Az FKERES függvény azon gyakran használt függvények közé tartozik, amelyek akár napi szinten előkerülnek egyes munkahelyeken. Ha még nem használtad, érdemes begyakorolnod, hogy ne érjen felkészületlenül. Ebben a bejegyzésben a közelítőleges egyezést mutatom meg!

FKERES függvény – intervallumban keres

A feladatban használt Excel fájlt letöltheted innen.

Az FKERES-t (angolul VLOOKUP) használhatod közelítőleges és pontos egyezés lehetőséggel is, most a közelítőleges egyezést nézzük meg, vagyis amikor intervallumok alapján keresel.

Arra vagyunk tehát kíváncsiak, hogy mely vevők fizetnek késedelmesen, melyeknek küldjünk emlékeztetőt, felszólítást. Adottak az adatok és egy táblázat, amelyben azt látjuk, hogy hogyan kell értékelnünk az eltelt napokat.

fkeres
fkeres

A kis segédtábla most ugyan rendelkezésre áll, de ezt a saját fájlodban neked kell létrehoznod. Ennek szabálya, hogy az első oszlopban szerepeljenek az intervallumok alsó határai növekvő sorrendben. Csak így fogja tudni megfelelően használni a függvény. A második oszlopra nincs szüksége a függvénynek, az csak nekünk segítség, és ami még fontos az a harmadik oszlop, ahol pedig az szerepeljen, amit ki akarsz íratni a függvény végeredményeként.

Mire jó az FKERES függvény?

FKERES függvény – magyarázat

A függvényt az G20-as cellába írjuk be, innen fogjuk másolni. Állj a cellába és nyomd meg a szerkesztőléc melletti fx gombot, vagy akár a cellába is beírhatod a függvényt, ha már rutinosabb vagy.

Függvények behívásáról itt olvashatsz bővebben.

Függvényvarázsló

Itt keresd meg az FKERES függvényt, majd OK.

FKERES

Megjelenik az az ablak, ahol a függvény argumentumait meg tudod adni. Nézzük meg előbb, hogyan épül fel logikailag a függvény:

fkeres

A keresett érték tehát a fizetési határidő óta eltelt napok száma (F20-as cella). A Tábla, amiben keresem, az a táblázat, amelyben a kategóriákat látom. Az oszlop számhoz pedig annak az oszlopnak a sorszámát kell írnod, amelyiket szeretnéd eredményül látni az adott cellában, vagyis a harmadik oszlopot.

A Tartományban keres mezőbe kattintva alul láthatod a súgóban, hogy HAMIS esetén pontos egyezést keres, IGAZ esetén „az első oszlopban lévő legjobb közelítést adja meg”. Mivel mi most nem pontos értékeket keresünk, hiszen a 8-at nem fogod megtalálni a táblázatban, ezért vagy üresen hagyjuk, vagy beírunk egy 1-est, ami az IGAZ megfelelője.

TIPP! Javaslom, hogy ne hagyd üresen, hanem írd be az 1-et, mert ha hozzászoksz itt, hogy üresen hagyod, akkor könnyen üresen hagyhatod akkor is, amikor pontos egyezést keresel, az pedig úgy nem fog pontos eredményt adni.

FONTOS! Mivel a függvényt másolni fogjuk, ezért rögzítenünk kell a táblát, amit a $ jelekkel tudsz megtenni. Erről bővebben ebben a bejegyzésben olvashatsz.

fkeres

Kattints a Kész feliratra, és máris megjelent az első sorban, hogy Rendben, vagyis a tartozás 30 napon belüli. A függvényt másold le a többi cellába is, ezt egyszerűen megteheted, ha a jobb alsó sarokban megjelenő + jelre duplán kattintasz:

fkeres masol
fkeres

Ezzel kész is vagy, láthatod, hogy mely számlák teljesítése késedelmes, lejárt vagy rendben.

Az FKERES függvény típusairól összefoglalót találsz az excellence.hu oldalunkon is: FKERES függvény típusai

Ha olvasnál még a témában akkor olvasd el az FKERES függvény használata, valamint az FKERES függvény magyarázat és példák bejegyzésünket az exceltanfolyam.info oldalunkon, vagy az FKERES függvény több feltétellel illetve az FKERES függvény (VLOOKUP) típusai bejegyzéseket az excellence.hu oldalunkon.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!

ISMERD MEG INGYEN AZ EXCEL KIMUTATÁS FUNKCIÓJÁT

Annyira fontos funkció az Excelben a kimutatások ismerete, hogy szeretném, ha Te is megismerhetnéd és használnád a munkád során, így most ajándékként megkapod tőlem! Hét rövid videóból Te magad is végigmehetsz a lépéseken, hogy jobban megértsd működését. Vágj bele most és használd bátran a munkádban! 🙂