Szövegrészek összefűzése Excelben egészen egyszerű, két mód is van rá. Az egyik egy függvény, a másikhoz pedig a & -re lesz szükséged. Akár vezeték- és keresztnevekről, akár irányítószámokról és városokról van szó, vagy egyéb összefűzésekről, feltétlenül ismerned kell ezeket a megoldásokat. Nézzük meg ezeket!

Szövegrészek összefűzése egyszerűen

Első megoldás: ÖSSZEFŰZ függvény

Az ÖSSZEFŰZ függvény (angolul: CONCATENATE) több cellában lévő szöveget egyetlen cellában fűz össze, legyen szó, kettő vagy akár három vagy több celláról.
A feladatot innen letöltheted.

A példában a vezeték- és keresztnév külön cellákban szerepelnek, ezeket szeretnénk egy cellában látni.

Összefűzés

A példa szerint az E7-es cellába, Arany János sorába kezdd el beírni az összefűz függvényt. Egyenlőségjellel kezdd, ekkor érzékeli az Excel, hogy függvényt fogsz használni. Majd add meg a szövegrészeket. Ha csak az szerepelne a függvényben, hogy (C7;D7), akkor az eredmény AranyJános lenne, vagyis egybeírná a vezeték- és keresztneveket. Ezért egy szóközt is fűzz bele, ezt viszont idézőjelek közé kell tenned, ekkor értelmezi az Excel szövegként. Amit tehát be kell írnod a függvénybe:

összefűz

Ha beírtad a függvényt, nyomj egy Entert, majd a cella jobb alsó sarkában található + jelre duplán kattintva lefelé végig is másolja a függvényt az Excel.

osszefuz masolas

A végeredmény:

osszefuz vegeredmeny

Második megoldás: Összefűzés & jellel

A másik megoldás, ha a szövegek közé & jelet teszel, ezzel tudod őket összefűzni. Itt is szükség van a szóközre, és szintén idézőjelek közé kell tenned. A végeredmény:

Összefűz

Dátumos cella összefűzésben

Külön példát mutatok arra, amikor dátumot tartalmazó cellát fűzünk össze más cellákkal, mert ez másképp működik. Nézzük az alábbi példát!

Szövegrészek összefűzése excelben dátum

Ha ugyanezt a képletet alkalmazom a példában, akkor a dátumot nem megfelelően fogom látni az eredménycellában:

Dátum összefűzése excelben

Ilyenkor ugyanis az Excel nem tartja meg a formátumot, azt nekünk kell alkalmazni egy másik függvény segítségével. Ehhez használjuk a SZÖVEG függvényt (vagy angolul TEXT függvény).
Lépjünk be a cellába szerkesztőmódba, kattints a D19-es hivatkozás elé és írd be a függvényt:

=C19&” “&SZÖVEG(D19….

A szöveg függvényben az első argumentum ez a dátumos cella, majd a következő argumentumot pontosvesszővel (angol nyelvi beállítások esetén vesszővel) elválasztva adjuk meg. Itt idézőjelek között add meg a kívánt dátumoformát, bármit választhatsz. Ha maradunk az eredetinél, annak a formátumkódja: „éééé.hh.nn”, ahol éééé az év, hh a hónap és nn a nap. Ha angol a nyelvi és területi beállításod és ezzel a kóddal nem működne, akkor próbáld meg a yyyy.mm.dd kóddal. Természetesen nem szükséges pontosan ilyen sorrendben és ponttal elválasztva, ha ilyen formában szeretnéd: 03/12/2019, akkor a kód: nn/hh/éééé, vagy angolul dd/mm/yyyy.

összefűzés excelben

=C19&” “&SZÖVEG(D19;”éééé.hh.nn”)

Az eredmény:

dátum összefűzése

További függvények összefűzésre

További példákat és függvényeket láthatsz az összefűzésre excellence.hu oldalunkon az Összefűzés Excelben – Több lehetőség, valamint az exceltanfolyam.info oldalunk az Összefűzés Excelben – két módszer bejegyzésünkben.

Most, hogy már ismered a lehetőségeket, nincs más hátra, mint használni a gyakorlatban is!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂