az Excel táblázat bejegyzésünkben).

KIEGÉSZÍTÉS 2019-es és Office365 verziókhoz!

Frissítés történt 2019 végén az Excelben, ezen verziókban az A:A elé @ jelet kell írnod, hogy működjön. Valószínűleg fogják majd úgy javítani, hogy automatikusan felajánlja javításnak, mikor Enterrel rögzítenéd. (=VLOOKUP(@A:A;Táblázat1[#All];2;0))

Ha olvasnál még a témában akkor olvasd el az FKERES függvény használata, valamint az FKERES függvény magyarázat és példák bejegyzésünket az exceltanfolyam.info oldalunkon, vagy az FKERES függvény (VLOOKUP) típusai   bejegyzésünket az excellence.hu oldalunkon.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! :)

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂